www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

SMD vs. NAVADNE KOMPONENTE

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Toni
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Maj 2007 13:21
Aktiv.: 0.54
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2007 1:35 pm    Naslov sporočila:  SMD vs. NAVADNE KOMPONENTE Odgovori s citatom

Zanima me zakaj večina elektronikov uporablja raje SMD kot NAVADNE komponente?

Je to zgolj zaradi velikosti ali je kakšen drug razlog?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2007 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zato da ni potrebno lukenj vrtat!

Drugače je pa vezje tudi manjše in samo eno stran ti zaseda in lahko narediš dvostransko vezje s skoraj 2x komponentami. Pa še lota se jih hitro.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2007 2:02 pm    Naslov sporočila:  Ja Odgovori s citatom

Ja, tisti, ki imajo dobre oči in mirno roko, si lahko privoščijo SMD komponente, manjše so, ni potrebno vrtati lukenj, ni potrebno ščipati ostanke žic na drugi strani.
Mi, pa, ki se nam roke že malo tresejo, in potrebujemo več vrst očal, da vidimo, kar hočemo videti, ena očala za gledat na ekran, druga za čitat in tretja najmočnejša za lotanje vezij in vizuelno kontrolo, pa se počutimo malo Metuzalemi, in nas mladi gledajo bolj ali manj kot fosile...
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.07
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2007 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Beži beži, to je le izgovor. Preciznost zadeti luknjo z žico je vsaj enaka kot prispajkati SMD element velikosti 1206.
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2007 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred kratkim sem začel uporabljati komponente v SMD tehniki. Za to sem se odločil, ker so komponente majhne - zasedejo zelo malo mesta. Lotanje je precej enostavno in niti ni bav bav kot se zdi - še lažje je zaradi stvari katere so opisali predhodniki.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2007 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz uporabljam SMD za tista vezja, ki morajo biti čim manjša, druge uporabnosti v tem jaz ne vidim kot le velikost. Kar se tiče estetike pa moraš imeti res prakso, da se na vseh pad-ih nanese enakomerno spajke in da elementi stojijo lepo zravnano med sabo.
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.01
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2007 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj SMD?
Zaradi tega, ker poleg zgoraj naštetih lastnosti in prednosti (slabosti) industrija ne razmišlja dosti o nas, poslednjih Mohikancih, ampak veselo prilagaja elektronske komponente strojni vgradnji. Za stroj pa je veliko praktičneje, če so komponente v SMD obliki, saj je tako montaža veliko hitrejša vezje pa par krat manjše, da nepotrebnosti vrtanja (ki pride prav tudi nam) niti ne omenjam. Še nekaj let, pa bo tudi smd že za v koš, saj bo prišlo vsaj na višjih frekvencah v poštev samo še bondiranje.

http://w3ref.cfn.ist.utl.pt/cupido/wire_bonding.pdf

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2007 11:02 pm    Naslov sporočila:  Re: Ja Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Ja, tisti, ki imajo dobre oči in mirno roko, si lahko privoščijo SMD komponente ...

Kot je napisal Darko. Če vidiš vrtat luknje, boš brez vsakih težav prilotal SMD1206.
Sam večinoma uporabljam 0805. 1206 je "ogromen".
Za enkrat mi oči še dobro služijo (ne uporabljam še očal), če prav sem zadnjih 15 let sigurno več kot 10h dnevno za raznimi monitorji.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2007 11:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za "prehod" na SMD tehniko poleg klasičnega dosedanjega orodja potrebuješ le malo tanjšo konico spajkalnika (kar večina že ima) cin debeline 0,5 do max. 0,75 mm in predvsem dobro pinceto, ki se konča z igličastima konicama. Cool
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 03, 2007 9:35 am    Naslov sporočila:  Re: Ja Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Mi, pa, ki se nam roke že malo tresejo, in potrebujemo več vrst očal, da vidimo, kar hočemo videti, ena očala za gledat na ekran, druga za čitat in tretja najmočnejša za lotanje vezij in vizuelno kontrolo,...

Zaradi očal se ne sekiraj, traja malo manj časa da dokončaš delo. Jaz moram moja očala sneti za delo z SMDji, pa imam ves čas strahotno zoprn občutek, da mi bo v oko špricnil raztaljan lot. To se lahko zgodi, ker so mi pred časom prav očala verjetno rešila oko (ali del očesa). Lot je zadel točno v center leče.

Očala imam še izpred časov računalnikov. Dioptrija pa se mi je od takrat ko so se pojavili prvi računalniški ekrani(taki, ki so zraven imeli luknjalnik kartic) poslabšala za približno 1.1, kar je za tako časovno obdobje skoraj nič. Monitorji očem ne škodujejo. Mogoče so škodljivi za možgane, ampak tega se človek sam ne zaveda Smile.

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni