|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Drejc Član

Pridružen-a: Čet 27 Nov 2003 12:21 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.05 Kraj: MB
|
Objavljeno: Sre Mar 31, 2004 2:38 pm Naslov sporočila: Se kaksen drug pristop? |
|
|
Zadeva je sledeca... Ze precej casa se ukvarjam z podobno zadevo, kot jo je objavil na forumu ze Silvo (krmiljenje in ugasanje zarnice z daljincem), z eno bistveno razliko...
Osebno delam v tej smeri, da bi "zarnica" reagirala samo na doloceno tipko na daljincu. To pomeni, da je treba sekvenco, ki jo poslje daljinec tudi prebrat. Sam sem se zadeve lotil na sledec nacin: - preveril (pomeril), sem kaksna je sploh sekvenca, ki jo poslje daljinec, nekaj sem si pomagal tudi z RC5 standardom in se nato ob zacetku sekvence "pomikal" po bitih, cital njihove vrednosti in jih shranjeval v 2 registra... To pomeni da sem delal po nacelu: tukaj je prvi bit, precitaj ga, poklici zakasnitev in ponovno citaj vrednost bita...
Ko bos imel shranjene vse bite, odstej vsebino podatka, za katerega ves kaksen mora bit ob pritisku na doloceno tipko in glede na rezultat prizigaj zarnico.
Zadeva se precej zakomplicira, ker je potrebno upostevati se prekinitve, ki se pojavljajo vsakih 10 msekund (prehodi skozi nulo).
Zdaj me pa zanima sledece...
Imaste se kaksno drugo idejo, kako res zanesljivo prebrat sekvenco, ki jo poslje daljinec... Moja sicer deluje, ampak res zanesljivo samo ko prekinitev ne omogocam!
LP Drejc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sre Mar 31, 2004 7:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tu je gotov projekt. Preizkušen in deluje pri meni že zelo dolgo, tako da sem že pozabil internetni naslov in sem kar precej dolgo iskal.
http://www.joerg-vaeth.de/Projekte/projekte.html |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Drejc Član

Pridružen-a: Čet 27 Nov 2003 12:21 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.05 Kraj: MB
|
Objavljeno: Čet Apr 01, 2004 7:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Brane, hvala za "direktivo" do projekta, ceprav sem podobno zadevo spacal skupaj ze sam .
Razlika med mojim projektom in tem je, da jaz vklapljam porabnika v mrezi, zato na vhod rb0, vsakih 10 ms sekund dobim prekinitev, ki jo moram "obrajtat" in se igrat s PWM.
Informacijo, ki jo precitam z IR-jem je meni ze znana (oz. naj bi bila znana) in jo samo primerjam, ce je taprava in glede na njo vklapljam/izklapljam in reguliram zarnico. Tukaj pa ni ne duha in sluha o mrezi in izmenicnih zadevah...
Ima pa ta projekt zanimivo zadevo, to je "ucenje" poslane kode, kar je zelo fino in bi bilo dobro implementirat tudi v moj projekt...
No kot receno v prvem postu... Ima se kdo kaksen predlog za branje poslane kode? Moj sicer spila, ampak ni najboljsa resitev, ker ima za osnovo sledeco idejo: ko bos zaznal zacetek sekvence, vnesi zakasnitev in cakaj da zakasnitev potece, nato znova beri kaj imas na vhodu (se pravi naslednji bit)... itd...
Zato ukontroler ob sprejemu kode ne dela nic druga kot caka na naslednji bit, kar ni cisto v redu! Tu so se interupti zaradi regulacije svetilnosti, pa branje vhodov tipk (stikala s katerimi lucko vgasas).
No upam da zadeva postaja bolj jasna kaj me muci...
LP Drejc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bferlic Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 17:28 Prispevkov: 99 Aktiv.: 0.42 Kraj: Brezula, Rače
|
Objavljeno: Čet Apr 01, 2004 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Kako dolgo pa trajajo tiste prekinitve? Če trajajo nek krajši čas, mislim, da ne bi smel biti problem, ampak bi moral čakati na nasljednji bit s prekinitvijo, in potem vedno preveriti, če se je izvedla pravočasno ali z zakasnitvijo(preveriti, če je Timer še vedno 0 ali vsaj blizu).
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni