|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Benko Član

Pridružen-a: Čet 07 Dec 2006 10:09 Prispevkov: 79 Aktiv.: 0.35 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Čet Dec 14, 2006 2:51 pm Naslov sporočila: Instrumenti ne kažejo točno - kalibracija ali kaj? |
|
|
Živjo.
Po tem ko sem rešil težave z ventilatorjem so tu že druge.
Avto (Lancia Kappa) sem priključil na Examiner diagnostiko in ugotovil naslednje :
Indikator v za napetost kaže 12.8V, Examiner 14.2V
Indikator za temperaturo kaže 72 st.C, Examiner 85 st.C
Indikatorja (klasična z kazalcem) sta v števčni plošči. Ostali indikatorji (hitrost, obrati, gorivo) kažejo prave vrednosti.
Sem razmišljal o menjavi tipala za temperaturo, vendar jo na enakem tipalu kot indikator, bere tudi Examiner, tako da ne vem.
Kako naj se lotim zadeve. Ali se dajo indikatorji kalibrirat ali kako je s tem?
LP Benjamin |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Dec 14, 2006 2:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Temperatura: daj senzor v ledeno in v vročo vodo. Kazati mora 0 in 100 stopinj.
Napetost: vzemi en navaden voltmeter in pomeri napetost. Zaščita pred vodo, če je potrebna: senzor daš v polivinil. Polivinil rahlo izolira toploto, zato moraš meriti nekaj minut, da se senzor segreje oziroma ohladi.
Voltmeter preizkusiš tako, da ga priključiš na novo ali nepreveč rabljeno 1.5 V baterijo. Če pokaže 1.5 V, je v redu.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Benko Član

Pridružen-a: Čet 07 Dec 2006 10:09 Prispevkov: 79 Aktiv.: 0.35 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Čet Dec 14, 2006 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Examinerjeve vrednosti so prave, merjeno istočasno z merilcem temperature na ohišju ob sondi in z voltmetrom na sponkah akumulatorja.
Zanima me, ali kdo ve kako prepričati indikatorje, da bi kazali bolj točne vrednosti.
LP Benjamin |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Dec 14, 2006 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Morda ima instrument na zadnji strani trimer za nastavitev. Trimer je v instrumentu, vidi se le luknja.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni