|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 847 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Čet Apr 12, 2007 6:47 pm Naslov sporočila: DTMF upravljanje GSM |
|
|
Doma imam GSM modem FALCOM A2D-1. Nanj sem preko RS232 priključil Atmelov Mega 32. Zadeva odlično deluje. Sedaj bi pa želel na zvočniški izhod priključiti še MT8870 -DTMF dekoder, pa mi zadeva nikakor ne deluje. Že ko merim izhod z osciloskopom (pri priključnem MT8870) je dtmf signal vkomponiran v velike motnje. Problem je v masah. Pri datasheet-u sta navedeni točki Speaker+ in Speaker - , minus pa ni povezan direktno z maso. Problem je v tem, ker je simetrični izhod, jaz pa bi želel to priključiti asimetrično. Poizkusil sem s preprostimi rešitvami in sicer tako, da sem med maso in Speaker- dal 100nF kondenzator, prav tako tudi med Speaker+ in vhodom MT8870. Ta sprememba ni prinesla zadovoljive rešitve. Ker imam podobno priključen tudi mikrofonski vhod (ločen s 100nF kondenzatorji) vse brni in šumi, ko vzpostavim zvezo.
V Datasheetu sicer piše, da je vhod narejen za kondenzatorski mikrofon - tu pa najverjetneje tiči problem.
Glede na dejstvo, da je v večini GSM modemov in telefonov problematika podobna
me zanima, ali se je že kdo srečal s tovrstnimi problemi in kako jih je najenostavnejše rešil?
Lp M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.99 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pet Apr 13, 2007 8:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Če gre za avdio spekter potem dodaj en ločilni transformator (s kakšnega starega modema...). Tako bo stvar galvansko ločena in ostalo bo le tisto, kar potrebuješ. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Pet Apr 13, 2007 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja na to sem že razmišljal, samo zadeva zahteva sorazmerno veliko prostora na TIV. Ostalo imam skoncipirano v miniaturo (smd). Nekje sem videl rešitev z operacijskimi ojačevalniki, samo se ne spomnim kateri tip je bil. Bil je galvansko ločen.
LP M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.65 Kraj: Kranj - struževo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.37 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 14, 2007 1:21 pm Naslov sporočila: DTMF upravljanje GSM |
|
|
Matjaž,
predlagam ti da najprej preizkusiš modem s slušalko in mikrofonom.
Kako napajaš modul?
Veliko motenj pride skozi napajanje!
Sam sem uporabljal različne module (GM47, TCM35, Twist, in navadne telefone siemens in ericsson) in nisem imel veliko problemov z motnjami. Motnje so večje ko je signal zelo slab.
Priporočam uporabo blokirnih kondenzatorjev na vseh linijah napajanja, prav tako uporabi 100pF na linijah napajanja in pri avdio vhodu in izhodu.
V primeru da so motnje res velike, lahko uporabiš MUTE za čas ko sprejemaš DTMF, ker boš tako preprečil da ti motnje pridejo skozi tvoj avdio vhod.
Vlado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

|
Objavljeno: Pon Apr 16, 2007 10:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Zadevo sem rešil tako, kot je predlagal S55m. Uporabil sem transformator s starega skurjenega modema in zadeva deluje v redu. Seveda sem moral vezje temu primerno prilagoditi, bom pa moral to naštudirati z operacijskim ojačevalnikom, da bo enostavnjše, predvsem pa manjše.
LP M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 Ur