|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ajenko3 Član

Pridružen-a: Ned 21 Jan 2007 0:57 Prispevkov: 33 Aktiv.: 0.15
|
Objavljeno: Tor Maj 08, 2007 9:05 pm Naslov sporočila: Usmernik LM723 |
|
|
Pozdravljeni!
Sestavil sem si usmernik za katerega sem uporabil LM723 napetostni regulator. Imam pa eno težavo in sicer v načrtu je bilo zahtevano da je razpon skale od 3 pa do 24 voltov sam men pa stvar del od 9,7 pa do 32,2 volta preveril sem vse upore so pravilni, potenciometer tudi, čip pa tudi sem že 2x zamenjal kaj bi še lahko bilo narobe? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Maj 08, 2007 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš kakšno vezalno shemo? _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Maj 09, 2007 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Možni sta v glavnem dve napaki:
- naprava ni narejena po načrtu (napačna povezava, slabi stiki, kratki stiki),
- uporabljene imaš napačne komponente. Tudi če si dvakrat preveril, še vedno ne pomeni, da ni napake. Morda imaš upor z nižjo toleranco, pa ima en barvni obroček več, pa zato narobe odčitavaš vrednost.
Za daljinsko pomoč preko foruma bi pomagala shema, fotografija vezja od zgoraj in od spodaj. Fotografija mora biti bližnja, da se vidijo povezave in oznake na elementih. Drugače je pomoč omejena le na ugibanje.
Jur
|
 |
ajenko3 Član

Pridružen-a: Ned 21 Jan 2007 0:57 Prispevkov: 33 Aktiv.: 0.15
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Maj 09, 2007 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, shema je videti precej standardna.
Temperatura, ki poškoduje baker od tiskanega vezja je tako visoka, da je verjetno poškodovana še kakšna druga komponenta. Do tega pride tudi, če predolgo lotaš komponento. V vsakem primeru to naredi škodo. Manjkajoč kontakt pri uporu ali požgan upor ali požgan potenciometer bi lahko povzročil prej omenjeni zamik izhodne napetosti. Verjetno je problem okolica R1.
Brez slike pametna pomoč odpade.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Maj 09, 2007 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za prevezo bi boljše kos žice in zaciniš namesto veliko cina.Ta načrt je preprost in bi bilolažje, če še priložiti slikano sliko kot nič.Kot je pisal Jur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni