|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
R.P. Član

Pridružen-a: Čet 21 Apr 2005 19:26 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.41 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Tor Nov 11, 2008 2:13 pm Naslov sporočila: Led tretja zavorna luč za avtobus |
|
|
Na avtobus je bila montirana tretja zavorna luč z žarnicami.
Vendar niso zdržale dolgo, največji problem so vibracije, ki so bile krive da žarnice hitro pregorele.
Zato sem se lotil predelave na led diode, diode sem pobrusil da sem razbil snop in ne svetijo preveč v snopu, tako da sedaj efekt sprejemljiv.
V zavorni luči je sedaj 10 led diod tako da jih ne morem montirali zaporedoma ampak po pet in pet zaporedoma. Tokovna omejitev z predupori se mi ne zdi najbolj primerna ker ima pričakovano napajanje prevelik razpon (min 21V max 28V)
Zato iščem tokovni regulator z katerim bi omejeval tok na 20mA za vsako vejo petih led diod posebej.
Lotiti sem se hotel z LM317, ampak bi rad dobil prej še vaše mnenje, če je kateri regulator bol primeren. _________________ Rešitev problema spremeni bistvo problema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 11, 2008 2:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
NUD4001 sem ravno včeraj malce potestiral: http://www.icbase.com/pdf/ONS/ONS26020605.pdf
Je namenjen prav temu namenu (za LED svetila v avtu in podobno...), za višji tok jih lahko vežeš paralelno, s PWM lahko kontroliraš svetilnost... Pa še poceni so.
Seveda lahko narediš s 317 ali pa klasičen tokovni vir s transistorjem in zenerco ali... za tako majhne tokove ni problem. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
R.P. Član

Pridružen-a: Čet 21 Apr 2005 19:26 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.41 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Tor Nov 11, 2008 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kje si jih kupil.
Kakšen tok nastavite za viskosvetilne rdeče led diode 4000 mcd. _________________ Rešitev problema spremeni bistvo problema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 11, 2008 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobil sem jih od kolega, on pa pomoje pri Farnellu ali pa kot sample. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Nov 11, 2008 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Regulator 317 bo povsem v redu. Zase rabi nekaj več kot 1 Volt (tako po spominu). Poleg regulatorja rabiš še hladilnik in en upor. Enostavno in efektivno. Klasične rdeče LEDice rabijo cca 20 mA. Za tvoje pa poglej oznako (na računu ali v trgovini) in poglej datasheet. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
markym Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 0:36 Prispevkov: 36 Aktiv.: 0.17 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Nov 11, 2008 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
btw že obstajajo komercijalne variante led žarnic za te namene  _________________ 5r |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Nov 11, 2008 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za 20mA narediš preprost tokovni generator z napetostnim stabilizatorjem za čim nižjo napetost - recimo z 78L05. Led Kot breme daš 250 upor. Led diode daš v vejo napajanja. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni