Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rajko Član

Pridružen-a: Čet 29 Jun 2006 20:09 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.42 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Feb 27, 2007 12:18 am Naslov sporočila: Branje temperature |
|
|
Pozdravljeni
Izdelati nameravam program, ki mi bo meril temperaturo z DS senzorji na šestih lokacijah. Vse senzorje bi povezal v 1 Wire komunikacijop. Vsak posamezni senzor bo krmilil svoj izhod. Z 1 Wire komunikacijo še nisem delal (razen nekaj malega prebral). Programiral bi v Bascom programu. Je tega sposoben? Kako nasloviti šest DS_jev. Za enega razumem, toda šest DS_jev mi ne gre v glavo! Uporabil bi AtTiny2313 mikrokontroler. Rabim le šest vhodov in šest izhodov.
Ima kdo kakšen nasvet.
Hvala za kakršnokoli pomoč!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Tor Feb 27, 2007 8:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Za vseh 6 senzorjev rabiš le eno nogico mikrokontrolerja. Najprej moraš vsakemu od senzorjev prebrati ID številko, potem pa ko jih priključiš več, jih naslavljaš preko te ID številke. Poglej si datasheet, imaš notri primer meritve. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alessio Član

Pridružen-a: Pon 04 Dec 2006 8:39 Prispevkov: 363 Aktiv.: 1.61 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 27, 2007 11:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Za lep primer AVR komunikacije z 1-wire temp. senzorji DS,
sli lahko pogledas tale LINK
Sicer pa je koda napisana v C-ju.
Aleš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Feb 27, 2007 11:50 am Naslov sporočila: |
|
|
DS termometri so narejeni tako, da jih lahko vežeš med seboj paralelno. Vsak termometer ima svoj tovarniško vgrajen unikaten naslov. Ko hočeš prebrati temperaturo določenega termometra, na žico spustiš njegov naslov (Hej, Djuro, jesi li tamo?) in ukaz za branje registro temperqture (Šta radiš?). Termometer bo nazaj vrnil temperaruto (Ovdje sam, radim). Ostali termometri, ki so vezani na žici bodo tiho (Haso: Hvatamo krivine dalje).
Za vsak DS termometer moraš poznati njegov naslov, če jih hočeš imeti več v paraleli.
Zgoraj povedano velja za vse 1-wire naprave, ne samo za termometre.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
komuna32 Član

Pridružen-a: Sre 07 Feb 2007 9:05 Prispevkov: 74 Aktiv.: 0.33 Kraj: Pragersko
|
Objavljeno: Tor Feb 27, 2007 12:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem poskusil z 4 senzorji ampak mi ni uspelo.
Ko sem zvišal temperaturo pri enem senzorju se mi je ta
dvignila, ostale pa so padle.
Poizkušal sem z 89C2051 in DS 18S20, za prikaz pa 4X20 display.
Imel sem vse 4 temperature trenutno prikazane na LCD-ju.
Uporabljal sem pa SUB rutino iz katere sem prečital naslov
vsakega senzorja posamezno.
LP
Aleš _________________ Nikoli nikogar ne oropaj upanja;
morda je to vse, kar ima. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70819.79
|
Objavljeno: Tor Feb 27, 2007 1:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Feb 27, 2007 1:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za feedback, oz. krmiljenje pa uporabi en drug one-wire čip. Bivši dallas oz. sedaj Maxim ima celo paleto teh čipov. Vse pa lahko vežeš paralelno na eno žico. Vseeno pa predlagam, da ne uporabljaš Parasite mode ampak potegneš še linijo za napajanje.
LP _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Feb 27, 2007 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
..Parasite mode ampak potegneš še linijo za napajanje. |
Ko sem delal s temi termometri preko RS232 porta na PC-ju je parazitno napajanje delovalo lepo, dokler sta bila na linija dva senzorja. Pri treh so se začele pojavljati težave. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Feb 27, 2007 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno zaradi povečanje kapacitete. Potrebno je uporabiti serijski upor na strani termometra. Tako kot priporoča maximova/dallasova aplikacija. Nujno branje:
http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/appnote_number/148 Predvsem tole: Appendix D. R-C Filter Helps DS2480B Interfaces on Short-to-Medium Networks
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Tor Feb 27, 2007 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Par dni imam na podstresju Pc in v njem instaliran Lämpömittari
vmesnik je tisti simpl z par upori in diodami na COM portu in na njemu trije senzorji.
Zadeva presenetljivo stabilno deluje na cca.10metrih zice (od novoletnih luck),ceprav je cca 7 metrov zice zvite v kolut (tuljava ),ga ocitno to ne moti prevec
Letos grem v izgradnjo nove kurilnice in bi po njej "potresel" cca 10 senzorjev(pec,zalogovnik,...) za spremljanje temperatur.
Zanima me,ce bi bilo na 1-wire mozno prikljuciti dva "masterja",torej en PC in se en mikrokontroler z LCD-je morda ze kdo poizkusal  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Tor Feb 27, 2007 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
...
Za vsak DS termometer moraš poznati njegov naslov, če jih hočeš imeti več v paraleli.
... |
Wrong! V datasheetu imaš opisan tudi postopek, po katerem lahko prebereš oz. najdeš vse naprave na 1-wire vodilu, brez da bi jih nanj priključeval posamezno! _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Sre Feb 28, 2007 12:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni je precej lažje brati posamezne senzorje z fiksnimi naslovi. Res pa je problem če moraš senzor zamenjati. Obvezen popravek softwera.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
CarpeDiem Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24 Prispevkov: 333 Aktiv.: 1.41 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Feb 28, 2007 5:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam sem imel/še imam podobne probleme, ko je potrebno senzor zamenjati. V C-ju sicer funkcija za branje ID-jev vseh prisotnih lepo deluje, vendar nisem prepričan kako se zmenijo, kdo bo prvi odgovarjal uC-u.
Primer uporabe:
Merim temperature v treh ločenih prostorih. V vsakem prostoru so trije senzorji na različnih višinah. Vse skupaj je na enem 1wire vodilu. Prostor z najvišjo temperaturo hladim. Vse lepo in prav dokler kateri izmed senzorjev ne umre. Če zaženeš ponovno avtomatsko branje se senzorji pomešajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robika Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55 Prispevkov: 281 Aktiv.: 1.19 Kraj: ajdovščina
|
Objavljeno: Sre Feb 28, 2007 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš dovolj flasha, si narediš rutino (setup) za branje naslova posameznega senzorja in potem le-temu prirediš zaporedno številko njegov naslov pa zapišeš v eeprom (zunanji ali notranji, če ga uC ima). Program ob normalnem delovanju izklop/vklop normalono deluje, ko menjaš senzor, pa greš v "setup".
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Feb 28, 2007 7:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Meni je precej lažje brati posamezne senzorje z fiksnimi naslovi. Res pa je problem če moraš senzor zamenjati. Obvezen popravek softwera.
Jur |
Če imaš na razpolago eeprom, potem ni problem. Napišeš setup proceduro s katero pač zamenjan senzor ponovno prebereš. Podatke pa shraneš v eeprom. Že davno nazaj sem delal eno tako zadevo. Če se ne motim, je nekje v tem sporočilu. (sicer za pic - pisano v assemblerju) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|