www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vodikov peroksid - majnša količina
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Limiter
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 02 Jan 2007 17:21
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 02, 2007 5:33 pm    Naslov sporočila:  Vodikov peroksid - majnša količina Odgovori s citatom

Kot prvo:

Se da kupiti vodikov peroksid majn kot 1L?

Zdaj jaz jedkam 1 malo vezje na leto če sploh in brezveze mi je kupovati 1 l.

Več izhlapi kot jaz porabim pa še nevarna kemikalija je to in mi ni všeč imet take količine doma.

Drugo pa me še zaniam:

Še najbolje pa bi blo če bi hte recimo al pa kdo drug imel kake tablete za majhna jedkanja in nezahtevna da nebi imel teh kemikalij sploh doma in predvsem da je v MAJHNIH KOLIČINAH za sprotno enkratno uporabo.

Je kaj takega na tržišču?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 02, 2007 5:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Conrad prodaja v majhnih kolicinah (tako da lahko doziras v manjsih odmerkih) in take stvari, ki so manj nevarne in ne puscajo toliko svinjarije (natrijev persulfat namesto HCl ali FeCl3).
Limiter
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 02, 2007 6:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj sem se spomnil da je HTE v mariboru včasih imel okrog 200 gramov nekih granul (rdeče) za jedkanje.

Okrog 200 gramov je bilo, skratka majhna količina in idealno za skladiščenje če je samo to pa voda potrebno.

Težava je pa v tem da jaz nisem še s tistim delal pa me zanima če gre sploh jedkat z tistim in kako se obnese. Ker sem ga vprašal za navodila pa je rekel da jih nima takrat.

Zdaj a je to bil natrijev persulfat kot omenjaš ali FeCl3 ali kaj drugega? Bi pa mi blo idealno če bi recimo kako žlico tistega v vodo primešal pa da bi koliko toliko dobro pojedkalo.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 02, 2007 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preberi to temo. Za dobra 2€ boš zjedkal kar nekaj ploščic. Mešanico lahko po uporabi shraniš in večkrat uporabiš.
Nekateri že dolgo ne tvegamo in kašljamo več s kislino in peroksidom. Wink

To je ta prašek.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Limiter
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 02, 2007 7:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta prašek SENO3207 je takoimenovani fini kristal? Ali je fini kristal spet kaj drugega?

Se pravi če je ta vrečka za pol litra vode in je 100 gramska in zadostuje za par ploščic evro formata to se kar dobro sliši.

Shranjeval pa nebi rad tekočine zato raje majn zmešan skupaj pa potem zavržem ker pr meni se res gre za obdobja tudi po leto dni med enim in drugim jedkanjem. In zato bi raje kako malo količino praha v kaki škatlici zaprto imel kot neke steklenice z tekočinami ko ti potem se lahko prevržejo ali jih napenja ali skupaj vleče...

Kaj pa ekologija? Je ta prah za naravo hud strup ali je hitro razgradljiv in majn škodljiv?

Drugače pa to bom vrjetno naročil ja škoda samo ne drži HTE v mb tega. Morda kaj podobnega drži ČIP če kdo ve?
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 02, 2007 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skodljiv, neskodljiv ... vse je stvar koncentracije - tudi zdravila so skodljiva (smrtno nevarna), ce je doza in koncentracija previsoka. Ta stvar je manj agresivna kot HCl pri sobni temperaturi.

Vedno lahko uporabis sodo bikarbono ali NaOH ali apno ali kaj podobnega za nevtralizacijo, ce te mocno skrbi onesnazevanje narave Wink

bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 02, 2007 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Limiter je napisal/a:
Ta prašek SENO3207 je takoimenovani fini kristal? Ali je fini kristal spet kaj drugega?

Sam že nekaj časa uporabljam te "kristale" ali kemično natrijev persulfat. Odkar uporabljam ta pripravek za jedkanje so vezja veliko lepša, zaradi hitrosti in agresivnosti spojine. Lepota vsega tega pa je to, da se po uporabi tekočina shrani in brez problemov spet uporabi. Shranjevanje ni problematično, ker zmes ne "vre" in lahko steklenico približno po pol ure zapreš. Poleg tega pa 2-3dl ni težko shranjevati, toliko potrebuješ, če imaš manjša vezja.

Kar se pa škodljivosti tiče ... vsa sredstva, ki se uporabljajo za jedkanje so škodljiva. Prednost uporabe soli (natrijev persulfat, železov klorid) je ta, da sol ni tako agresivna kot so kisline.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.12
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 03, 2007 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

H2O2 v manjsih kolicinah dobis v lekarni
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 03, 2007 10:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V lekarnah in drogerijah, plastenke okoli 2 decilitra, 3% raztopina, za (raz)barvanje las. Ker je peroksid že razredčen, lahko daš v jedkalno zmes manj vode, kot bi je dal pri 30 % peroksidu.

Jur
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 03, 2007 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
V lekarnah in drogerijah, plastenke okoli 2 decilitra, 3% raztopina, za (raz)barvanje las. Ker je peroksid že razredčen, lahko daš v jedkalno zmes manj vode, kot bi je dal pri 30 % peroksidu.

Jur
Nekateri od teh preparatov imajo dodano nekakšno mast (ali olje) proti alergiji kože, kar pa sploh ne škodi jedkanju, nasprotno tak preparat se ne "zlufta" tudi po letu dni stanja.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 03, 2007 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mast, olje... Jaz bi vzel peroksid brez primesi.

Ni mi jasno, kateri pameten človek bi si zlil peroksid na glavo. Ne glede na to, da je razredčen.

En znanec je delal v Belinki, pri polnjenju sodov z 30% peroksidom. Iz enega soda je začelo šumeti. Ko so se panično razbežali, je reakcija postala hitrejša. Na stropu je ostal odtis soda. Kasnejša analiza je pokazala sledove olja v sodu...

Jur
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 03, 2007 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kaj je to ampak poglej v plastenko (ne bom napisal katero zaradi reklame) in videl boš da se nabere po nekajurnem stanju na miru na površini nekaj mastnega ali podobnega.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 03, 2007 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je bilo že omenjeno zgoraj - v manjših količinah ga dobiš v lekarni. Ampak pazi, tu sledi presenečenje. Shocked Za manjšo količino boš plačal pretakanje ter embalažo kar lahko znese več kot cel liter. Priporočam ti, da vzameš kar cel liter. Orginalno pakiranje je v zelo kvalitetni steklenici katera je po vrhu še v plastični vrečki. (po moji presoji sklasiščenje doma ni nič manj nevarno kot v kaki manjši steklenici)
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 03, 2007 11:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Liter 30% je bil nazadnje okoli 900 SIT. V lekarni boš plačal gotovo več kot 500 SIT za 200 ml 3%... hmmm, redčenje se splača Wink
Živ ostane več let tako, da se ne boj, da bi kaj preveč vrgel stran...

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 03, 2007 1:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V mislih sem imel tovarniško pakiran peroksid v majhni embalaži. Lekarniško pretakanje je strašno drago.

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni