www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izbira IGBT driverja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
joo123
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:02
Aktiv.: 0.05
Kraj: Prevalje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2008 9:44 pm    Naslov sporočila:  Izbira IGBT driverja Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Gradim frekvenčni pretvornik (Uf-vodenje AC motorjev), preko katerega bo tekel maksimalno tok 200A. Zanima pa me kakšen driver za vodenje IGBT-jev mi priporočate, in na katere stvari moram bit v tem delu pretvornika pozoren. Ostali deli pretvornika pa so že rešeni. Zagotovljen imam tudi že mrtev čas med preklopi tranzistorjev. Tako da bi, dejansko lahko bil za vsak tranzistor posamezen prožilni modul.

Razmišljam, da bi uporabo za driverje čip ST6385(http://www.st.com/stonline/products/literature/ds/5652.pdf). Problem pa je da sem avtomatik/robotik in mi te stvari niso priterano domače (močnosti del - vklaplanje tranzistorjev, toki ki se tukaj pojavijo, Bootstrap kondenzator...). Zato pa je prav možno, da sem sedaj mogoče koga prav fajn nasmejal, ko vidi kaj hočem jaz skupaj povezat Confused ...

Tranzistorji (IGBT-ji) pa so okvirno določeni - semikron semix 202GB006HDs (http://www.farnell.com/datasheets/89451.pdf)

Izračunani podatki:
Switching Frequency fsw 20 kHz
Applied Gate Resistor 4.2 Ohm
---------------------------------------
Driver Channels 2
Collector Emitter Voltage max 600 V
Required Average Current 34 mA
Gate Charge 1,7 mC

Vsakršne informaciji, opozorila, rešitve so zelo zaželjene! Hvala za odgovore!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2008 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lotil si se ZELO zahtevne stvari. Veliko uspeha !

LP

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2008 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja, še nekaj. V Sevnici je firma, kjer so včasih sami izdelovali frekvenčnike.
http://www.sis-ines.si/
Naveži stike s fanti. Nekaj jih poznam in so res fejst fantje.
Povedali ti bodo tudi, zakaj tega ne počnejo več.

LP

joo123
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 16, 2008 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor!

Drugače pa bomo to stvar uporabljali za merjenje tokov prostega teka asinhronskega motorja. In je pač želja, da mamo popolno kontrolo nad izhodu pretvornika. Nek dolgoročni plan, je da bi bila zadeva sposobna izvajat tudi vektorko modulacijo vodenja. Zadeva nebo šla v neko serijsko proizvodnjo...

Zadevo sicer imam že izvedeno vednar z manšimi izhodnimi močmi max 10A. Uporabil pa sem tranzistorki most z integriranim driverjem. Tu imam sedaj tudi problem, kako izračunat potrebne paramete za izbiro prabilnega driverja za zgoraj omenjene tranzistorje.
Nazaj na vrh
Gavran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16
Aktiv.: 1.75
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 17, 2008 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bo 200A maksimalni efektivni tok, imaš daleč prešibke transistorje.

Driver mora za navedene transistorje dati vsaj 4A peak toka.
Nazaj na vrh
joo123
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 18, 2008 1:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede moči sem razmišljal, da bi sicer zadeva morala bit dost močna. Sicer je teh 200A mišljenih kot RMS tok. Kar dejansko pomeni da rabim tranzistor, ki je sposoben prenes tok 200A*koren(2), kar znese nekje 280A (ce mislim pravilno). Izbran tranzistor pa lahko pri 25°C prenese tok 275A. Kar je res hudo na meji, sploh ker se zadeve fajn grejejo, in je posledicno temperatura toliko višja.

Razmišljal pa sem tako, da bi to skoraj moralo zadostovati moji aplikaciji. Nekaj rezerve imam še v toku, ki realno nebo presegel 175A. Drugo rezervo pa vidim v tem, da bom tako velik tok dosegel le za kratek trenutek (do 5min maksimalno). Tudi sam pretvornik bo v uporabi samo nekaj minut na dan, pa če to večinoma pri manših močeh. Dejansko bo tistih 175A doseženih mogoče enkrat na pol leta.

Se ti pa zahvaljujem za odgovor in tvoje opozorilo. Vsekakor pa bom še malo razmislo o moci tranzistorjev in najvrjetneje dodal kak amper moči pri tranzistorjih.

Drugace pa se malo nagibam tudi k temu, da bi uporabi kar Semikronove power module, ki so kompatibilni z CMOS napetostmi (SKiiP serija - imajo integrirane driverje), seveda če mi bo cena odgovarjala. Čakam na ponudbe Smile.
Nazaj na vrh
Gavran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16
Aktiv.: 1.75
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 18, 2008 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SKiiP je zate najboljša rešitev - tudi čas razvoja in morebiten BUM je treba všteti med stroške.
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 19, 2008 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam izdelujem krmilja. Sicer bolj za male moci, ampak lahko ti povem, da zadeva ni enostavna. Pri velikih tokih a postane zadeva se bolj obcutliva na motnje.
Ce hoces pogledati, kako to delajo profesionalci imam pokvarjen krmilni modul iz nasega stroja (600V 150A).
Javi na ZS

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni