www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pod milim nebom

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 06, 2007 10:55 am    Naslov sporočila:  Pod milim nebom Odgovori s citatom

Včeraj sem kupil televizor v Merkat*or centru tehnike v Črnučah (Ljubljana). Ko sem ga šel iskat v skladišče, se je pokazalo, da hranijo elektroniko na prostem. Res ima skladišče streho, vendar ni zaprto (z dvorišča oziroma z ceste se lahko vidi opremo). Skladiščnik je opozoril, da je TV pred priklopom potrebno ogrevat dve do tri uri. Ko sem ga doma odprl, je bil TV tako hladen, da če bi ga pljunil, bi pljunek primrznil na ekran...

Bo potrebno napravo prešpricat z WD 40 da ne bo zarjavela.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gavran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16
Aktiv.: 1.75
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 06, 2007 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=5385&start=0
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 06, 2007 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Absolute maximun ratings
Storage temperature range: -65*C....+150*C (MM74HC595)

Temperatura NI problematična.

Problematična pa je SPREMEMBA temperature - še posebno želja po njenem Povišanju s postavitvijo predmeta v toplejše okolje.

Pri pozitivni spremembi (povišanju) temperature kondenzira tista stran hladnega telesa, ki je v stiku z zrakom. Zadeva je povezana z relativno vlažnostjo zraka, saj je absolutna količina vlage v zraku močno povezana s temperaturo. Topel vlažen zrak se ob hladnem predmetu ohladi in "odvrže" svoj H2O tovor.
V zgoraj opisanem primeru je potrebno TV Počasi ogrevati, najbolje kar čez noč in če se da tudi z uporabo ventilatorja.
WD . Vlaga ni prevodna Wink . Deluje pa kot topilo in "rjavilo" .
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 07, 2007 9:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, vem. Sem pustil TV segrevat na hodniku pol dneva, pa še drugo polovico v sobi. Zadeva je pa taka, da elektronika na noben način ne more biti skladiščena zunaj, na prostem. To že samo po sebi pred vklopom naprave sesuje garancijo (sem jo prebral). Zunanja vlaga je škodljiva, tudi če ni kondenzirana.

WD40: Very Happy

Remote control od TV ima na ob tipkah braillove oznake. Bom lahko upravljal TV brez očal Laughing. Kako bom pa gledal program pa ne vem...

Jur
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.59
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 07, 2007 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi TVji bili skladiščeni znotraj, potem je lahko problem s prevozom pozimi. Nisem še videl tovornjaka z ogrevano prikolico... Tako bi prihajalo precejkrat do hudih šokov, ko bi televizorji se selili s tovornjaka v skladišče in obratno. Meni se zdi čisto logično...
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 07, 2007 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Temperaturna sprememba med prevozom ne predstavlja prav hudega šoka. "Šok" je večji od transporta vsakič ob vklopu televizorja, ko se temperatura precej hitreje spremeni (dvigne), kot ob kateremkoli transportu. Ti "šoki" se izvajajo dnevno (predpostavka, vendar po mojem približno drži). Merca*tor je kot sem do sedaj videl edino podjetje, kjer elektronsko in ostalo opremo skladiščijo na pol na prostem.

Jur
Nazaj na vrh
s57bic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Aktiv.: 2.68
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 07, 2007 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tvojem mestu bi zavrnil televizor.
Ni potrebe da bi na svoji ''koži'' delal teste vzdržljivosti aparatur.

Vlaga v odprtih prostorih ni eneka kot v zaprtih.
Poglej naprimer železne profile v Metalki na Topniški, kjer jih imajo zunaj pod streho in enake profile v Merkurju na Viču, kjer jih imajo noter.

Podobno je z elektronskimi napravami.
Zakaj nobeden ne hrani pohištva zunaj pod streho.
V televizorju so visoke napetosti, katere prav hitro najdejo pot tam kjer nebi smele bit.

Ni rečeno da bo televizor takoj prenehal delat, bo pa življenjska doba krajša.

lp, Jože.
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 07, 2007 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še dobro, da nisi videl kako delajo s CRT TVji v skladiščih... me prav čudi, da vse ostane na svojem mestu in odklonske tuljave lepo skalibrirane...
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 07, 2007 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, sem mislil zavrnit TV, ko sem videl kje je spravljen. Pa je to bil edini model (v naših trgovinah), ki mi je odgovarjal (velik, slika 4:3, PIP/POP, remote control ne moti drugih naprav).

Sem že videl skladiščnike, kako delajo z opremo. Mi je dvigovalo nogo v smeri njihove riti.

Jur
Nazaj na vrh
M.Pecar
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Jan 2007 18:56
Aktiv.: 0.63
Kraj: Lj.Crnuce

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 04, 2007 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navadil sem se, da vedno pocakam en dan (ali cez noc), da se televizor, racunalnik, prenosnik ali podobna elektronika stabilizira na sobno temperaturo, ker navadno skladisca niso ogrevana. Poleg tega je vedno aparat zavit v polivinil vreco in dodane so vrecke s silikagelom. Ni nujno da je notri vlaga, se pa nabere, ko prineses mrzlo skatlo v stanovanje.

ZATO RAJE POCAKAJ VSAJ TRI URE, LAHKO PA SE MALO VEC.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni