|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
avto-mont Neznanec

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 20:51 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: celje
|
Objavljeno: Ned Apr 01, 2007 8:57 pm Naslov sporočila: Kdo mi lahko naredi tiskano vezje? |
|
|
Lep pozdrav.Rabim nekoga ki ima doma opremo za izdelavo tiskanega vezja in programiranje mikrokontrolerjev,kajti rabim eno enostavno vezje v avtoelektriki. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Apr 01, 2007 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spet eden iz Butal tako piše v profilu
Aja, opremo za izdelavo tiv imam, za programiranje pa ne. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Apr 01, 2007 9:19 pm Naslov sporočila: Re: KDO MI LAHKO NAREDI |
|
|
avto-mont je napisal/a: |
Lep pozdrav.Rabim nekoga ki ima doma opremo za izdelavo tiskanega vezja in programiranje mikrokontrolerjev,kajti rabim eno enostavno vezje v avtoelektriki. |
V koliko pričakuješ kako pomoč, bo potrebno napisati več podatkov. (kako vezje -enostansko/dvostransko, v kakem formatu imaš predlogo, kak mikrokontroler je uporabljen in končno tudi, od kot si) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
avto-mont Neznanec

|
Objavljeno: Ned Apr 01, 2007 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
sem iz okolice celja.rabim pa vezje za vklop odgona na tovornem vozilu.vezje ima napajanje 24v,2 vhoda in tri izhode,delovanje pa sledeče,ko na vhod1 preko tipke T1 dam 24v se naizhodu1 pojavinapetost 24v za vključitev elektromagnetnega ventila X1 nato se mora na vhodu2 pojaviti masa,preko varnostnega stikala S1,in sedaj se na izhodu2 pojavi napetost 24v za vklučitev elektromagnetnega ventila X2
nato se izhod1 izključi inizhod3 dobi napetost 24v.izhoda 2 in3 morata biti aktivna do naslednjega pritiska tipke t1.postopek pa lahko razložim še podrobneje preko telefona |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Apr 01, 2007 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
avto-mont je napisal/a: |
... rabim pa vezje za vklop odgona na tovornem vozilu. ... |
ODGON česa? Brhkih štopark?
Nekateri pa res ne razmišljajo niti o tem kakšen žargon spada na kakšen forum.
Kot bi šel jaz zdaj na tovornjakarski forum spraševat, če mi kdo, ki ima furo v anglijo pripelje meterski SMD upor ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
avto-mont Neznanec

|
Objavljeno: Ned Apr 01, 2007 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odgon je odgon in se ne da drugače izraziti,ker je to čisto slovensko je pa zadeva enostavna.Najbolje je da mi vsi interesenti pošlljete zasebno sporočilo z vsebino vašega telefona in vas pokličem.LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Apr 01, 2007 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej v vednost vsem! Butale so očitno v okolici Celja! ( eden od adminov ima resnično smisel za humor)
Vklop odgona na kamionu, pomeni vklop (običajno preko magnetne ali pnevmatske sklopke) hidravlične črpalke za pogon različnih stvari. Lahko je to sveča kiperja, lahko je kamionski nakladalnik (Hiab), lahko pogon kakšne hidromotorne črpalke,.......... Odgon naj bi se po pravilu vklapljal ob stisnjeni sklopki. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Ned Apr 01, 2007 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Torej v vednost vsem! Butale so očitno v okolici Celja!
|
A nisi vedel ? Vemo, da so bliznji butalski sosedi bili Tepanjci, Tepanje pa so dejansko v okolici Celja, blizu Slovenskih Konjic; Butale morajo biti torej nekje zraven  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Apr 01, 2007 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej v vednost vsem! Butale so očitno v okolici Celja! |
Seveda. Mal naprej pri Slovenskih Konjicah so Tepanje. Tepanjčani so pa bili sosedje od butalcev. Čisto logično. Avto-mont, nisi specificiral kontrolerja. Vso zadevo pa lahko za majhen denar rešiš z enim majhnim PLCjem, ki ga lahko na bolhi kupiš za 20.000sit. (Moeller Easy ali Siemens Logo). Pa ne rabiš ne vezja ne prilagajanja nivojev, ker so ti krmilniki že narejeni za industrijske standarde, ki temeljijo na 24V.
LP Gorazd _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Apr 01, 2007 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
SOKRAT!
Si me prehitel za 3min....kolikor sem rabil za natipkat  _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Apr 01, 2007 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej v vednost vsem! Butale so očitno v okolici Celja! |
Ta kraj je pa čisto na novo. Mi ga niti en mesec stara karta Garmin navigacije ne najde ...
Vklop odgona na kamionu, pomeni vklop (običajno preko magnetne ali pnevmatske sklopke) hidravlične črpalke za pogon različnih stvari. Lahko je to sveča kiperja, lahko je kamionski nakladalnik (Hiab), lahko pogon kakšne hidromotorne črpalke,.......... |
Če tole prav razumem, se v mojem avtu ob vklopu kompresorja klime (ko se vključi hidravlična črpalka za freon) ne vključi elektromagnetna sklopka, ampak ODGON vročine ...
BTW, hidravlični cilindri niso samo enostranski" odrivalni - ODGONski" (ki jih vrača vzmet ali teža kesona) ampak so tudi dvostranski. Se potem dvostranskim v kamionarskem žargonu reče "ODGONsko/PRIKLICni" cilindri ?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Apr 01, 2007 11:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm Iztok, kako se reče vklopu tvoje klime, ne bi vedel. Za odgon sem prvič slišal, ko so nam na kamion montirali kamionski nakladalnik firme Palfinger. V kabino so montirali pnevmatsko stikalo za vklop ODGONA (hidravlične črpalke za pogon nakladalnika). Tako so mi razložili strokovnjaki podjetja "Bijol", ko sem bil na praktičnem usposabljanju za delo z nakladalnikom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

|
Objavljeno: Ned Apr 01, 2007 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Torej v vednost vsem! Butale so očitno v okolici Celja!
|
A nisi vedel ? Vemo, da so bliznji butalski sosedi bili Tepanjci, Tepanje pa so dejansko v okolici Celja, blizu Slovenskih Konjic; Butale morajo biti torej nekje zraven  |
Odkar sem zadnjič bral Butalce, je minilo že kar precej let. (več kot 35) Očitno moj spomin ni več tisto, kar je bil včasih. Bo treba začeti jesti česen!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Apr 01, 2007 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jože ti čisto verjamem, da so ti fantje zadevo tako žargonsko pojasnili. Jaz pa kljub 25 letim ukvarjanja z avtomatiko, pnevmatiko in hidravliko v različnih proizvodnjah po celi Evropi nisem slišal izraza ODGON za hidravličen sistem. Vedno je bilo govora o enostranskih, dvostranskih, rotacijskih, itd. cilindrih. Enako pri sklopkah hidr. črpalk, videl in popravljal sem zobčaste, lamelne, centrifugalne, itd. z ročnimi in elektromagnetnimi vključevanji na pogonski agregat. In tudi pri servisiranju hidravličnih cilindrov ter črpalke na tovornjaku za dvig in spust zadnje "planke" (nakladalne plošče) mi šofer-lastnik kamiona ni omenil nobenega ODGONa.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni