www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Na windows mrežo iz DOSa
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70630.70

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 18, 2007 10:49 pm    Naslov sporočila:  Na windows mrežo iz DOSa Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 18, 2007 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Svoj čas je obstajal povsem spodoben dos network client. Ne boš verjel Wink pred kakšnim mesecem sem pomagal pri posodabljanju nekega plamenskega rezalnika, ki je bil nadgrajen na ta način (diskete so res že nekoliko iz mode Rolling Eyes ). V ACAD-u pripravljene konstrukcije se jemljejo iz mreže in izrezujejo na tem "CNC-ju" (delovne površine par m2). Klienta imam še nekje, mislim pa, da je nekaj zelo podobnega temu. Če to ne bo odgovarjalo napiši, pa bom poiskal.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 18, 2007 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 18, 2007 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem ravno ta isti klient ("Microsoft Network Client") poskusal spraviti k sodelovanju z WXP, pa nekako ni delovalo Confused

Uporaba je sicer preprosta (ukazi so enaki, kot v Windowsih, ce upravljas vse iz ukazne vrstice; net z mnozico parametrov). Zraven pride en zelo omejen uporabniski vmesnik, zato se raje drzi ukazne vrstice. Nalozen mora biti en driver (ifshlp.sys), ki pride zraven, to je pa tudi vse. Dodatne storitve nalozi program net sam (server in/ali client). "Pomoc" dobis z "net /?" (oz. necim podobnim; mislim da zraven ni nobenega pametnega readme-ja).

Ime je zavajujoce, saj stvar deluje v obe smeri (kot client ali server).

Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.18

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 18, 2007 11:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če vse to odpove, potem ti ostane še preizkušena komunikacija preko serijskega ali paralelnega porta.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 12:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, obstaja tudi alternativa s packet driverjem in programi, prevedenimi s kaksnim TCP stackom za DOS (njega dni sem imel poskusno instaliran Lynx in nekaj drugih malenkosti). Kabel = neprakticno za kaj vec kot enkratno prenasanje.
tivoli1
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 9:00
Aktiv.: 0.06
Kraj: Šk. Loka

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 8:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen!

Lansko leto sem se tudi sam dajal z tem problemom. Na net-u sem našel WATTCP (TCP/IP for MS-DOS). Namesto disketne enote pa uporabljam USB (da mi dela USB ključek). Pa dela. Res pa je, da od takrat nisem prav veliko uporabljal te mašine.

Tivoli
Nazaj na vrh
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 8:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
tivoli1
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 9:00
Aktiv.: 0.06
Kraj: Šk. Loka

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredil sem nekaj podobnega:
http://www.computing.net/dos/wwwboard/forum/15165.html

Ker je bila osnovna plata starejša, pa še ni bilo USB-ja gor, sem kupil PCI USB kartico. USB ključek mora biti v reži, ko startaš ali resetiraš računalnik, da ti ga prepozna. Mislim, da drugače ne bo šlo (DOS), so pa na to temo že neki forumi.

Tivoli
[/url]
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 2:21 pm    Naslov sporočila:  Re: Na windows mrežo iz DOSa Odgovori s citatom

borisz je napisal/a:
Počasi se spravljam usposobiti mojo CNC mašinco, pa sem naletel na problem.
Program za pogon stroja mora teči v DOSu - tistim ta pravim.
Kako naj prenašam nanj podatke preko etherneta, ker je disketnih enot v računalnikih čedalje manj, CDjev pa tudi ne bom pekel vsakič.

lp in hvala

Boris

Možnosti je seveda več. Kot prvo bi mogoče poskusil z Win98. Običano gre z njih pognati vsak dos-ov program. Sicer bi jih vseeno naložil ter naredil mrežo. Dos pa bi bootal z disketa ali še lažje s CD-ja ko bi ga potreboval.

spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 19, 2007 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena varianta je tudi s programom Total Commander. Povezava je preko LPT porta. Na DOS računalnik daš eno manjšo datoteko, ki deluje kot "server driver", na drugi strani pa normalno uporabljaš Commander-ja. "Server driver" zahteva še manj kot cel DOS - dovolj je že samo command.com datoteka. Sam omenjen način uporabljam za prenos npr. inštalacije na PC, kjer je na voljo samo COM port in disketar, datotek pa za 1GB.

Morda za tiste, ki so vajeni uporabljati Total Commander (oz. Norton Commander še iz DOS - časov).
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.58

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 20, 2007 9:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me, katera datoteka pa je to? Tudi jaz sem imel problem prekopirati podatke na DOS.

LP M.

Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 20, 2007 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaksna datoteka ? Tisti Net client je samostojen program, ki je prisel na disketi. V bistvu je slo za del mrezne kode iz Windows for Workgroups (3.11), brez oknaste navlake.
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 20, 2007 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

smatjaz je napisal/a:
Zanima me, katera datoteka pa je to?
LP M.

Če sprašuješ glede datoteke za Total Commander:

lptdos.exe ( link), 17kB.

Opis: "Standalone parallel port server for DOS. Allows to transfer files from/to a machine without an installed Windows."

Za tiste, ki so "domači" s Commander programom.
Nazaj na vrh
cybersoya
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Maj 2004 7:54
Aktiv.: 0.11

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 21, 2007 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Ne poznam Total Commanderja - toda na webstrani sem videl da oglašujejo da "nadomesti" originalni windows explorer - ali spreminja tudi kake sistemske nastavitve? Sam sem za prenos datotek na dos PC preko LPT uporabljal program FileVan (oz. FileVanDos) - dos verzija je brezplačna(na windowsih jo potem poganjaš preko dos okna).
Kakšne hitrosti prenosa pa dosega Total Commander - nekdo je omenil da prenese za 1Gb podatkov - pretok preko LPT mora trajati nekaj dni??

Imam pa en problem: do sedaj sem uporabljal windowse98 sedaj pa windowsXP - ti pa ne dovolijo programom direktnega manipuliranja z LTP portom - baje obstaja nek program/register import ki to "popravi" - kje ga lahko najdem?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni