www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

mikrokontroler HD63B03RP

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 01, 2007 2:50 pm    Naslov sporočila:  mikrokontroler HD63B03RP Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

No,nevem kam naj dam temo, pa sem jo kar tukaj postavil.

In sicer,dobil sem tri mikroprocesorje HD63B03RP od Hitchija. So 40 pinski procesorji in nevem kaj naj z njimi pravzaprav počnem. Konfiguracija pinov je zelo podobno od Motorolinega MC6003, le da se razlikuje o cca 3 pinih. Mene zanimam kaj bi lahko naredil s temi?Ali jih kdo pozna,je že delal z njimi?S katerim programatorjem lahko programiram?

http://www.cpu-world.com/CPUs/630x/Hitachi-HD63B03RP.html

datasheet:

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/63669/HITACHI/HD63B03R.html

Kot sem videl v IC, jih še prodajajo :

http://www.ic-elect.si/productresults.aspx?qitem=HD63B03RP

Hvala za nasvete.

Lp,Denis
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 01, 2007 4:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za 6803 obstaja skripta (Osnove Mikrokontrolerjev na primeru MC6803, Tomo Rugelj). Gre za zelo dober prevod User Manuala s teorijo za zacetnike, ki se z MCUji srecajo prvic - dobro branje. Vsebuje tudi podatke iz datasheeta, tako da sluzi tudi kot referenca ko enkrat razumes osnove.

6303 je (kolikor je meni znano) skoraj kompatibilen Hitachijev klon 6803 (casi izvajanja ukazov znajo biti drugacni, ima vec internih registrov, itd.).

Program za 6803 vpises v zunanji EPROM/EEPROM/flash, torej bo dober katerikoli programator, ki zna vsebino zapisati v take stvari. EPROM verzija ni imela 03 v imenu, ampak se je imenovala 68701 ali nekaj podobnega (7 za EPROM, 01 za varianto z internim pomnilnikom; 6801 je bila ROM, 6803 ROMless).

Orodja za programiranje (assembler) najdes zastonj na Internetu, tako za DOS kot za Linux in podobne OSe. Prevedeni S-record spremenis v .hex oz. bin (kar pac tvoj programator zahteva) z ustreznim konverterjem (tudi na voljo zastonj).

Se zanimivost: omenjeni mikrokontroler je najlepsa 8-bitna arhitektura, s katero sem se kdajkoli ubadal. Pomnilniski model je von Neumannov, kar dopusca obilo kreativnosti (program lahko prepisuje samega sebe, program lahko tece iz RAMa, itd.), interrupti so vektorizirani, ukazni nabor precej ortogonalen ... skratka srckana arhitektura, za katero je skoda da je ni nihce prevzel in kloniral tako, kot je Philips/NXP x51 v seriji LPC900 Sad

dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 01, 2007 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poznam motorolinega MC6803 in tudi knjigo imam doma(zelo dobra knjiga). Mene zanima kaj bi se dalo z njim počet, ker jih imam 3komade doma,ter jih ne morem gledat kako "počivajo"v predali.LaughingLaughing Osnovne ukaze za motorolo kar poznam, assembler itd...oziroma delam večinoma v zbirniku(šola).

Lp,Denis
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni