|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
urosg Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30 Prispevkov: 565 Aktiv.: 2.56
|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2009 11:16 pm Naslov sporočila: I2C Bus omejitve? |
|
|
Ker se nisem veliko delal z I2C me zanimajo fizicne omejitve protokola. T.j. ali lahko povezem preko I2C vec plosc med seboj in kaksne so maks. razdalje itd. Malce sem brskal po internetu in povsod bolj pise, da je I2C namenjen uporabi na istem boardu, nekje sem nasel podatek, da naj bi sicer bila mozna razdalja na do 2m, vendar nikjer ne pise ali samo med dvema tockama ali je lahko na teh 2m N naprav.
Ce ima kdo kaksne izkusnje okoli tega, ali ce imate kaksna druga priporocila za zeljeno, se priporocam.
Hvala!
LP, Uros |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polh Član

Pridružen-a: Pet 08 Apr 2005 18:27 Prispevkov: 225 Aktiv.: 0.95 Kraj: Maribor-Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2009 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem koliksna je maksimalna razdalja, je pa veliko odvisno od hitrosti, ki jih želiš doseči. Nižje hitrosti bodo delovale na večji razdalji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.05 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Jan 07, 2009 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da je bil I2C razvit za povezavo med recimo Hi-Fi komponentami in sklopi, ki se uporabljajo v avtomobilih verjetno deluje na daljše razdalje kot na samem vezju. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30 Prispevkov: 565 Aktiv.: 2.56
|
Objavljeno: Čet Jan 08, 2009 12:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Razdalje ki sem jih imel v mislih so recimo po 10cm med ploscami, t.j. ce imamo master plosco in potem slave plosce bi bilo potem med posameznimi ploscami 10-20cm kabla. Hitrost ki bi jo pa rabil bi bila pa verjetno nekje okoli 128bytov/s.
Sem pa se malce gledal proti CANu, ki bi mogoce bil se boljsi - manj omejitev, edino kar je je potrebno vec komponent napram i2c. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.77 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Čet Jan 08, 2009 12:18 am Naslov sporočila: |
|
|
I2C je bil razvit kot bus za povezavo med ICji v eni napravi. Od tod tudi ime IIC (inter IC communication). Omejitev je v naslovih, ker jih imaš na voljo le 127 (7 bitov), zato naj ne bi bil za mreženje z N-klienti. In pa na fizičnem nivoju, kjer imaš nesimetrične linije, brez ločenih mas, zato tudi ni za dolge razdalje.
Drugače pa... mirno ga lahko uporabiš tudi za kaj drugega, upoštevaj le linijske efekte na vodilu, frekvenco, motnje,.... Namenjen temu ni, nihče pa ti tega ne more branit. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.30 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Čet Jan 08, 2009 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je mogoče mislil na CAN  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.05 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Jan 08, 2009 10:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Ma ne to piše v naši skripti.....
Sem šel gledat malo specifikacijo na NPX. Pa bi rekel, da je dolžina odvisna predvsem od izvedbe povezav. Kapacitivnost povezav in podobne stvari. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PeterC Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22 Prispevkov: 204 Aktiv.: 0.86
|
Objavljeno: Čet Jan 08, 2009 2:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Omejitev je kapacitivnost linije, ki ne sme preseči 400pF. Kapacitivnost pa je odvisna od števila i2c naprav, izvedbe vodila... _________________ Time is like a fuse, short and burning fast |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 484 dni