|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
noname Član

Pridružen-a: Tor 28 Nov 2006 19:10 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.98 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 7:17 pm Naslov sporočila: Pomoč, mikrokontroler |
|
|
Pozdravljeni ker sem nov v zabavni elektronike predvsem stran mikrokontrolerjev me zanima na kakšen način in z kakšnim mikrokontrolerjem , program mikrokontrolerja itd... Prosil bi če je kdo pripravljen pomagat in mi svetovat ... Rabil bi da bi izdelal bežečo lučko ... Prižge se prva led dioda, nato druga - prva vgasne, itd za naprimer 10 LED diod. Hvala za pomoč priporočljivo bi bilo če me kdo ki ima znanje doda na msn: msn@urosgolub.com
Hvala !
P.s.: enako je enostavno izvedljivo z čipom CD4017 in 555 vendar bi rad zadevo rešil z mikrokontrolerjem ker lahko enostavneje spreminjam čas med preklopom diod itd... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.52
|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 7:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Katere druzine MCUjev pa poznas (s katerimi si ze delal in imas zanje razvojno orodje) ? Zvecer ti bom napisal podrobnejsi odgovor, ti pa do takrat dostavi nekaj vec podatkov  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rajko Član

Pridružen-a: Čet 29 Jun 2006 20:09 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.42 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Praviš, da si nov v elektroniki. To pomeni da nimaš preveč izkušenj z mikrokontrolerji. Poskusi z At90S2313 in Bascom. Dokaj hitro in na enostavnejši način boš prišel do svojega izdelka. Zraven pa se boš še precej naučil. Ravno podobnih lučk sem se lotil, ko sem pričel s programiranjem mikrokontrolerjev. Zelo uspešno (za prvi program). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejko Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.45 Kraj: Pragersko
|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
AT90s2313 žal ne boš dobil več, je pa primeren ATtinny2313. V vsakem primeru boš potreboval programator, o katerem je na tem forumu že veliko napisanega!
LP Matej _________________ Vseh čarov čar, ELEKTRIČAR!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
v mikrokontrolerjih sem povsem nov , zato bi rabil podrobnejše napotke glede nakupa mikrokontrolerjev, izdelava programa, nakup programatorja itd...
drugače v elektroniki pa nisem nov imam kar pojma z delom z logičnimi vrati in ostalo elektroniko vglavnem mikrokontrolerji so mi novi
Hvala za odgovore  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejko Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.45 Kraj: Pragersko
|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
v Svetu elektronike imaš kar nekaj člankov na to temo. O programiranju z PICI in z ATMELI. večina jih je namenjena ravno takim kot si ti!
LP Matej _________________ Vseh čarov čar, ELEKTRIČAR!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
hmm vjrjamem ja ... v Svetu elektronike katere številke imam doma ni nič kaj takšnega razen programiranja robotov ter dela z raznim senzorjem, hvala če mogoče veš št. revije lahko poveš prosim.
Prosil bi če mi kdo da link do kakšnega vredu programatorja mikrokontrolerjev, ker nevem kako se naj zraven spravim k iskanju ker je tipov programatorjev in mikrokontrolerjev kolikor sem gledal kar veliko.
HVALA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.34 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsak ti bo predlagal drugi mikrokrmilnik. Pač vsak ima svoje favorite. Jaz bi rekel tako: najprej začni pisati v ASM-ju za en preprosti krmilnik. Jaz preferiram PIC-a, ker sem jih navajen. Na www.microchip.com dobiš MPLAB studio zastonj z ASM compilerjem. Ima tudi simulator. Naslednji korak je izdelava ali nabava enega programatorja. Na forumu se je govorilo o izdelavi ICD2 programatorja, ga toplo priporočam, ker lahko z njim slediš vsako vrstico kode.
Zakaj ti na začetku predlagam mazohistično orodje kot je assembler? Zato ker s tem orodjem najbolje spoznaš arhitekturo mikrokrmilnikov.
Ko boš obvladal ASM in ti bo tečno pisati klobase pa vsekakor presedlaj na C. C in C++ je najbolj razširjeni višje nivojski programski jezik za embedded sisteme in ga tako rekoč srečaš vsepovsod. Če obvladaš C in razumeš arhitekturo mikrokrmilnika (bilo katerega) ti ne bo nobeden problem presedlati na drugi mikrokrmilnik 8,16 ali 32 bitni. Jaz sem začel s PIC-i, zdaj delam tudi z ARM-ji in prehod ni bil ne vem kako zahteven.
Pristaši basica me bodo jezno gledali, samo jaz ti priporočam, da tega orodja ne izbereš, ker je zelo omejen na določene mikrokrmilnike in to samo na manjše. Na začetku bi verjetno bilo najlažje, ampak za resnejše delo pač ne.
Toliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51 Prispevkov: 946 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Družina MSP430 ni najbolj primerna zate, ker ne more direktno krmiliti LEDice!
Dela le na 3.3V pa še tokovi skozi pine so majhni.
Morda res najbolje Microchip, kakšen iz serije PIC16Fxxx ali pa serije PIC18Fxxx.
LP GJ
Nazadnje urejal/a GJ Tor Nov 28, 2006 9:32 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala za takšno zanimanje za moje začetne težave , a bi bil kdo od poznavalcev pripravljen me dodat na msn in mi povedat kako pa kaj začet za moj začetni cilj recimo če je še kaj lažjega za začetek mi predlagat ideje in povedat kako in kaj.
Hvala !!!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.90 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
noname, predlagam ti, da vsaj poveš iz kje si. Mogoče je tule kakšen tvoj sosed, pa ne boš rabil msn-ja. Pa tudi tvoje ime bi lahko prilepil zraven. _________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.80 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
noname je napisal/a: |
hvala za takšno zanimanje za moje začetne težave , a bi bil kdo od poznavalcev pripravljen me dodat na msn in mi povedat kako pa kaj začet za moj začetni cilj recimo če je še kaj lažjega za začetek mi predlagat ideje in povedat kako in kaj.
Hvala !!!  |
Na samem forumu imaš ogromno gradiva. Sam sem veliko pisal o programiranju PIC-a v assemblerju. Imaš ogromno začeniških primerov. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
GJ, jaz sem mislil bolj na splošno. Mogoče sem le jaz čuden ampak meni se je zdel veliko preprostejši kot PIC. Zadnja verzija IARja je tudi precej uporabna, omejitev 4k kode za free verzijo pa je tudi spodobno visoka. JTAG sem si naredil sam z enim 74HC244. Nenazadnje je tudi cena precej ugodna.
V tem primeru, kot si ga je zamislil avtor topica, je res treba za LEDice dodat kak driver, imaš pa zato zelo majhno porabo-precej uporabno za male prenosne napravice  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rajko Član

Pridružen-a: Čet 29 Jun 2006 20:09 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.42 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Nov 28, 2006 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
LP
Še vedno ti predlagam da začni v Bascom_u in z At90S2313 (ki se ga ponekod še tudi dobi) Oz. z ATtiny2313 (sta pin kompatibilna). S tem sem začel tudi jaz. Dobil sem načrt ISP vezja za njegovo programiranje (žal ni moj izdelek in ga ne smem javno objaviti). Verzija demo Bascom je zastonj (dovolj za kakšen malce resnejši program).
Dostopne literature je tudi dovolj. Zato začetek ni pretežak. Hitro se naučiš osnov programiranja. Z vezjem program tudi takoj preizkusiš (vizualna kontrola izhodov).
Nikakor pa ne kakšen C za začetek(krmiljanje LED diod, itd...). V ASM pa sem jaz obupal že pri prvih vrsticah (saj moraš do potankosti poznati delovanje in zgradbo mikroprocesorja, napako v programiranju pa odkrivaš veliko težje). Seveda s tem ne trdim da je ASM neuporaben saj so z njim mikrokontrolerji praktično zaživeli (in z njim tudi danes živijo le da v Bascom_u tega ne opazimo).
Poskusil sem ASM (me je minilo), poskusil sem v C_ju (Pretežko za začetek), poskusil Bascom (prvi program -prepisan- "LED dioda je utripala kakor sem ji ukazal").
Načrt programatorja ti lahko pošljem zasebno v jpg ali pdf obliki (posreduj mi mail). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni