|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Djurodrljaca Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31 Prispevkov: 393 Aktiv.: 1.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Nov 12, 2006 7:12 pm Naslov sporočila: Zarjavela cev |
|
|
Zanima me s čim bi lahko "ločil" cev za bojler, ki je privita na cev, ki je v steni. Problem je v tem, ker bi moral to cev zamenjati z novo, vendar te cevi ne morem odviti iz stene, tisti del, ki pa je v bojlerju, pa se da odviti. Probal sem že z WD40, vendar cev ni popustila.
Na internetu sem bral o nekih sprejih, ki so podobi WD-ju, vendar naj bi najprej zamrznili zarjavelo cev in potem naj bi v razpoke, ki nastanejo zaradi zamrzovanja, "vnesel" neko sredstvo, ki odstranjuje rjo. Ne vem pa kje bi kaj podobnega lahko dobil.
Problem je v tem, ker počasi zamaka steno sosedu, ki živi pod mano, in bi bilo dobro, da bi to čim prej reši. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Ned Nov 12, 2006 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si poizkusil z kakšnim drugim oljem? Recimo, jaz sem imel podoben problem kakor ti, samo da je bila cev pri mojem primeru zabetonirana v zemljo. Odviti mi jo je uspelo potem, ko sem jo okoli ovoja namazal z motornim oljem . Takrat je stvar popustila . _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Ned Nov 12, 2006 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš možnost cev nahitro pogrej s kakšnim gorilnikom (seveda prej očisti stran WD in podobno da ne bo kakšnega požara) in poizkusi odviti. _________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Nov 12, 2006 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ena možnost je ta, kot je napisal predhodnik, da cev pregreješ z brenarjem, druga je pa ta, da nabaviš SHOCK spray. Tako se prav imenuje, proizvajalca pa ne vem, niti ne vem, kje se ga dobi.
To je pa to, na tej povezavi, ki sem jo naknadno dobil.
http://www.kenteurope.com/uk/shop/viewfamily.php?viewfamily=7983§ionid=228&type=Ind
LP Gorazd _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

|
Objavljeno: Ned Nov 12, 2006 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni je uspelo najti nekaj nekaj podobnega , vendar še zmeraj ne vem kje bi to lahko kupil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Nov 12, 2006 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
AStra Chemo...oz. zdaj ni več stra. Merkur Jama?
Ali pa katera druga drogerija. Morda Cinkarna Celje, Hib Kranj. V firmi kjer sem nekoč delal smo jih imeli, in zanesljivo deluje, samo ne vem kje so to nabavljali.
LP Gorazd _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Nov 12, 2006 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bolj kot WD40 v takšnih primerih pomaga "Odvijač" sprej, ki se je prodajal še pred nedavnim.
Če imaš prostor poizkusi z dvema kladivoma. Eno večje za protiutež in udari z manjšim. Nekaj udarcev iz različnih kotov dela čudeže ...
Saj veš kaj pravijo - NEMOJ SILOM, UZMI ČEKIČ  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Nov 12, 2006 11:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Shock sprej ne bo pomagal dosti - preverjeno. Sam sem imel podoben primer, ko sem menjal pipo nad kadjo. Vzami nekaj takega, kar ima dobro mazivnost. lahko tudi navadno motorno olje. Kot so ti svetovali predhodniki pogrej zadevo. Za tako gretje je primeren tudi fen za odstranjevanje barve. Navoj običajno ni zarjaven sploh, če je spojeno na način firnes/predivo. Težje je razstavljivo, če je vodovodar uporabljal namesto firnesa oljno barvo . _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

|
Objavljeno: Ned Nov 12, 2006 11:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da so uporabljena tista vlakna oz trak.
Edini dostopni fen pri meni je fen za lase. Upam da bo zadostoval.
Torej naj najprej premažem z nekim oljem, malo počakam in ga nato segrejem in malo probavam odvijati? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Nov 13, 2006 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Djurodrljaca je napisal/a: |
Mislim, da so uporabljena tista vlakna oz trak.
Edini dostopni fen pri meni je fen za lase. Upam da bo zadostoval.
Torej naj najprej premažem z nekim oljem, malo počakam in ga nato segrejem in malo probavam odvijati? |
Potem je uporabljen teflon. Fen za lase je preslab. Kupi tisti enostavni gorilec plinski gorilec. V interdiskontu stane 2500sit _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Nov 13, 2006 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanesljivo bi šlo odviti, če bi pogrel z mešanico acitilena in kisika. Še vsaka stvar spusti, če jo segreješ, da zažari.
Če drugače ne bo šlo boš moral poklicati nekoga, ki premore acitilen in zadevo pregreti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Nov 13, 2006 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Segrevanje cevi pomaga. Pri tem nastajajo precejšnje sile, ki razmajejo svinjarijo med razpokami. Preveč segrevanja ni dobro, ker bo poškodovalo cink na cevi cev bo začela rjaveti in ven bo začela teči rjasta voda.
Druga možnost je, da se cev, ki ni pomembna odžaga nad spojem in z brusilnikom (okoli 3990 SIT) se v notranjost cevi naredi utor (ne preglobok, da ne poškoduje navojev). Z stiskom klešč se cev zmečka in potegne ven.
Mazanje z olji ne pomaga vedno. Med navoje pride voda, ki izhlapi in ostane apnenec, ki dobro drži cevi skupaj. Olje ga ne topi. Kislina bo poškodovala cink in ne bo prišla čez cel apnenec.
Za hlajenje se lahko uporabi spray kalte 75. Hladi do - 50 stopinj (IC, HTE,...). Uporaben je tudi gasilski aparat na CO2. Gasilski aparat je po količini mraza precej cenejši, kot kalte. Pri hlajenju se poveča krkost materiala, zato se lahko zlomi napačna cev.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 13, 2006 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Lani sem doktoriral iz odvijanja zarjavelih vijakov. Najbolje je šlo takole: na vijak sem nataknil ključ, malo sem grel z malim plinskim gorilnikom, sprejal z odvijačem in s kladivcem trkal po ključu. Rahlo, z občutkom: tok, tok, tok... Sicer zna trajat tudi kakšno uro ampak vijak bo popustil.
S silo sicer kakšnega odviješ, še več pa jih zlomiš... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 13, 2006 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bo malce čudno slišat, ampak poiskusit pa ni greh. Ko sem bil nazadnje pri avtomehaniku, nikakor ni mogel odviti ABS senzorja, ker je čisto zarjavel. Pošprical je zadevo z WD40 ampak ni pomagalo nič. Nakar je možkar prišel z flašo Coca Cole in vse skupaj (zarjaveli navoj) polil. Ja pustil je stvar stati cca 40 minut in glej ga zlomka stvar je popustila. Pravi, da zelo "zarustane stvari treba pustit tudi do dve uri namočene v Coca Coli in stvar spusti.
Poizkusi, če vse drugo odpove.
LP
Boco |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pon Nov 13, 2006 12:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
CC vsebuje precej fosforne in ogljikove kisline (raztopljeni CO2). Oboje - sploh prvo - kar ucinkovito raztaplja kamen (in oksidacijsko plast) ... imej mehanikov nasvet v mislih naslednjic, ko se bos veselo nalival z amerisko pogruntavscino (BTW Cockta je brez fosforne kisline in tako manj direktno unicuje zobno sklenino)  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni