|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Toni Član

Pridružen-a: Sre 02 Maj 2007 13:21 Prispevkov: 120 Aktiv.: 0.54 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2007 1:35 pm Naslov sporočila: SMD vs. NAVADNE KOMPONENTE |
|
|
Zanima me zakaj večina elektronikov uporablja raje SMD kot NAVADNE komponente?
Je to zgolj zaradi velikosti ali je kakšen drug razlog? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2007 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zato da ni potrebno lukenj vrtat!
Drugače je pa vezje tudi manjše in samo eno stran ti zaseda in lahko narediš dvostransko vezje s skoraj 2x komponentami. Pa še lota se jih hitro. _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3357 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2007 2:02 pm Naslov sporočila: Ja |
|
|
Ja, tisti, ki imajo dobre oči in mirno roko, si lahko privoščijo SMD komponente, manjše so, ni potrebno vrtati lukenj, ni potrebno ščipati ostanke žic na drugi strani.
Mi, pa, ki se nam roke že malo tresejo, in potrebujemo več vrst očal, da vidimo, kar hočemo videti, ena očala za gledat na ekran, druga za čitat in tretja najmočnejša za lotanje vezij in vizuelno kontrolo, pa se počutimo malo Metuzalemi, in nas mladi gledajo bolj ali manj kot fosile... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2007 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Beži beži, to je le izgovor. Preciznost zadeti luknjo z žico je vsaj enaka kot prispajkati SMD element velikosti 1206. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.15 Kraj: MB
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2007 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred kratkim sem začel uporabljati komponente v SMD tehniki. Za to sem se odločil, ker so komponente majhne - zasedejo zelo malo mesta. Lotanje je precej enostavno in niti ni bav bav kot se zdi - še lažje je zaradi stvari katere so opisali predhodniki. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.88 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2007 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz uporabljam SMD za tista vezja, ki morajo biti čim manjša, druge uporabnosti v tem jaz ne vidim kot le velikost. Kar se tiče estetike pa moraš imeti res prakso, da se na vseh pad-ih nanese enakomerno spajke in da elementi stojijo lepo zravnano med sabo. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2007 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj SMD?
Zaradi tega, ker poleg zgoraj naštetih lastnosti in prednosti (slabosti) industrija ne razmišlja dosti o nas, poslednjih Mohikancih, ampak veselo prilagaja elektronske komponente strojni vgradnji. Za stroj pa je veliko praktičneje, če so komponente v SMD obliki, saj je tako montaža veliko hitrejša vezje pa par krat manjše, da nepotrebnosti vrtanja (ki pride prav tudi nam) niti ne omenjam. Še nekaj let, pa bo tudi smd že za v koš, saj bo prišlo vsaj na višjih frekvencah v poštev samo še bondiranje.
http://w3ref.cfn.ist.utl.pt/cupido/wire_bonding.pdf _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2007 11:02 pm Naslov sporočila: Re: Ja |
|
|
vilko je napisal/a: |
Ja, tisti, ki imajo dobre oči in mirno roko, si lahko privoščijo SMD komponente ... |
Kot je napisal Darko. Če vidiš vrtat luknje, boš brez vsakih težav prilotal SMD1206.
Sam večinoma uporabljam 0805. 1206 je "ogromen".
Za enkrat mi oči še dobro služijo (ne uporabljam še očal), če prav sem zadnjih 15 let sigurno več kot 10h dnevno za raznimi monitorji. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2007 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za "prehod" na SMD tehniko poleg klasičnega dosedanjega orodja potrebuješ le malo tanjšo konico spajkalnika (kar večina že ima) cin debeline 0,5 do max. 0,75 mm in predvsem dobro pinceto, ki se konča z igličastima konicama.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Maj 03, 2007 9:35 am Naslov sporočila: Re: Ja |
|
|
vilko je napisal/a: |
Mi, pa, ki se nam roke že malo tresejo, in potrebujemo več vrst očal, da vidimo, kar hočemo videti, ena očala za gledat na ekran, druga za čitat in tretja najmočnejša za lotanje vezij in vizuelno kontrolo,... |
Zaradi očal se ne sekiraj, traja malo manj časa da dokončaš delo. Jaz moram moja očala sneti za delo z SMDji, pa imam ves čas strahotno zoprn občutek, da mi bo v oko špricnil raztaljan lot. To se lahko zgodi, ker so mi pred časom prav očala verjetno rešila oko (ali del očesa). Lot je zadel točno v center leče.
Očala imam še izpred časov računalnikov. Dioptrija pa se mi je od takrat ko so se pojavili prvi računalniški ekrani(taki, ki so zraven imeli luknjalnik kartic) poslabšala za približno 1.1, kar je za tako časovno obdobje skoraj nič. Monitorji očem ne škodujejo. Mogoče so škodljivi za možgane, ampak tega se človek sam ne zaveda .
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni