|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Mar 12, 2007 3:54 pm Naslov sporočila: Avtorska pogodba ? |
|
|
Če že delam za nekoga izven podjetja, kjer sem redno zaposlen, to želim delati na legalen način. Kako??
- S.P. ne bom odpiral zaradi tega.
- druga varianta je delo preko Avtorske pogodbe. Glede na to, da gre za dizajniranje, bi moralo to biti v redu.
- Ima še kdo kako boljšo rešitev?
Kako se pride do avtorske pogodbe (kje, kdo, kakšni papirji, kako je z davkarijo)?
Hvala za vsak nasvet.
LP _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Mar 12, 2007 4:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se ne motim, je priporočljivo, da dobiš tudi od podjetja, kjer si redno zaposlen soglasje, oziroma da jih obvestiš o sekundarnem delu.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Mar 12, 2007 4:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mah zakaj pa bi? Kar delaš v tvojem prostem času je tvoja stvar. Še konkurenčna klavzula navadno ne pokriva tega, saj navadno začne veljati šele po odpustitvi/odpovedi, pa ne pozabit, za konkurenčno klavzulo moraš dobivat dodatek pri plači, ki je opisan kot konkurenčna klavzula. Če tega dodatka ne dobivaš, klavzula ne velja.
Privolitev delodajalca potrebuješ, ko odpiraš "popoldanski" SP, kateri je tudi zanimiva opcija, za manjše zaslužke prinaša precej ugodnosti, več o tem na lokalni GZ.
Avtorske pogodbe so tudi vredu, a moraš paziti, 10% je norminiranih stroškov, ki jih delodajalec plača, tebe pa nato čaka še 25% "davka". Torej od bruto zneska se odštejejo normirani stroški, nato gre pa 25% od tega v akontacijo za dohodnino, torej je lahko na koncu izkupiček precej manjši. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Mar 12, 2007 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
BluPhenix je napisal/a: |
Mah zakaj pa bi? Kar delaš v tvojem prostem času je tvoja stvar. Še konkurenčna klavzula navadno ne pokriva tega, saj navadno začne veljati šele po odpustitvi/odpovedi, pa ne pozabit, za konkurenčno klavzulo moraš dobivat dodatek pri plači, ki je opisan kot konkurenčna klavzula. Če tega dodatka ne dobivaš, klavzula ne velja.
Privolitev delodajalca potrebuješ, ko odpiraš "popoldanski" SP, kateri je tudi zanimiva opcija, za manjše zaslužke prinaša precej ugodnosti, več o tem na lokalni GZ.
Avtorske pogodbe so tudi vredu, a moraš paziti, 10% je norminiranih stroškov, ki jih delodajalec plača, tebe pa nato čaka še 25% "davka". Torej od bruto zneska se odštejejo normirani stroški, nato gre pa 25% od tega v akontacijo za dohodnino, torej je lahko na koncu izkupiček precej manjši. |
Nikakršne privolitve ne potrebuješ od delodajala, ko odpiraš dodatno dejavnost ali po starem "popoldansko obrt"..
Preko avtorske pogodbe te bodo fino "odrli" za dohodnino, tako, da moraš to upoštevati pri postavljanju cene. Zelo so znižali normirane stroške.
Ne vem če smem.....študent...servis...napotnica....
Kakšen GZ neki? AJPES-BANKA-DURS in gremo.......! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.87 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Mar 12, 2007 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Madona imate eni izskušenj...... . Stvar ti bom poiskusil povedati iz "prve" roke. Če se odločiš za avtorsko pogodbo morašvedeti, da boš plačal 25% dohodnine, kar pomeni, da če dobiš od popoldanskega posla 1000€ BRUTO tebi ostane 775€ NETO. Pomeni, da kar lep denar odšteješ državi. V bistvu se je boje odločit za popoldansk obrt, oziroma tako imenovano dopolnilno dejavnost. Res pa je, da v tem primeru MORAŠ dobiti doboljenje delodajalca. Dajatve so minimalne, lahko pa normalno izstavljaš račune in delaš pač vse kar k temu soglaša.
V kolikor pa imaš konkurečno klavzulo pa le ta mora biti v pogodbi točno definirana, ali smeš podobno dejavnost opravljati v popoldanskem času.
Splača se premislit preden se odločiš za karkoli od tega. Aja, pa še to.Če imaš popoldansko obrt vedi, da moraš oddajat vse papirje, kot če bi imel s.p., skratka kar potrebuješ računovodstvo, da ti vse oddaja pravočasno.
Uam, da sem ti kaj pomagal.
LP
Boco |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

|
Objavljeno: Pon Mar 12, 2007 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
In v čem se to razlikuje od tistega, kar sem jaz napisal?
Citiram: |
Nikakršne privolitve ne potrebuješ od delodajala, ko odpiraš dodatno dejavnost ali po starem "popoldansko obrt".. |
Čudno, meni so na obrtni zbornici rekli, da ja. Tudi boco je to potrdil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70642.15
|
Objavljeno: Pon Mar 12, 2007 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Mar 12, 2007 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
boco je napisal/a: |
... V bistvu se je boje odločit za popoldansk obrt, oziroma tako imenovano dopolnilno dejavnost. Res pa je, da v tem primeru MORAŠ dobiti doboljenje delodajalca. Dajatve so minimalne, lahko pa normalno izstavljaš račune in delaš pač vse kar k temu soglaša... |
Mogoče se je sedaj kaj spremenilo ... ko sem jaz pred davnimi leti vzel "popoldansko" sem v enem letu zaslužil 25k in plačal davka 18k ... čistega mi ni ostalo za burek.
Pa še komplikacije so nastale zaradi delovnih prostorov (varstvo pri delu, osnovna sredstva, sanitarije, itd.)
Vsaj to sem potem enostavno rešil s kovčkom orodja in "servisno dejavnostjo na terenu".
Predlagal bi ti pomoč kakšnega študenta z njegovim statusom in študentski servis. Mislim pa da je letos omejitev za plačilo davka 2400€ ... ampak študentov tudi ni tako malo ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

|
Objavljeno: Tor Mar 13, 2007 1:02 am Naslov sporočila: |
|
|
JA po novem so dajatve res minimalne. No, tako je nekje že 2 leti, saj takrat sem jaz spraševal. Pa tudi poslovnih prostorov ne rabiš, razen če ne gre za kakšne specifične dejavnosti (zdravstvo, ipd.).
Mnja študenska varjanta, problem je ker za bit težavno, ko hočeš zadevo dati med reference ali kaj podobnega. Sicer pa napotnice niso bile narejene s tem namenom, ampak zaradi teh stvari pa se dogajajo akontacije, ukinjanje štud. dela in podobno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej Član

Pridružen-a: Pet 17 Okt 2003 14:00 Prispevkov: 270 Aktiv.: 1.14 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Mar 13, 2007 2:17 am Naslov sporočila: |
|
|
BluPhenix hvala , da razmišljaš vsaj ti.
Človek vas vpraša kako naj celo stvar naredi ledalno vi mu pa predlagate drugo ilegalno pot.
Nimogrede lahko s takim početjem tudi študenta katerega izkoriščaš fino v drek porineš!
Predlagam popoldansko obrt oz. če bi tega bilo malo(prej je nekdo napisal da je v 1 letu zaslužil 25ksit) raje keš na roko kot napotnica.
Zavedajte se tudi tega, da napotnice občasno preverjajo inšpekcije(kazni pa niso male) in študent ima samo 2400EU olajšave pri davkih.
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Mar 13, 2007 3:00 am Naslov sporočila: |
|
|
@matej, koliko pa si star, da imaš že toliko izkušenj s posli in davkarijo? V enem postu govoriš o ilegalni poti preko študentskega servisa in hkrati predlagaš keš na roko.
Res ni prav, da se poizkušamo izogibat davkariji, ampak ravno tako ni prav, da mi je država od odpravnine za 22 let dela pobrala 60% davka, čeprav je to v bistvu dohodek iz večih let, ki bi moral biti bistveno manj obdavčen vendar tega niso hoteli razumet ...
Ni jih zanimalo niti to, da imam šoloobvezna otroka, zdravstvene težave zaradi katerih nisem mogel takoj dobiti službe, itd. itd.
Uradno mi je po izgubi službe preostalo samo še prosjačenje na socialni ali na tromostovju ... in odločil sem se za tretje, da izkoristim "napol-legalno" pot preko študentskega servisa ...
Sedaj pa tisti, ki še živite pri starših, ste nasploh eksistenčno brezskrbni in podpirate administracijo, ki jo je glede na število prebivalcev cca. 18x več kot v nemčiji, razpredajte naprej ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 13, 2007 8:51 am Naslov sporočila: |
|
|
BluPhenix je napisal/a: |
Mah zakaj pa bi? Kar delaš v tvojem prostem času je tvoja stvar. Še konkurenčna klavzula navadno ne pokriva tega, saj navadno začne veljati šele po odpustitvi/odpovedi, pa ne pozabit, za konkurenčno klavzulo moraš dobivat dodatek pri plači, ki je opisan kot konkurenčna klavzula. |
Če delaš nekaj, kar spada v dejavnost, ki jo dejansko opravlja tvoj delodajalec, po ZDR potrebuješ pisno privolitev delodajalca.
V pogodbi ne smeš imeti prepovedi postranske dejavnosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej Član

Pridružen-a: Pet 17 Okt 2003 14:00 Prispevkov: 270 Aktiv.: 1.14 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Mar 13, 2007 9:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Hotel sem samo to povedat, da pri nas v službi je bila inšpekcija že kar nekajkrat in preverjala napotnice.
Če vzameš keš na roko lahko v najslabšem primeru najeXXš samo ti, če pa je še študentska napotnica vmes pa zraven potegneš samo še študenta.
Zaradi takšnih stvari tudi štud. manjšajo splošno davčno olajšavo...(tudi vaši otroci bodo morda nekoč študenti oz. so že)
Meni tudi ni jasno kako naj spravim davčno napoved skozi,ker bi moral kar nekaj denarja vrnit državi.
Živim v svojem stanovanju, do faksa imam 26km(torej brez avta ne gre)...in država mi dovoli letno zaslužit 2400EU neobdavčeno
Seveda o štipendiji lahko samo sanjam.
Moramo se zavedat, da tako ali tako država bo vzela svoje in to velikokrat ljudem , ki si tega ne zaslužijo in se samo trudijo pošteno živet.
Še vedno sem pa prepričan v to, da za velike zaslužke se splača imeti pop.s.p. za manjše pa kar keš na roko.
Verjetno vsaj 50% ljudi na tem forumo občasno kaj zasluži zraven in tega ne prijavi,ker če prijaviš vsako malenkost bo davkarija kar pridno pobirala.
P.S.: Poznam 2 S.P. ,ki si iščeta vsakeršno možnost, da si lahko nabijata stroške, ker v nasprotnem primeru se jim njihova dejavnost sploh nebi izplačala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70642.16
|
Objavljeno: Tor Mar 13, 2007 9:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.87 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 13, 2007 5:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
He, he...smo Aly-a čisto prestrašli
Boco |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni