|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
robit Član

Pridružen-a: Ned 22 Okt 2006 17:41 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.05 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Ned Dec 03, 2006 11:22 pm Naslov sporočila: izobrazba |
|
|
Sem elektrikar-energetik po izobrazbi, nov na forumu in pravkar pišem svoj 1. post.Od kar sem registriran, skoraj dnevno pregledujem forum. Zanima me predvsem analogna elektronika, še raje bi poznal digitalno najraje pa bi znal programirati mikrokontrolerje(kolebam med PIC-i in AVR-ji)....Želje.....zmeraj bolj opažam, da brez teorije ne gre, še manj pa zavrteti čas nazaj in se izšolati za to, kar si res želiš...
mislim pa, da tudi vztrajnost šteje...
LP Robert
Nazadnje urejal/a robit Tor Dec 05, 2006 12:16 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Ned Dec 03, 2006 11:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Robet (?), z AVR-ji ti sicer ne morem pomagati (ti bo kdo drug - Darko naprimer), a ce te bo zanimalo kaj v zvezi s PICi, ti kar vprasaj. Po eni strani so neverjetno retardirana arhitektura (dobesedno 'dinozaver' iz 70ih let, podobno kot ze zdavnaj izumrli 8008 in neoliko manj 8080, kar se kaze tudi v "najboljsih" primerkih z imenom PIC), po drugi strani pa imajo kar nekaj igrack, ki ocitno niso pretirano komplicirane za izvedbo v HW, a jih drugi proizvajalci iz meni neznanega razloga ignorirajo (npr. analogni multiplekser na 85% pinov ...). Vsaka druzina ima svoje prednosti in slabosti.
Priporocam, da si ogledas tudi druge druzine mikrokontrolerjev (sploh x51), saj morda ravno med njimi najdes nekaj, kar ti bo najbolj ustrezalo (meni so x51 dalec najljubsi, ker jih ponuja cel kup razlicnih proizvajalcev za razlicne namene in vsi so zelo podobni med sabo - to ne drzi niti za PICe, ki jih vse ponuja ista firma).
Ce ti je analogna elektronika blizu in obvladas programiranje (na kateremkoli nivoju - tudi visokonivojski jeziki za PC), ti bodo mikrokontrolerji takoj prirasli k srcu  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Dec 03, 2006 11:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
..(kolebam med PIC-i in AVR-ji)... |
Robert pozdravljen,
Na temo programiranja je na forumu ogromno napisanega. Tukaj se pa običajno debata konča, kajti vsak "navija" za svojega.
Za PIC-e je par precej solidne literature v slovenskem oz. hrvaškem jeziku. (poglej v prodajni servis Sveta elektronike) Tudi vse ostalo kar potrebuješ za programiranje te ne bo dosti udarilo po žepu. Prevajalnik, editor, emulator ... vse lahko snameš zastonj z microchipove domače strani. Vse to vsebuje programsko orodje MPLAB.
Tudi programator se da narediti za "jurja" ali dva. Kake posebne testne plošče za začetek ne rabiš. Kupiš tisti protobord na katerega natikaš elemente. Na njem si lahko sestavitš tudi vmesnik za programiranje. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robit Član

Pridružen-a: Ned 22 Okt 2006 17:41 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.05 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Dec 04, 2006 12:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za informacije obenem pa se strinjam z vama in mislim,da sta oba bolj zagreta za PIC-e,imam programator,prevajalnik assemb.,...mislim pa da mi bitki prevec uhajajo...po domace povedano nisem toliko noter,da bi si drznil prevec debatirat,ker sem res začetnik in sem po posvetu z PrimozL-jem začel z AVR-ji in C jezikom in mi je malo bolj razumljivo,vsekakor vas bom pa ob kaksni oviri pobaral za nasvet... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejko Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.46 Kraj: Pragersko
|
Objavljeno: Pon Dec 04, 2006 12:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
jaz imam kar precej izkušenj z obema in meni osebno so bol všeč AVR-ji. Predvsem zaradi tega, ker obstaja zelo dober C Compiler CodeVision. Ti pa toplo priporočam, da pri katerih koli boš začel, začneš z assemblerjem. Tukaj pa je pri obeh zelo dobra podpora MPLAB-PIC, AVR Studio-AVR!
LP Matej _________________ Vseh čarov čar, ELEKTRIČAR!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
CarpeDiem Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24 Prispevkov: 333 Aktiv.: 1.41 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pon Dec 04, 2006 5:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz prodam nekaj ohranjenih knjig v slovenskem in hrvaškem jeziku na temo mikrokrmilnikov. To so tiste knjige, ki jih prodajajo v HTE in SE. Ker so me naučile osnove, sedaj čakajo naslednjega znanja željnega elektronika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni