|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gorano Član

Pridružen-a: Čet 01 Mar 2007 12:20 Prispevkov: 20 Aktiv.: 0.09
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 12:35 pm Naslov sporočila: Telefonska linija, detekcija spuščene slušalke |
|
|
Pozdravljeni,
Imam naslednji problem:
Primer:
- Naprava na dislocirani lokaciji me pokliče prek telefona in jaz se javim.
- Nato teče normalni prenos audio signala ... kot pri pogovoru
- Čez nekaj časa spustim slušalko na moji strani.
- Naprava na drugi strani ne zazna, da sem spustil slušalko in zato drži na svoji strani linijo v Off-Hook stanju ... v nedogled
Prekinitev po določenem času s strani naprave ni opcija!
Gre za vzpoztavitev govorne komunikacije, zato čipa za prepoznavanje DTMF ne uporabljamo v tej aplikaciji.
Kako rešiti ta problem, kako detektirati to stanje na sami liniji.
Edina možnost, ki jo sedaj vidim je, da programsko v mikrokrmilniku detektiram dolžine TU TUUU signalov in pavze med njimi, saj ko spustim slušalko, se na drugi strani pojavi signal, ki je podoben zasedeni liniji. Čez nekaj časa se spremeni v drugačen signal.
Ima kdo kakšne izkušnje in kakšno dobro idejo ?
LP
Goran
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.67 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 2:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
NE 567 tone and frequency decoder (datasheet v prilogi), ki ga uglasiš na frekvenco TU TUUU signalov prekine linijo....?
Jur
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
ne567.pdf |
Velikost datoteke: |
166.51 KB |
Downloadano: |
20 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.11 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 5:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če gre povezava čez tel. centralo, lahko zvezo podre samo kličoči, klicani pa ne.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.44 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
borber je napisal/a: |
Če gre povezava čez tel. centralo, lahko zvezo podre samo kličoči, klicani pa ne. |
Lahko, samo mora klicani imeti ISDN ali VoIP telefon. Pri PTSN pa velja kar si napisal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gorano Član

Pridružen-a: Čet 01 Mar 2007 12:20 Prispevkov: 20 Aktiv.: 0.09
|
Objavljeno: Čet Mar 01, 2007 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
NE 567 tone and frequency decoder (datasheet v prilogi), ki ga uglasiš na frekvenco TU TUUU signalov prekine linijo....?
Jur |
Hvala ...
S čipom NE567 ali LM567 bom lahko lažje prepoznaval tone (tuuu .. tuuu .. tuuu),
časovne intervale in njihovo dolžino pa bom brez težav prepoznaval s samim mikrokrmilnikom, ki ga naprava ima.
Tako lahko prepoznavamo različna stanja linije (dial tone, busy, ...)
Sem še malo probal na naši liniji...
...ne glede na to, kdo je poklical ... če nekdo prekine, se na drugi strani pojavi naslednje stanje ... enak zvočni signal kot če nekoga kličemo in ima zasedeno linijo.
Še enkrat hvala.
Še kakšne ideje pa so seveda dobrodošle
LP
Goran
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
invisible Član

Pridružen-a: Čet 04 Nov 2004 21:27 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.25 Kraj: Lj
|
Objavljeno: Pet Mar 02, 2007 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Če se prav spominm (nevem kdaj sem nazadne uporabil stacionarni tel) pri preteku ene minute tudi tisti tu tu tu utihne, tako da bi lahko detektiraral tišino na liniji. Ni pa to ravno neka uporabna rešitev, samo neumna ideja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 5 Ur