www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Polnjenje svinčevega akumulatorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2006 5:08 pm    Naslov sporočila:  Polnjenje svinčevega akumulatorja Odgovori s citatom

LP!

Pri neki uC aplikaciji, ki se napaja preko stabiliziranega 12V 1A napajalnika, bi moral prigraditi "backup" napajanje, ki bi podatke v uC zadržalo za cca. eno uro (med tem mora mikrokontroler tudi delovati (šteti avtomobile), tako da razne goldcap variante (po preizkusu) odpadejo (uC + neosvetljen LCD + 2 kontrolni LED).

Razmišljal sem o prigraditvi 12V svinec-gel akumulatorja kapacitete 1,5Ah (ravno takšne imam na zalogi) in me zanima, če bo akumulator zdržal, če bo direktno priklopljen na 12V napajanje (brez kakršnekoli dodatne posebne elektronike, zgolj priklop akumulatorja na napajalno). Vem, da to za življensko dobo akumulatorja ni najbolje, a ena menjava na leto ni problematična (več pa že...).

LP, Grega
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2006 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Polnilni tok bi mu moral omejiti na vrednost, ki je v specifikaciji. Drugače pa to nebi bilo nič posebnega. Za takšen namen so ti gel akumulatorji tudi razviti. Poišči kakšen datasheet od fiamm -a. Imajo precej dobro razloženo kaj in kako.
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2006 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Float polnilna napetost 12V hermetičnih Pb akumulatorjev je cca 13,5 - 13,8V. Če boš akumulator polnil z 12V stabiliziranim napajalnikom, ne bo nikoli poln. Preveri, če ima tako polnjen akumulator dovolj kapacitete za tvoje potrebe.

Dobro bi bilo vedeti, kako se obnaša napajalnik, ko je nanj priključen prazen akumulator (preobremenitev). Če ti kakšna zaščita omeji izhodni tok na manjšo vrednost, kot je poraba naprave, napajalnik ni primeren.

Če pričakuješ daljše izpade napajanja, je po mojem mnenju nujno na nek način preprečiti pregloboko izpraznenje akumulatorja.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 27, 2006 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP!
Daljših izpadov ne pričakujem, kapaciteta mi zadostuje par 100 mAh, sem vzel v račun to, da pri 12V akumulator še ni "poln". Me bolj zanima, če mu stalna priključitev škodi.

LP, Grega

p.s. Kot sem že napisal, gre za napajanje mikrokontrolerja z nekaj periferije, ki pa ob izpadih napetosti ne sme "ugasniti", saj se mu tako pobrišejo vrednosti iz SRAM pomnilnika, kar pa nočem (ne pišem spremenljivk v EEPROM + zadeva mora šteti vozila tudi ob izpadu elektrike, saj deugače izgubim pravilno stanje /gre za sistem kontrole zasedenosti parkirišča/)
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.72
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2006 12:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Do sedaj sem imel po rokah že kar precej Pb akumulatorjev - novih in rabljenih. In z nobenim nisem bil zadovoljen. Imajo kratko življensko dobo. Tisti, ki mi je stal doma na polici 2 meseca (prej napolnjen), je bil že zanič. Drugi pa je bil v telefonski centrali v firmi - in je enostavno eksplodiral.

Ob naslednjem podobnem projektu bom jaz zagotovo uporabil NiMH celice namesto Pb accu.

sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 2.00

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2006 1:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako, da v avtu 'živijo' 5 let ali več ?
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2006 9:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NiMH in NiCd tehnologija se mi zdi za backup varianto neprimerna zaradi tokovnega načina polnjenja. Prej bi alternativo svinčevemu akumulatorju iskal v tehnologiji Li-Ion ali Ly-polymer.
Nič, glede akumulatorja sem se odločil, da ga bom pač priklopil, pa bomo videli kaj bo. Če ne drugega, problem kratkotrajnih izpadov bo že rešil.

LP, Grega
Nazaj na vrh
danilo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Avg 2003 14:57
Aktiv.: 0.62
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2006 9:29 am    Naslov sporočila:  Stalno polnjenje ACCU Odgovori s citatom

Pred leti, ko sem še razvijal centrale za javljanje požara smo zedevo reševali zelo preprosto. LM317 na vhodu (dodaj diodo od izhoda proti vhodu - glej karakteristike LM 317, pomembno pri izpadu 220 v) na 13.8 V. Tokovna omejitev je 1.5 A (LM 317), akumulator (VARTA) je bil brez vzdrževanja. To je bilo vse, seveda pa potem stabilizator za napajanje kontrolerja. Najbolj pomembno pa je, da si tekom razvoja pazil na porabo in sicer na vsak mA. Ta rešitev omogoča neprekinjeno napajanje in pri izpadu 220 V ni nobenega preklopa. Zadeva je preizkušena in je delovala OK. Me pa preseneča to, da v firmi nisem že več kot 20 let, nekatere centrale pa še vedno proizvajajo.

lp Danilo
Nazaj na vrh
zrij
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2004 14:40
Aktiv.: 0.66
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2006 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že leta se ukvarjam z vzdrževanjem in montažo telefonskih sistemov.
Tipično napajanje je -48V enosmerne napetosti. Rezervno akumulatorsko napajanje je izvedeno z baterijo štirih serijsko vezanih svinčevih 12V akumulatorjev, ki so paralelno vezani s centralo na napajalnik.
Nazivna napetost napajalnika je cca 54,5V.
Akumulatorji ne smejo biti starter izvedbe (avtomobilski).
Življenska doba (uporabnost) je cca 5-6 let. Daljšo uporabnost se doseže z občasnim namenskim izklopom mrežnega napajanja - po načelu: če so že tu, naj tudi delajo Wink

lp
Zdravko
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.58

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2006 5:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi lahko kdo o tistih, ki se na zadevo spoznate, opisal postopek polnjenja zaprtega svincenega akumulatorja (oz. popravil morebitne napake v mojem opisu spodaj) ? V planu sem imel izdelavo polnilnega modula, ki bi tudi vzdrzeval prikljucen akumulator.

Moje razumevanje na podlagi opisov z Interneta:
- zacetno polnjenje z omejenim tokom (po specifikaciji za initial crahe na akumulatorju)
- ko tok doseze zeljeno vrednost, se zacne zvisevati napetost (do max. specificirane napetosti za cyclic charge)
- ko pride napetost do zgornje meje za akumulator za cyclic charge in tok pade na zanemarljivo malo (C / 100 recimo), se napetost zniza na ustrezno za vzdrzevanje kapacitete (floating charge)

Je to pravilno ali ne ?

frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2006 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je sicer stara zadeva, vendar lepo dela. Opisan je tudi princip.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2006 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za polnjenje malih svinčevih akumulatorjev, ki se uporabljajo za backup napajanje raznih central, je najbolj enostavno, da vzamemo regulator 7815, na njegov izhod damo zaporedno vezani dve silicijevi diodi in to priključimo direktno na akumulator. Ta način je uporaben do vsaj 7,2Ah pa tudi nekajkrat več, odvisno od tega, koliko časa je na voljo za polnjenje in kolikokrat do izpada pride. Uporaba 7815 in 2 silicijevi diodi daje na akumulatorju nekje okoli 13,8V max, običajno nekje okoli 13,6V, ker je direktno iz akumulatorja vzeto napajanje za elektroniko. Pri izpadu ni preklopa le malce se zniža napetost na akumulatorju. Stand by napetost na akumulatorju je nekje okoli 13,6V do 13,7V ravno prava za svinčeve akumulatorje z želatino, torej hermetično zaprte akumulatorje, ki se običajno uporabljajo za take namene.
Taki akumulatorji so precej občutljivi na previsoko napetost. Za napetost okoli 14V ali še čez se uporabljajo kislinski akumulatorji, takim pa malce višja napetost ne škodi, imajo pa tudi daljšo življensko dobo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 28, 2006 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj akumulator je ~6V, kar je ravno primerno za 5V elektroniko. Moj namen je bil uporabiti en MCU z A/D (s shunt uporom za merjenje toka) in dodatno D/A pretvorbo izhoda in en LM317 za regulacijo napetosti.
danilo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Avg 2003 14:57
Aktiv.: 0.62
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2006 9:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem že prej opisal, je max tok polnjenja omejen s tokovno zaščito IC LM 317 (1.5A). IC ima seveda še termično zaščito. Omenjeni akumulator VARTA ni starter, kar je pomembno za življensko dobo, druge zveze pa nima. Predlagano vezje zadošča pogojem polnitve accu, polnilna napetost je max 13.8 V in je stalna v primeru prisotnosti 220 V. To je vse in še enostavno je, ali ne. Pripominjam pa, da je zadeva preizkušena. Ni nobenih meritev polnitnega toka ali kaj drugega. Sicer pa je čar vsake rešitve problema v preprostosti in ne v kompliciranju. V kolikor želite uporabiti 6 V accu, potem preračunajte. Še enkrat pa pripominjam, da je pomembna zaščitna dioda iz izhoda LM 317 (enako tudi pri 87xx) na vhod. Zakaj, v primeru izpada 220 V (če jo ni) poglejte potenciale vhoda in izhoda. Pri tem upoštevajte, da imate na vhodu še dokaj velik elektrolitski kondenzator. Sicer pa je vse to navedeno v tehničnih karakteristikah IC.

lp Danilo
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 29, 2006 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prej nisem omenil podatka, da je maksimalni tok polnjenja za moj akumulator 0.36A, torej bi bilo 1.5A dalec prevec. Z merjenjem in omejevanjem ne bo tezav, ce le stvari delujejo tako, kot sem napisal zgoraj Wink
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni