www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Elektor usmernik-problem
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
branko47
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10
Aktiv.: 0.69
Kraj: Pozarevac

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2007 4:16 pm    Naslov sporočila:  Elektor usmernik-problem Odgovori s citatom

Izdelal sem Elektorjev usmernik kot je na sliki. Nastavitev napetosti in toka je v redu, ampak pri isklopitvi usmernika se pojavi kratek in zelo močan napetosni sunek (do 40V) , potem pa napetost pada na 0V.
Kaj je narobe?
Poz.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobilica
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Mar 2007 17:42
Aktiv.: 0.79
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2007 4:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče,ko ti izklopiš,je kondenzator z 40V polen in se izprazne.
branko47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2007 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kondenzator se polni na maksimalno napetost ki jo usmernik zmore, ta napetost je ves čas na kolektorjih izhodnih tr (3x2N3055).
Na izhodnih sponkah je zadana napetost. Po kateri poti pride napetost na sponke pri isklopitvi?
Ali se to dogaja še komu ki ste izdelali ta usmernik?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2007 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v katerem elektorju pa je to? BI moral videti načrt, da bi lahko kaj rekel..
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
branko47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2007 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
v katerem elektorju pa je to? BI moral videti načrt, da bi lahko kaj rekel..

Elektor 12/1982, tudi v TIM-u timu 9/10 1996.
O usmerniku več
tukaj
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2007 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izdelal sem najmanj 5 takih usmernikov in nobeden ni imel takšnih problemov. Problem je bil le v krmiljenju toka na baze 2N3055 kar sem rešil z darlington vezavo dodatnega BC219.

Pri takih problemih bi preveril, če je brezhibnih +/- 12v za operacijske ojačevalce in če se vključuje hkrati z močnostnim delom (B1 in B2 morata vklopit/izklopit napetost hkrati). Mogoče je problem tudi s kakšnim kondenzatorjem ali uporom okrog IC1 723 - slab spoj. Na tem čipu preveri, če se napetost na pinu 2 ob izklopu normalno obnaša - pade na 0.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2007 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz imam sicer malo drugačnega--z LM324, izhodni tranzistorji so pa darlington 2N3772, ki zdržijo tudi večji tok---eden je dovolj za 5A, dva pa za 10A varianto. Tile 2N3055 mi ne delujejo ravno dobro...

BTW--->iztok...a je ta usmernik dober? Mislim glede stabilizacije izhodne napetosti, regulacije itd...? Ker vidim da ima možnost do 40V in dosti A, malce razmišljam o gradnji, ampak recimo a ima kratkostično zaščito (da ne teče 10A ko daš kleme v šlus) itd?
Hvalla
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
branko47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2007 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jutri bom preveril napetosti. V načrtu sta 2 tr., imam pa ugrajen tr. ki na istem jedru ima sekundarna navitja 1x33V i 12-0-12 V. A je prav?.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2007 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@protonček, ta usmernik je vsaj zame super. Zase sem že pred 10. leti izdelal 2 kom. in še nekaj kosov za prijatelje. Nihče nima z njim nikakršnih problemov. Če bi sedaj delal še enega bi se odločil za ravno ta načrt, ki bi mu spremenil le izhodne tranzistorje in dodal rele za dvostopenjsko napetost iz sekundarja "močnostnega" transformatorja s čimer bi zmanjšal segrevanje izhodnih tranzistorjev pri uporabi večjih tokov pri manjših napetostih.

Na enem usmerniku sem vgradil LCD Vm in Am ter precizijske potenciometre z gumbi iz slike. Uspelo mi je celo kar dobro "sinhronizirati" številke na gumbih z realno napetostjo in tokom. Wink

Seveda ima tudi tokovno zaščito. Če daš izhod v kratek stik teče skozenj le tolikšen tok kolikor je nastavljen ... seveda je pri tem stanju 0V napetosti. Zato je idealen tudi za polnjenje akumulatorčkov. Npr. za 12V akumulator nastaviš napetost na 14,5v in omejitev toka na 1/10 Ah akumulatorja. Tudi če je prazen vse skupaj brez skrbi pustiš da se napolne.
BTW, poleg LED, ki signalizira prekoračitev toka sem montiral še majhen piskač, ki me poleg LEDice opozori na prekoračitev nastavljenega toka. Cool
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2007 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za info. (BTW...dober potenciometer!!)
No, ta kratkostična zaščita pri mojem dela drugače: če dam sponke v stik, ne teče noben tok ker v tem primeru izključi izhodne tranzistorje. Problem je namreč v tvojem primeru recimo imaš nastavljen na 10A takrat vse kilovate požrejo izhodni tranzistorji in lahko spustijo dušo...poanta je ker pri mojem ne morem povečati max. napetosti preko 27 V, ker LM324 prenese cca 30V minus 3x0.7 pa si tam...jaz pa bi včasih rabil 40V... No, varianta je menjava LM-ja (mi je že en svetoval en tip ki prenese do 40V napajanja)

Aha...glede omejitve segrevanja...jaz si bom naredil (ploščica je že, samo lotanje in test še) elektronski omejilec - ene sorte switch pre-regulator ki meri izhodno napetost in temu primerno drži napetost na tranzistorjih omejeno na 5-7 Voltov. Tako je recimo pri 10A največja možna disipacija 50-70W. Izveden je z BUZ10 itd... lahko dam nekam načrt, če bo kdo rabil (in pcb, seveda)
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 28, 2007 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, če koga zanima, vseeno dodajam...
usmernik na načrtu imam že dolgo v dvojni izvedbi v enem ohišju, 4x LCD meter in dela OK, razen upor R13 mora biti manjši, kot se spomnim...če bo kdo hotel delat, naj me kontaktira pa bom odprl škatlo in pogledal, vem pa da z 150k ne dela...bolj verjetna vrednost je 15k ali 1.5k...

limiter iz drugega načrta pa imam v planu dodati ---obenem ko bom malo "posodobil" stari PSU - zamenjal škatlo, lepše zvezal, predvsem pa poskusil povečati izhodno napetost...

ELA PSU.pdf
 Opis:
Ta načrt je staaaar iz ene nemške revije ELA, dela pa kar v redu.

Download
 Ime datoteke:  ELA PSU.pdf
 Velikost datoteke:  67 KB
 Downloadano:  100 krat

limiter.pdf
 Opis:
Tale limiter je iz ene (ne tako nove) številke elektorja, ni pa še preverjen, vsaj iz moje strani ne...

Download
 Ime datoteke:  limiter.pdf
 Velikost datoteke:  29.68 KB
 Downloadano:  61 krat

Nazaj na vrh
branko47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 29, 2007 8:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izmerjene napetosti
IC1 723
pin 11,12 16.5V
pin 6 7.1V
pn 2,10 7.2V

IC3 741 (omejitev toka)
- napajalna napetost -/+ 16.5V
pin 6 (out) 16.5V

Ob isklopitvi vse napetosti brez sunkov padajo na 0V
IC2 741 (nastavitev napetosti)
- napajalna napetost kot pri IC3
- pin6 (out) 0.3V
Ob isklopitvi napajalna napetost pada na 0V, a na pin 6 se zmanjša na 0.2V, potem pa sledi sunek na 3.5V in potem upadanje na 0V.
Istočasno se to dogaja i na bazi pobudnega tr. (ugrajen 2N3054) ter izhodnim sponkam.
Zdi se mi da je z tim IC nekaj narobe. Sad
Za pomoč slika ki jo je pripel Silvo.

usm_MT.jpg
 Opis:
usmernik
 Velikost datoteke:  203.91 KB
 Pogledana:  140 krat

usm_MT.jpg

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 29, 2007 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branko preveri, če so vsi elektroliti obrnjeni pravilno.
fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 29, 2007 3:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je vzrok da vse tri napetosti ne padajo sorazmerno.Ali se to dogaja samo na praznih izhodnih sponkah? Kaj če bi probal dat kak upor za ustreznim greatzom?
Nazaj na vrh
branko47
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 29, 2007 5:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

fricky je napisal/a:
Mogoče je vzrok da vse tri napetosti ne padajo sorazmerno.Ali se to dogaja samo na praznih izhodnih sponkah? Kaj če bi probal dat kak upor za ustreznim greatzom?

Pri toku do 100mA se javlja skok napetosti, če je obremenitev večja ga ni. Mogoče bom dal rele da izklopi bazo pobudnega tr, ali izhodno sponko.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni