|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jackal Član

Pridružen-a: Sre 10 Maj 2006 19:14 Prispevkov: 144 Aktiv.: 0.62 Kraj: Ravne na Koroškem
|
Objavljeno: Sre Jun 13, 2007 8:13 am Naslov sporočila: Pokvarjen industrijski display - kateri element? |
|
|
V vpogled sem dobil en industrijski LCD panel, ki je po nesreči dobil na napajanje 230V fazne napetosti. Pričakoval sem nekoliko očrnjeno notranjost, ampak se nikjer ne pozna nič.
Malo sem se spravil delat meritve, pa sem že kar na vhodu napajanja naletel na problem. Display se napaja s 24V DC, po meritvi z multimetrom pa mi kaže kot da sta + in - kratko zvezana. Po nekaj nadaljnih meritvah sem prišel do elementa, ki verjetno povzroča ta stik. To pa je element na spodnji sliki. Na njem žal ni nobene oznake, zato se obračam sem na pomoč, če bo slučajno komu znan. Element ima 4 nožice - na dve je pripeljano napajanje - iz zunanjega konektorja, ostala dva pina pa sta povezana naprej v vezje. Prva ideja je bila, da bi lahko bil to Graetz - če bi slučajno kdo obrnil polariteto na napajalnem konektorju. So pa vsi pini elementa kratko sklenjeni.
Skratka kakšna ideja bi bila dobrodošla. Pa še slikica elementa - obkrožen na sliki.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
126.76 KB |
Pogledana: |
39 krat |

|
_________________ Ne prepiraj se z bedakom, ker te bo potegnil na svoj nivo in te premagal z izkušnjami. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Jun 13, 2007 8:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je graetz. Če na njega pripelješ preveliko napetost, postane superprevoden. Včasih je to dobro, ker interni kratek stik skuri varovalko in prepreči previsoki napetosti, da bi prišla v vezje. To vsekakor ne pomeni, da je tudi v tem primeru vezje ostalo celo. Poglej, kateri del od graetza gre na plus pol elektrolitskih kondenzatorjev in kateri na minus. Potem lahko zaenkrat za test priključiš gor en graetz v navadnem ohišju, da ti ni potrebni iskati SMD verzije.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Jun 13, 2007 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko je tudi kakšna dušilka kombinirana z varistorjem. Po elektrolitih poglej kje ima na izhodu +/- in ga poizkusi premostit.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Jun 13, 2007 4:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi tudi jaz prej reku, da gre za kaksno dusilko.....
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Jun 14, 2007 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Tista pika na komponenti kaže na polarizacijo. Za dušilke in varistorje je vseeno, kako so obrnjeni. Najbolje bi bilo komponento odlotati in jo (ker je zanič) odpreti z primerno močnim udarcem z kladivom. V dušilki je bakrena žica.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Pod krvavcem nekje
|
Objavljeno: Čet Jun 14, 2007 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Če napišeš še firmo in pa tip potem bi ti lažje svetovali mogoče ima kdo tak display in bi pomeril ta element.
_________________ Vse se da pokvarit, le če se dovol časa ukvarjaš z njo!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Čet Jun 14, 2007 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Tista pika na komponenti kaže na polarizacijo. Za dušilke in varistorje je vseeno, kako so obrnjeni. ... |
@jur, tudi pri dušilkah je lahko važna polarizacija, če ima npr. na vhodni strani varistor na izhodni pa kaj drugega - npr. kondenzator.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jackal Član

Pridružen-a: Sre 10 Maj 2006 19:14 Prispevkov: 144 Aktiv.: 0.62 Kraj: Ravne na Koroškem
|
Objavljeno: Ned Jun 17, 2007 10:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Display je Siemensov panel MP270 Touch 10" (6AV6 545-0CC10-0AX0).
Ta teden se ža nisem imel časa ukvarjat naprej s tem displayem, ker je prišlo vmes važnejše delo. Upam pa da bom našel kaj časa v prihajajočem tednu, da odlotam ta element.
Opazil sem še to - če ta element pogledam od strani, se vidi kot da vi imel čez pokrovček. Možnosti sta spet 2 - ali je imel ta element pokrovček že v originalu, ali pa ga je počil zaradi prenapetosti (ampak če je počil je res lepo počil, ker je okrog in okrog enakomerna zareza).
_________________ Ne prepiraj se z bedakom, ker te bo potegnil na svoj nivo in te premagal z izkušnjami. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Jun 17, 2007 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je pokrovček. Take zadeve so sestavljene kot lonček iz ferita v katerega vstavijo tuljavico-i in vse skupaj zalijejo z aralditom in pokrijejo z drugim enakim delom ali pokrovčkom. Nekatere pa podobno "oblečejo" še s plastiko tako kot je to videti na sliki - tudi tukaj je spoj ohišja dobro viden. Ta je sicer SMD verzija za podatkovne linije (npr. CAN-BUS).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pon Jun 18, 2007 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Tisti rob oziroma pokrovček... Opazen je na skorah vseh SMD komponentah. Chipi ga imajo, tranzistorji ga imajo, elektrolitski kondenzatorji ga imajo. Ohišja se delajo v dvodelnem kalupu. Črta je stranski efekt, kjer se stika kalup. Robov se ne splača fino obdelovati.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jackal Član

|
Objavljeno: Sre Jul 04, 2007 11:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem se danes spet lotil tega displaya. Odlotal sem en element, ki izgleda kot dioda (desno zgoraj od obkroženega elementa na zgornji sliki). Kot sem predvideval je bil prebit ravno ta element, saj je prevajal v obe smeri in je bilo zato na vhodu napajalnega dela vse v kratkem stiku.
Oznaka na tem elementu je 427 39A in zraven je še logotip od ON semiconductor.
Kolikor sem brskal po internetni strani proizvajalca, sem našel edino en element, ki bi odgovarjal - Supresorska dioda
Element je bil tudi vezan med + in - , kar tudi odgovarja vezavi te zaščitne diode.
Glede na to, da je to "samo" zaščitna dioda bom poizkusil zagnati display brez te diode s pravilnim napajanje, pa da vidimo kaj bo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Sre Jul 04, 2007 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brez tega suppresorja bi sistem načeloma moral delovati. Je pa očitno ta suppresor enkrat že doživel svoj šok (večji od 600 W/ms). Če je bil ves čas preobremenitve v kratkem stiku, potem je morda rešil sistem. Lahko pa je crknilo še kaj... 230 V fazne napetosti kuri nekaj kW/ms.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Sre Jul 04, 2007 12:27 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Jul 04, 2007 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
To me spominja na force feedback joystick, ki mi je crknil pred časom. Ko sem ga odprl, sem videl, da 15V zenerca prevaja v obe smeri kot dioda. ok... dajmo jo kar ven, saj bom imel na napajalniku manjšo napetost... samo puf je naredilo na H-bridge-u...
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jackal Član

|
Objavljeno: Sre Jul 04, 2007 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dioda odlotana, display s prekrižanimi prsti previdno vklopljen in....
... DELA. Se je zbootal, naložili so se windowsi in pognal aplikacijski program.
Bom pa ob prvi priliki nazaj zalotal delujočo supresor diodo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni