|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
milans Deda

Pridružen-a: Tor 30 Dec 2003 10:36 Prispevkov: 167 Aktiv.: 0.71 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Ned Mar 21, 2004 10:03 am Naslov sporočila: Kabelski internet preko mreže |
|
|
Kako naj konfiguriram mrežne kartice, da bi lahko prišel do interneta z dvema računalnikoma? V mojem pc-ju imam dve mrežni kartici, od katerih je ena povezana na kabelski modem, druga pa na drugi pc. V mojem imam win xp-je, na drugem pa win98. Nekaj sem že probal nastavljat vendar ne vem kako kje nastavit ip-je, masko in prehode, da bi zadeva stekla. Dostop na internet imam preko arnesa. Vem, da bi bilo zadevo najbolje rešit z ruterjem, ampak morda bi se dalo zadevo uredit z dvema mrežnima karticama. _________________ l.p. Milan
"Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo!" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mhd Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2003 20:51 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.54 Kraj: M. Sobota
|
Objavljeno: Ned Mar 21, 2004 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na PCju z dvema mrežnima moraš vključiti ICS - Internet Connectin Sharing, mislim, da je na zadnjem zavihku mrežne kartice, na katero je priključen modem. Tega osebno nisem delal nikoli. Router je po moje vseeno prava rešitev, vredna svojega denarja.
lp Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2103 Aktiv.: 8.92 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 21, 2004 12:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na XP (mrežna kartica, ki je povezana z win98 mlinčkom) nastaviš IP recimo 10.1.0.2 in omogočiš deljenje internetne povezave (ICS), ali instaliraš kak drug sw. router (npr. winroute), ali proxy (npr. AnalogX).
Na win98 mašini nastaviš IP na recimo 10.1.0.3 , ter prehod na 10.1.0.2. Če si na XP mašini instaliral proxi, je potrebno nastaviti brskalnik na delovanje prek proxi-ja.
Uporabiš lahko katerikoli IP, ki se nahaja v rangu iz tabele (rfc1918-). Pri tem upoštevaj, da sta naslova x.x.x.0 in x.x.x.255 rezervirana in jih zato ne smeš uporabiti.
10.0.0.0 - 10.255.255.255 (10/8 prefix)
172.16.0.0 - 172.31.255.255 (172.16/12 prefix)
192.168.0.0 - 192.168.255.255 (192.168/16 prefix) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.17 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Mar 23, 2004 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravnokar sem pri Milanu skušal narediti ICS. Oba PCja ter kabel modem sem povezal z HUB-om. Mi pa nikakor ni uspelo spravit drugi pc na net. Ker kar se tiče kabelskega ADSL stvari ne poznam ter me zanima sledeče. Arnes dodeli uporabniku specifičen IP masko ter prehod. Zanima me, če potrebuješ za dostop do interneta še instalirat kakega clienta. S PC-jem s katerim sedaj hodi na net "ni videt", da bi bilo kaj pognano (Win XP) Milan pa tudi ne ve če mu je monter še kaj instaliral na PC. Kje je zapisano uporabniško ime in geslo? PC s katerim sedaj lahko hodi na net sem namreč izključil ter enako nastavil mrežne nastavitve na drugim z WIN98 a na net nisem mogel - omrežje deluje saj PC-ja ko sta oba vključena ter drugemu dodelim drugačen IP vidim med sabo. Kje je zapisan prehod ? V kabel modemu ? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6724 Aktiv.: 28.52 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sre Mar 24, 2004 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, takšna povezava verjetno ne bo delala. Poveži prvi PC direktno na kabelski modem s prvo kartico. Drugo kartico prvega PC-ja in drugi PC pa na hub ali preko cross-ower kabla med seboj. Drugi kartici prvega PC-ja določi interni IP tako kot je predlagal int47. V isto omrežje postavi drugi PC. Sam bi naredil nekako takole:
Koda: |
Prva kartica prvega PC: pusti nastavitve kot so
Druga kartica prvega pc : 192.168.0.1 maska : 255.255.255.0
Drugi PC edina kartica : 192.168.0.5 maska 255.255.255.0 gateway 192.168.0.1 |
Imenske serverje nastavi enako na obeh strojih. Na prvem PC omogočiš ICS.
Na ta način bi morala stvar delati. Eventuelno še kaka nastavitev route.
Nastavitve na prvem PC bi moral dobiti z ukazom ipconfig /all | more - kar se mreže tiče seveda. Uporabniške nastavitve pa na XP med "Network and dial-up connections", čeprav dvomim da se bo videlo geslo. Kabelski internet je verjetno definiran kot lan povezava.
Preveri najprej, če se na nastavljenih IP-jih stroja vidita med seboj in napiši do kje si prišel.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.17 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Mar 24, 2004 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frenki hvala. Mislim, da bo Milan tole prebral ter poročal kaka je situacija. Ni mi pa jasno zakaj nisem mogel na net ko sem na drugem PC-ju na katerim je W98 vse nastavil enako kot je na tistem z xp-ji. Tistega z xp-ji sem izključil tako, da ni bilo sporov med njima glede IP-ja. (oba PC-ja sta na hub-u) s tistega z xp-ji gre na net preko hub-a normalno. Če je kabelski internet definiran kot lan povezava misliš, da je modem tisti, ki se prijavlja na sistem ? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mhd Član

|
Objavljeno: Sob Mar 27, 2004 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je pri kabelskih dostopih pomembna MAC številka mrežne kartice, zato drugi PC ne deluje.
lp Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
G-Lab Član

Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44 Prispevkov: 179 Aktiv.: 0.76 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2004 12:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri kabelskih povezavah je res kot je rekel mhd. Modem se zapomni MAC naslov mrezne kartice. Tako da internet deluje samo, če imaš v računalniku mrežno kartico, katere MAC naslov se je zapomnil modem. Modem ponavadi skonfigurirajo operaterji in "zaklenejo" modem na mrežno kartico. Sam imam sicer srečo da pri nas tega ne delajo (Telesat), tako da lahko po ljubi volji menjam mrežne kartice, pri sošolcu v Lj je pa Ljubljanski Kabel "zaklenil" modem na mrežno kartico. Nekateri routerji imajo tudi možnost "Clone MAC Addres from PC" ravno za te primere, ko modem deluje samo s točno določenim MAC-om.
Silvo je res modem se prijavi na omrežje. Ko najde povezavo oz. se prijavi na omrežje začnejo drugače utripati lučke.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milans Deda

Pridružen-a: Tor 30 Dec 2003 10:36 Prispevkov: 167 Aktiv.: 0.71 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2004 1:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Vse nastavitve sem nastavil kot ste svetovali, vendar stvar ne deluje.
Morda bi pomagalo če bi imel vse mrežne kartice istega tipa od istega proizuvajalca.
Ali bi morda pomagal proxy server in kako se nastavi. _________________ l.p. Milan
"Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo!" |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2004 9:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
...Mislim, da je pri kabelskih dostopih pomembna MAC številka mrežne kartice... |
Potem na tak dostop ne moreš dati niti ruterja sploh, če je modem zaklenjen. Bo pa vrjetno nekaj na tem Milan je dobil zraven tudi software za modem. Na "drugem" PC-ju sem probal tisti CD pognat a ni našel modema, če prav lokalna mreža deluje. Nisem pa poskusil z PC-ja na katerim internet dela.
Citiram: |
.Morda bi pomagalo če bi imel vse mrežne kartice istega tipa od istega proizuvajalca.. |
Milan mac adressa je unikatna številka mrežne kartice, ki je zabeležena običajno v eepromu kartice. Tudi, če bi imel kartice istega tipa bi bile te adrese različne. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mhd Član

|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2004 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, routerji imajo možnost vpisa poljubne MAC adrese
lp Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6724 Aktiv.: 28.52 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2004 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole z zaklepanjem na MAC je sicer možno, vendar po moje skrajno neumna odločitev ponudnika. Če bi to naredili meni, bi menjal mrežne kartice vsaka dva dni in jih klical na korekcijo konfiguracije modema. No, ne glede na to - varianta, ki sem jo opisoval v prejšnjem primeru bi kljub temu morala delati brez problema. Milans nič nisi napisal o tem, ali se pc-ja priključena na opisani način vidita med seboj? Poskusi ping iz enega na drugega in obratno. Ko bo šlo to skozi, je potrebno nastaviti še kako ruto in eventuelno, čeprav mislim, da bi XP to morali znati kako sw varianto routerja.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2004 8:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da odgovorim jaz. PC-ja se vidita med sabo ter tudi pingata. Na PC ju z XP je omogočena skupna raba. Na net pa ne gre . Misliš, da obstaja možnost, da z Explorerjem ni kaj vredo ? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2004 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, po mojem ne. Nastavi default ruto na IP druge karte prvega PC-ja. Eventuelno ostane še nastavitev ICS na prvem PC, vendar bi moral imeti za tole PC pred sabo . Lahko preverim kako je s tem.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Mar 28, 2004 8:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frenki,
Se "čujeva" jutri popoldne - bom stopil do Milana. Še tole mi povej; Na kartici s katero hodi na net so nastavljeni IP-ji prehod ter maska, ki so dodeljeni s strani ponudnika. Maska ni "običajna" pinganje na nastavljen prehod pa vreča en error - ne vem na pamet kateri. Ko sem IP parametre enako nastavil na drugem PC-ju (oba sem takrat imel sicer na HUB-u - prvega z xp-ji pa izključenega) Pri pinganju na prehod iz nega pa ni bilo odziva - tako da res sumim nekaj okrog mac adrese. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 458 dni