www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Bi kdo sestavil?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.91
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 29, 2007 5:59 pm    Naslov sporočila:  Bi kdo sestavil? Odgovori s citatom

http://www.truetex.com/visco.htm
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.34
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 29, 2007 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekdo ima preveč časa... Very Happy
Nazaj na vrh
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.41
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 29, 2007 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Svoje čase smo v osnovni šoli imeli še komplete Lego Tehnic, kjer si zlagal in povezoval na podoben način. Res je precej zamudno in včasih tudi mučno Wink .

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.64
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 12:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjeli ali ne, pred nekaj leti sem si sestavil podobno napravo. Zgledoval sem se po teh slikah. Delal sem si visco fuse za vžigalnike za motorčke. Zadeva dela tako, da navija sukanec okrod smodnika. Navija dve plasti, vsako v svojo stran. Na koncu "vrvico" potopiš še v zeleno barvo in dobiš ta pravo vžigalno vrvico.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70642.36

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 8:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
jurem
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53
Aktiv.: 1.72
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 8:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Američani imajo svojo verzijo Lego kock, slika pa kaže podobno napravo.

Tukaj je pa še več slik te naprave...

Nekdo je res imel preveč časa.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Doma narejena vžigalna vrvica ni nikoli imela enakomerne hitrosti. Elektrika je boljša in bolj varna.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.64
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 5:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je res, ampak šlo je predvsem za radovednost. Zažigalno vrvico je v sloveniji skoraj nemogoče dobiti. V modelarskih trgovinah se dobi samo Black Match (trda črna palčka). Te so bile takrat ko sem še spuščal rakete kar precej drage 100 SIT za kos, prav tako električni vžigalniki. Poskusil sem narediti tudi te. Bilo je uspešno ampak je trajalo preveč časa. Najprej sem narezal tanke parice čic za hišni zvonec. Na koncih odstranil izolacijo in med žičkama na eni strani dal tanko bakreno žičko. Nato sem v acetonu raztopil žogico za namizni tenis, da sem dobil nekakšno gosto pasto. Nato sem tisti konec vžigalnika na katerega sem pritrdil bakreno žičko potopil v to pasto. Potem pa še v smodnik, da se je oprijel paste. Pasta zgori tudi brez smodnika. Ko sem priklopil vžigalnik na baterijo se je vžigalnik prižgal. Ampak s tem je bilo precej dela in sem iskal kako narediti zažigalno vrvico. Potem sem se spravil delat black match. Naredi se jo tako, da se naredi pasto s črnega smodnika in dextrina (koruzni škrob pečen na 200°C 2 uri), vode in alkohola. Skozi to pasto potem potegnemo debelejši bombažni sukanec. Smodnik se oprime sukanca in ko se posuši dobimo črno "palčko". Slabost tega je da je ne smeš prepogniti, ker se smodnik odkruši. Zaradi te slabe lastnosti sem potem naprej iskal kako izdelati zažigalno vrvico in prišel do te slike s skopimi navodili. Zadevo sem naredil po svoje in je delovalo. Malo je bilo trebla preračunavati prestavna razmerja jermenic, ampak se je splačalo. 1m vrvice naredim v par minutah. Kako se naredi smodnik, pa ne bi tukaj razlagal.
Nazaj na vrh
jurem
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53
Aktiv.: 1.72
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2007 8:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem e-match naredil z 10 ohmskim uporom (1/8W), ki sem ga prispajkal na parico, potem pa potopil v vžigalno pasto. Ta vžigalnik deluje na 12V, sicer tudi na 9V, vendar počasneje vžge. To je sicer njegova slabost, vendar je izdelava izjemno enostavna in s predpostavko, da vedno vžigam z 12V mi popolnoma zadostuje. Sem pa poizkusil delat z uporovno žico, pa jo je tako težko spajkat, da sem ta način opustil.

_ID_, enkrat si rad ogledal tvojo napravo za izdelavo vžigalne vrvice...

Lp
Jure
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2007 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jurem je napisal/a:
Sem pa poizkusil delat z uporovno žico, pa jo je tako težko spajkat, da sem ta način opustil.

Uporovne (cekas) žice se ne spajka, ampak se jo "punktira" (točkasto vari). Možno jo je tudi zakovičiti v votlico, vendar jo je treba najprej parkrat prepogniti in nato vstaviti v votlico. S tem se poveča presek in prepreči, da bi vročina poškodovala spoj.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni