|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
noname Član

Pridružen-a: Tor 28 Nov 2006 19:10 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.98 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Jan 14, 2007 5:26 pm Naslov sporočila: Optično omrežje |
|
|
Pozdravljeni domov smo dobili povabilo za podpis soglasja za priklop na najsodobnejše optično omorežje. Sedaj pa me zanima kako je s tem. Cena 7.500SIT/na mesec. Za telefonijo, 1Mb internet, televizijo. Kako je pri tem če imaš več televizorjev ?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1907 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Jan 14, 2007 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
od ponudnika ?
Cena se mi zdi ugodna,TV pa je samo eden ali vec za doplacilo-velja za IPTV. _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Ned Jan 14, 2007 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je ponudnik T-2. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.98 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Ned Jan 14, 2007 7:45 pm Naslov sporočila: Re: Optično omrežje |
|
|
noname je napisal/a: |
Pozdravljeni domov smo dobili povabilo za podpis soglasja za priklop na najsodobnejše optično omorežje. Sedaj pa me zanima kako je s tem. Cena 7.500SIT/na mesec. Za telefonijo, 1Mb internet, televizijo. Kako je pri tem če imaš več televizorjev ?  |
Za ceno moraš vprašati ponudnika (skoraj gotovo T-2). Zaenkrat ponudniki ne zaračunavajo dodatne mesečne! vsote za dodatni STB (vsaj za drugega ne) STB (Set top box) dobiš lahko v oglasniku in, ker omenjaš optiko, kot dostopovni medij ni ovir, da bi imel tudi 10 TV sprejemnikov z 10. STB-ji. Vprašanje je, od kod naprej bodo dodatno računali. SiOL ti za dodatni TV ne zaračuna dodatne mesečne naročnine, ampak, ti vsaj za sedaj, poizkuša prodati še en STB, čeprav imam nepotrjeno informacijo, da se da tudi brez nakupa STB-ja. Večji problem na ADSL 2+ pa je pasovna širina, ki je za vsak TV kanal, ki ga hočeš sprejemati med 4Mb in 6Mb. S prehodom na novo kompresijo, naj bi kanal zasedel 2Mb, tako, da bi lahko tudi tisti z nižjimi dostopovnimi hitrostmi dobili TV (vsaj 3Mb prenosa v lokalni zanki).
To se sicer tebe pri optiki ne tiče, najlažje pa bo, če dvigneš telefon in jih vprašaš, kako je z dodatnim STB-jem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

|
Objavljeno: Ned Jan 14, 2007 8:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za ponudnika nisem 100% ker me je oče samo vprašal kak se meni zdi to zato sem vprašal vas za mnenje zanima me kako je z tem ker imamo v hiši 3 tv.je dekoder ki pa ga pri priklopu dobiš pa je samo za 1TV (baje) za več TV.jev pa je le te potrebno dokupit cena pa baje ni nizka  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.98 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Jan 15, 2007 8:41 am Naslov sporočila: |
|
|
noname je napisal/a: |
Za ponudnika nisem 100% ker me je oče samo vprašal kak se meni zdi to zato sem vprašal vas za mnenje zanima me kako je z tem ker imamo v hiši 3 tv.je dekoder ki pa ga pri priklopu dobiš pa je samo za 1TV (baje) za več TV.jev pa je le te potrebno dokupit cena pa baje ni nizka  |
Zaenkrat ne poznam drugega ponudnika, ki preko optike ponuja IP televizijo, razen T-2, sem pa malo "geografsko" omejen na zahodno polovico naše domovine, tako, da za vzhod nisem prepričan. STB-ji (tiste "škatlice", ki delajo konverzijo iz IP v Analogni oz. HDMI signal) stanejo kar precej denarja, če kupiš nove (nad 100EUR). Če pa kupiš rabljene, se vedno lahko pojavi težava, da dobiš STB enega ponudnika, ti pa si na DRUGEM. STB-ji se med seboj razlikujejo po programski opremi, ki je na njih vpisana in po MAC kodi. Za SW niti ni takšna težava, če je star, ker se stvar zna tako ali tako "update-at" online. Večja težava zna biti MAC koda, saj mora biti pri izbranem ponudniku vpisana v DHCP tabelo. Torej, če kupiš STB, ki je bil prodan čez T-2 in ga vključiš na SiOLov priključek ti ne bo deloval, ker ga SiOL ne bo našel v svojih tabelah. V obratno smer mislim da deluje enako. V takem primeru je najbolje "težiti" tehnični pomoči in poskušati doseči vpis. Obstaja seveda več tipov STB-jev, ki bodo v bodoče ponujali vedno več. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.66 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jan 15, 2007 9:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Na našem koncu razkopavajo ceste za optični internet: podjetje Gratel. Kakšna je ponudba, ne vem.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.52
|
Objavljeno: Pon Jan 15, 2007 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Gratel skrbi za infrastrukturo (tako kot Telekom za xDSL), kolikor je meni znano ni ponudnik. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

|
Objavljeno: Pon Jan 15, 2007 12:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Na našem koncu razkopavajo ceste za optični internet: podjetje Gratel. Kakšna je ponudba, ne vem.
Jur |
pri nas isto podjetje Gratel  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.62 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Jan 15, 2007 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gratel samo polaga kable (optiko).
Trenutno se lahko priključiš na ta kabel, če se naročiš pri T-2. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.66 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jan 15, 2007 2:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Interneta imam poln kufr že iz službe. Doma bodo kopali kanal okoli/mimo hiše. Pa naj bo to gratel, t-2, t-3 ali kdo drug.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.99 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Jan 15, 2007 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja pri digitalni TV imaš omejitev, da lahko gledaš le en kanal naenkrat. Kar je pogojeno z pasovno širino povezave. Lahko priključiš več TV-jev, vendar bodo vsi prikazovali le en program. Nekako tako, kot bi na DVD player priklopil več TV-jev. Za gledanje dveh kanalov rabiš dvojno pasovno širino. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

|
Objavljeno: Pon Jan 15, 2007 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Ja pri digitalni TV imaš omejitev, da lahko gledaš le en kanal naenkrat. Kar je pogojeno z pasovno širino povezave. Lahko priključiš več TV-jev, vendar bodo vsi prikazovali le en program. Nekako tako, kot bi na DVD player priklopil več TV-jev. Za gledanje dveh kanalov rabiš dvojno pasovno širino. |
Ni res! Lahko gledaš n kanalov naenkrat, če zadovolji lokalna zanka naslednjo enačbo: minimalna hitrost povezave = n*4Mb+2 in če je n=1 torej vsaj 6Mb prenosa.
Torej dve televiziji minimalna hitrost = 2*4Mb+2=10Mb itd... Ko zadovoljiš ta pogoj, lahko gledaš n televizij hkrati na različnih kanalih.
Ker na optičnih vlaknih dosegajo že zelo velike hitrosti, ti lahko ponudnik po enem paru vlaken pošlje vse kanale naenkrat in če premoreš toliko STB-jev boš lahko tudi gledal 100 kanalov hkrati. Baker ni tako raztegljiv medij in bi sedaj v idealni konfiguraciji z VDSL 2 + dopuščal "le" 20 kanalov naenkrat
Zelo preprosto! Kmalu se bo enačba spremenila in bo za n stal namesto 4Mb le 2Mb.
Kaj je lokalna zanka? Lokalna zanka je fizična povezava od tvojega modema (ne glede na to ali je to optični konverter ali ADSL modem) do ponudnikove opreme.
Gratel
Rešet
T-2
Je skupina, ki skupaj gradi optično omrežje za T-2. Ni pa nujno, da bo po njem možno naročiti samo T-2 storitve  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.52
|
Objavljeno: Pon Jan 15, 2007 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
s55m je napisal/a: |
Highlag je napisal/a: |
Za gledanje dveh kanalov rabiš dvojno pasovno širino. |
Ni res! Lahko gledaš n kanalov naenkrat, če zadovolji lokalna zanka naslednjo enačbo: minimalna hitrost povezave = n*4Mb+2 in če je n=1 torej vsaj 6Mb prenosa. |
To je clovek napisal Vsak program (samostyojen video stream) zahteva priblizno enako pasovno sirino in ce le-te ni na voljo, potem lahko na vecih TVjih gledas naenkrat samo en stream, ker vec ni mogoce stlaciti skozi pipico. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni