www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako napajanje rešujejo kitajci

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 25, 2006 9:27 pm    Naslov sporočila:  Kako napajanje rešujejo kitajci Odgovori s citatom

V eni od tem sem prebral:
Citiram:
Če je stvar narejena za 1.8V je zelo malo verjetno, da bo delavala tudi na 3.3V
Na sliki pa je napajalnik Amstarjevega DVD playerja, ki je ta vikend odpovedal poslušnost. Izkazalo se je, da en od elektrolitov na napajalniku izgleda kot lepo rejen prašiček. Po menjavi elektrolita sem šel še malo merit izhodne napetosti Wink . Napajalna napetost +3.3V je v prostem teku cca 5V, 5V tam nekje 6.5V, 12V cca 14V v prostem teku, ... In ne, na ostalih tiskaninah ni nobenega LDO-ja ali kakega drugega regulatorja nikjer. Kar se tiče napajanja je tole vse. Kontroler in logika pa to kot kaže kar lepo prežveči. Darko je danes pisal o vezavah uporov ... mi se pregovarjamo o tolerancah ... v rdeče obkroženem pa je način, kako to delajo kitajci. Kaj je že to toleranca?

Lp, Frenki

SV400107-1.jpg
 Opis:
Amstar PS
 Velikost datoteke:  70.46 KB
 Pogledana:  187 krat

SV400107-1.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 27, 2006 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naprava na sliki ima v srednjem delu en optocoupler, kar pomeni, da ima neko vrsto povratne povezave oziroma regulacije. Če je svinjsko crknil kondenzator, je lahko pokvarjeno še kaj, pa so zato napetosti brezvezne.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 27, 2006 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V kombinaciji z optokoplerjem je velikokrat tudi TL431, ki je v serijo z LED v opto Wink
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 27, 2006 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Switcher na izhodu nima uporov, zato so v prostem teku napetosti bolj tako, čeprav so vseeno malo pretirane.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
snoopy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2003 1:17
Aktiv.: 0.97
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 27, 2006 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno je še kakšna napaka, močno dvomim da bi se switcher tako obnašal.

ALi ima tranzistor ali IC od power top serije za driver?

Lp
Snoopy
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 27, 2006 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povratna vezava je res realizirana s TL431 (v rdečem okvirju), kjer je naspajkan tudi zanimiv uporovni delilnik. Odletelo očitno ni nič razen omenjenega elektrolita, saj player po menjavi dela povsem b.p. Po svoje me izhodne napetosti niti ne čudijo, saj na sekundarni strani razen diod in LC filtrov ni ničesar. Predpostavljam pa, da je z enako "natančnostjo" navit tudi trafo.

Bolj zanimivo od samega napajalnika (ta je pač tak kot je) je dejstvo, da se kontroler in DVD enota očitno nad takšnim napajanjem ne pritožujeta.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 27, 2006 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frenki pred časom sem imel zelo podoben primer ***Klik*** Šlo je za vtični adapter z izhodno napetostjo 5V. (ruter Dlink) Zanimivo je, da je bila v mojem primeru izhodna napetost izredno natančna, če prav na vezju razen optokoplerja, TL431 ter nekaj transistorjev ni bilo nič drugega. Prav tako je odneslo tisti mali elektrolit. Poslednično pa je šel vrjetno še optokopler.
kranjc
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Mar 2004 20:13
Aktiv.: 0.98
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 27, 2006 11:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
podobno situacijo sem tudi jaz odkril pri adapterjih za GSM telefone znamke No**a. Na njem je napisano:"Output: 3,7V/355mA/1,3VA"Pri neobremenjenem adapterju pa je bila izhodna izmerjena napetost nekje okrog 8V. Se ne spomnim točno. Gre za stare adapterje, pri novejših ne vem kako je s tem: slika adapterja. Je pa res da piše na njem Made in China. Tako da sedaj pred vsako uporabo takšnih stvari zaupam le še kazalcu na voltmetru.

LP B. Kranjc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.07
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 28, 2006 12:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne omenjajte mi adapterjev...

Pred par dnevi sem se lotil enega malega projekta in sem priključil adapter na katerem je pisalo 9V DC. No moja stvaritev ima 7805 in je relativno neobčutljiva na različne napajalne napetosti. A ko sem ugotovil, da ta 7805 dobesedno kuha (povedal mi je nos, ker je nekaj "dišalo") sem najprej pomislil, da je na ploščici kaj narobe. Pregledal sem vse čipe, a ni bil noben obrnjen za 180°. Pomeril sem 5V in bilo je v redu. Regulator pa še vedno kuha.. Ko sem izmeril napetost iz adapterja me je skoraj kap ! polnih 22 V !

Tako da toplo priporočam, da adapterjem ne zaupate niti malo.

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.37
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 28, 2006 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vedno, ko uporabim tiste univerzalne adapterje, ki imajo spremenljivo napetost nastavim vsaj za dve stopnji nižjo napetost kot jo potrebujem. Ker imajo vsi adapterji nenormalno visoke napetosti. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Brozzy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09
Aktiv.: 0.92
Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 28, 2006 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo glede adapterejev pa res bolje, da ne govorimo. Dobiš ven res vse živo. Jaz največkrat, če kaj delam, uporabim kar napajalnik za PC. No, sedaj pa si že delam nastavljiv usmernik. Če pa rabim adapter za uporabo, pa vedno sonde gor in izmerim napetost.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 28, 2006 11:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Adapterji imajo na izhodu nazivno napetost takrat, ko so obremenjeni s polnim nazivnim tokom.
Če je adapter za 1A, potem mora biti obremenjen z 1A, da bo izhodna napetost nekje okoli nazivne. Vzrok je pa zelo preprost: pri neobremenjenem adapterju je napetost vsaj za koren iz 2 višja (vemo zakaj, kdor ne ve, naj pogleda osnove elektrotehnike), poleg tega pa je višja napetost tudi zaradi zelo slabe kvalitete transformatorjev. Znano je, da se mali transformatorji precej sesedajo pri obremenitvi, tudi 50%, zato so naviti za 50% višjo napetost, da je napetost pri nazivni obremenitvi točna, oziroma da ni nižja od deklarirane.
Primer: 9V + 50% = 13,5 verjetno še nekaj več, za rezervo. Če vzamemo recimo 14V * koren 2 = 20V Wink torej, če je vsa zadeva narejena še z malce rezerve, potem tistih 22V ni nič kaj neverjetnega, saj so lahko bolj slabi in nekvalitetni adapterji naviti še za več kot 50% višjo napetost, kar ni nič neverjetnega. Verjetno je bil tisti projekt kakšen majhen porabnik, kajne VolkD?

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 28, 2006 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa sem pred leti kupil Conradov stabilizirani vtični adapter in kaj kmalu ugotovil, da ni z njim prav nič prijetno delat... Ne vem zakaj, a za vsako, ko sem se dotaknil minusa na izhodu, me je prav nič prijetno streslo. Evil or Very Mad Napetost je bila pa drugače čisto stabilna...
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni