www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Simulacija telefonske linije
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 12:14 pm    Naslov sporočila:  Simulacija telefonske linije Odgovori s citatom

LP!

Je kdo od vas že delal kaj podobnega?
Narediti moram namreč nek "simulator" telefonske linije, ki simulira napetostne nivoje ter tudi zvoke. Seveda mora zadeva po tem, ko jo pokličeš, tudi "dvigniti" slušalko...
Nato preberem DTMF kodo in "odložim".

Branje DTMF kode ni problem (MT8870), generiranje tonov tudi ne posebej (mikrokontroler), manjka pa mi znanja kako zadevo spraviti "v telefonsko linijo" (zvok) ter kako najenostavneje generirati različne napetostne nivoje. Gre še kako drugače kot z transformatorjem z različnimi odvodi?

LP, Grega
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.37
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 1:40 pm    Naslov sporočila:  simulacijs telefonske linije Odgovori s citatom

Pred časom sem se ukvarjal s tem ko sem od GSM-a delal vmesnik za prenos alarmov. Uporabljal sem hibrid MH88422-2 od Mitel-a, samo mislim da se več ne dobi.
Na netu boš dobil kar precej ce bos iskal SLIC.
Nekje imam celo nacrt za to kaj ti potrebuješ, samo umetnost bo najti, če najdem ti pošljem.
Poglej tudi na Epanorama.net, pod telefonijo.
Vlado
načrt je na tem naslovu:
http://www.hotspot.freeserve.co.uk/HOTSPOT/TLS/tlsframe.htm
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.86
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mucek,

Z napisanega nisem najbolje razumel kaj potrebuješ. Napravo, ki bo emulirala telofonsko centralo ali telefnski aparat. Mogoče pogledaš tale moj DTMF preklopnik.
Z njim je preko javne telefonske centrale možno vklaplajti ter izklapljati izhode. Brati stanje vhodov ter izhodov ... Podroben opis v samem sporočilu.

mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se oproščam za mogoče premalo natančen opis...
Skratka, rabil bi nekaj podobnega temu, kar je v linku podal Vlado (seveda s precej modifikacijami).

Konkreten opis "problema":

Požarna centrala v primeru opozorila pokliče prednastavljeno številko in preko DTMF tonov odda kodo napake. Taista centrala ima na telefonski liniji preverjanje statusa linije (preverja napetost + "piskanje").
Sedaj želim narediti vmesnik, ki bi simuliral telefonsko linijo (in odziv "sprejemnega" telefona) in bil sposoben prebrati DTMF kodo, ki jo je centrala poslala ter pretvoriti v drugo obliko in prikazati (ali celo poslati kam naprej preko radijskih modulov).

Največji problem pri vsem skupaj mi je simulacija same linije (napetostni nivoji + toni), drugo (branje DTMF, nadaljnja obdelava) znam. Vladotov link še proučujem, zna biti pogojno uporaben... Wink Če pa ima kdo še kakšno uporabno idejo...

LP, Grega
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.74
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 3:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kolikor se jaz spomnim, je napetost odprte linije okoli 50 V, ko slušalko dvigneš pa pade na 7-9 voltov, poraba je cca 50-70 mA. Približno. (zdaj ne morem več izmerit ker mam ISDN)... to se lahko izvede s virom 50V in uporom serijsko. Ko centrala hoče vzpostaviti linijo, pač napetost pade zaradi tega upora serijsko - kakšen je, pa moraš poskusiti...ton lahko generiraš s kakšnim 4001, 40106 in pripneš zraven. Nekaj podobnega je bilo enkrat vb staaarem elektorju za hišno centralo. Če hočeš, najdem pa skeniram. mogoče ti bo kaj pomagalo...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, prosim! Hišna centrala je dejansko to - simuliranje telefonske linije.
Lahko pošlješ na mucek1(afna)volja.net, če pa gre pa kar na forum objavi, da bodo še drugi kaj imeli od tega Wink

LP, Grega
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dwe minutke...da preskeniram... Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 4:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede same telefonske linije:
Na liniji je v času mirovanja enosmerna napetost , ki je odvisna od centrale. (pri moji hišni centrali je 24V, na javni okrog 60V) Centrala zazna dvig slušalke kot obrementev linije. (starejši telefoni so ob dvigu slušalke na linijo pritisnili 100
Omega upor. ) Centrala sicer "sporoča" uporabniku informacije z različnimi toni, a mislim, da požarna oz. druge centrale tega ne uporabljajo. Toni sporočil se namreč od centrale do centrale razlikujejo. Za priklop bi vrjetno zadostoval 24V vir enosmerne napetosti z tokvno omejitvijo par mA.
(O sami požarni centrali bo lahko več napisal Marko (Kralj) ki se profesionalno ukvarja z alarmnimi sistemi. )

PS
O samih telefonskih centalah bi vrjetno lahko povedal največ nekdo, ki se s tem ukvarja.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 4:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ewo...--->
http://www.protoncek.com/misc/telephone.pdf

(3.2M)
Naj samo omenim...to je drugače Copyright by Elektor Electronics, 1985.
Upam da ti bo kaj koristilo...ta zadeva pri meni doma dela že cca 10 let brezhibno. Ima ton za prosto linijo in posebej ton za zasedeno...itd...malo preberi.
Nazaj na vrh
Vlado
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 4:46 pm    Naslov sporočila:  simulacija telefonske linije Odgovori s citatom

Grega,
v primeru da to rešitev želiš uporabiti na varovanem objektu te opozarjam da so požarni inšpektorji zelo strogi in verjetno ne bo šlo čez tehnični pregled.
Zakaj rajši ne uporabiš profi GSM zadevo ki nadomešča navadno tel.linijo?
Katero alarmno centralo uporabljaš ali Ademco?
Pred leti sem naredil vmesnik ki prebere kodo ki jo centrala pošilja na dežurne centre.
Vse alarmne centrale ki sem jih včasih priklapljal na dežurne centre so imele izklopljen nadzor tona telefonske centrale (ker naš standard in odgovarjal in centrala ga ni nikoli zaznala).
Da bi centrala poslala podatek, po klicu preverja ton nadzornega centra in ne tel. linije! Prav tako vsak poslan podatek mora biti potrjen z tonom (pa ne DTMF), drugače bo centrala kar naprej klicala in pošiljala podatke.
Zraven nekaterih central Ademco je pojasnjen Ademco ID protokol.
Ni tako enostavno kot se zdi, je pa zanimiva naloga.
Vlado

Nazadnje urejal/a Vlado Pon Feb 12, 2007 5:17 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 4:53 pm    Naslov sporočila:  Re: simulacija telefonske linije Odgovori s citatom

Vlado je napisal/a:
Grega,
v primeru da to rešitev želiš uporabiti na varovanem objektu te opozarjam da so požarni inšpektorji zelo strogi in verjetno ne bo šlo čez tehnični pregled....

dobra pripomba...mogoče rabi za doma Shocked

Vlado je napisal/a:

Vse alarmne centrale ki sem jih vćasih priklapljal na dežurne centre so imele izklopljen nadzor tona telefonske centrale (ker naš standard in odgovarjal in centrala ga ni nikoli zaznala)....

glede tona pa---to je gotovo enako kot si moral pri dobrem starem PC modemu vedno počistiti "čakaj na znak centrale"...dobra stara finta, zaradi katere večina novih uporabnikov le-tega ni moglo na net... Laughing Wink
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP!

Res gre za centralo Ademco, a za domačo uporabo (tako inšpekcija ni problem - itak je to le dodatna pot obveščanja oz. natančneje logiranja) - rad bi namreč, da se mi alarm pošlje naprej (vendar niti nimam analogne telefonske linije) - tako rabim pač brati zadevo kot sem opisal. V navodilih centrale protokol ni prav natančno opisan, jaz sem razbral, da centrala gleda napetost linije in tudi ton, o kakšni povratni informaciji pa sem le sumil, pisalo pa ni nikjer.
Imaš morda kaj materiala s tem v zvezi v elektronski obliki?

LP, Grega
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vlado,

Imaš mogoče kake podatke (protokol) kako komunicirajo požarni senzorji z omenjeno centralo. Ko sem nekoč Kralju pomagal pri servisiranju enega požarnega sistema, sem prišel na idejo, da bi naredil neko testno vezje, katerega bi "obesil" gor namesto enega senzorja. Včasih je namreč centrala zelo oddaljena od mesta, kjer so montirani senzorji.

Vlado
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2007 10:41 am    Naslov sporočila:  simulacija telefonske linije Odgovori s citatom

Grega,
kot sem povedal taksno vezje sem že naredil (šlo je za vezje katero bi prebralo podatke in jih posredovalo prek SMS-a).
Kot sem povedal že na začetku, rabiš SLIC vezje (jaz sem uporabil MH88422-2), imaš posebej audio vhod in izhod, rabiš izvor napajanja vsaj 24V in en procesor ki bo upravljal z vsem. Ti ne rabiš simulator telefonske linije ampak simulator nadzornega centra!
Ko centrala "vzdigne slušalko" skozi en rid rele steče tok linije (na ta način zazna prisotnost linije), če je ta tok premajhen centrala ne zazna linije in ne kliče, če pa je tok dovolj velik, začne z klicanjem. Pokliče izbrano tel. številko, in čaka na ton nadzornega centra, če tona ni čez čas prekine zvezo in poskuša znova, če pa ton je in je pravi, odda kodo objekta, potem kodo dogodka in zdi se mi da za tem CRC, nadzorni center preveri CRC in če je v redu pošlje potrditev (potrditev ni DTMF ton ampak mi se zdi ton tam nekje okrog 1200Hz), potem centrala odda naslednjo kodo dogodka če je več dogodkov in postopek se ponovi.
To je približna razlaga Ademci ID protokola, pa ne zamerit če sem kaj izpustil ker je že dolgo tega ko sem to delal.
Tako zaznan podatek lahko imaš za interno uporabo in nikakor ga ne moreš enostavno poslati na nadzorni center varnostne službe, pa menim tudi da vsaka resna varnostna služba ne bi sprejela takšnega priklopa.
Centrala lahko nadzira ton tel. centrale, vendar se to da programsko izklopiti. Vsekakor pa ti centrala ne bo posredovala podatka če ne simuliraš tona nadzornega centra, ampak bo prekinila zvezo!

Mislim da imam še kakšno SLIC vezje MH88422-2, ker mi se zdi da ni več dobavljivo, če rabiš,ali pa kakšno drugo pomoč piši na ZS.

Silvo, nisem delal na prtokolu za požarne senzorje, lahko pa se pozanimam in ti sporočim. Tisto zgoraj sem delal po naročilu, vendar je ostalo nedokončano ker naročnik ni bil več zainteresiran za nadaljni razvoj.

Vlado
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.68
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 14, 2007 10:36 am    Naslov sporočila:  Re: simulacija telefonske linije Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
...glede tona pa---to je gotovo enako kot si moral pri dobrem starem PC modemu vedno počistiti "čakaj na znak centrale"...dobra stara finta, zaradi katere večina novih uporabnikov le-tega ni moglo na net...

Čakanje na znak centrale (Dialtone) je bilo pri modemih vključeno povsem iz komercialnih razlogov. Modemi so se začeli uporabljati in so bili najbolje prodajani na tržiščih (Amerika in podobni), kjer telefonija uporablja "znak centrale". Jasno je, da so začetne nastavitve naprave prilagojene najboljšemu tržišču.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni