www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Začetek in osnove AVR-jev
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NacMan
Član
Član

Pridružen-a: Čet 12 Jul 2007 20:01
Aktiv.: 0.14
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2007 8:12 pm    Naslov sporočila: icon_funny Začetek in osnove AVR-jev Odgovori s citatom

Lep pozdrav!
Sem nov na tem forumu!

Začel bi programirat z AVR-ji in me zanimajo določene zadeve!

Kakšen programator (STK200 itd) uporabiti, kakšen mikrokontroler(ATtiny,ATmega,At32) ter compiler(bascomAVR, AVRstudio,WinAVR,AVR gcc) ter programski jezik?

Kaj od tega uporabljate vi prekaljeni mački ter kaj mi priporočate za začetek in naj povem da imam že nekaj bascoma za sabo
Very Happy
Vesel bi bil odgovorov!!!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NacMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2007 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naslov teme bi moral biti začetek in osnove AVR-jev se opravičujem!

Fixed VolkD
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2007 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabljam predvsem ATmega162 in WinAVR. Za download kode pa STK500 oz. prej STK200 dongle na LPT port. Programsko orodje pa AVRStrudio in WinAVR (to je gcc).

Za zacetek vzami nekaj vecjega kot je pa tiny serija, tako bos lahko preizkusil kaj vec. ATmega32 je kar pravi za zacetek. WinAVR je super, primerov je dosti in dokumentacija je zelo dobra.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2007 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen!

Za začetek si kupi tole knjigo http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=17030&PHPSESSID=4848ba4909ec344c9a2753b2c380fc84 , ki je pravkar izšla v slovenščini(prej v hrvaščini)Namenjena je bascomi. Notri je vse lepo razloženo kako in kaj. Priporočam ti stk 200 ,saj ga lahko sestaviš za dobre 3€. Lahko ti pa pošljem načrt Testne plošče (eagle), ki sem jo naredil pred kratkim in na njej je atmega 8, 1wire vodilo, I2C (PCF,eprom),LED stanja, priklop LCD-ja.... Lahko pa tudi malo manj zmogljivo z Attiny2313. Slike te plošče najdeš nekje na forumu.

DSC02847.JPG
 Opis:
Atmega8
 Velikost datoteke:  557.11 KB
 Pogledana:  49 krat

DSC02847.JPG

DSC02848.JPG
 Opis:
attiny2313
 Velikost datoteke:  546.17 KB
 Pogledana:  22 krat

DSC02848.JPG

spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2007 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

AVRStudio čisto pokrije še tako zahtevne projekte. Če boš pisal v asemblerju, je to to, če pa v Cju, pa dodaš WinAVR.

Za programirati uporabljam STK500 (ta je kupljen) in AVR910, ki pa je zastonj in zato za hobi še najbolj primeren. Oba sta krmiljena iz samega AVRStudia. Najbolj poceni in enostaven pa je od ChaN-a. S temi imam izkušnje.

Začel sem pa pri AT90S1200, ko so še bili. Sedaj greš lahko na Tiny-je, recimo Tiny26...

Bascom nisem nikoli uporabljal, ker .... se mi zdi bolj "osamljen" jezik. Imaš tudi za AVRje, ampak jaz bi ti svetoval raje prehod na C.

LP, Spy

Nazadnje urejal/a spy Čet Jul 12, 2007 9:27 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2007 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer malo branja in iskanja to bo marsikaj pomagalo.
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewforum.php?f=10

NacMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2007 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fantje res hvala!! Mislim da bom uporabil STK200, WinAVR ter ATmega32 Smile Sigurno vas bom še dosti povprašal!!! LP in hvala za odgovore!!
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2007 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na ceno 40 EUR s
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?p=70572#70572
se ti po mojem splača naročiti STK500. Zadeva je super. Sam sicer uporabljam programator, ki je že vgrajen na plošči (ni JTAG), z JTAGom pa imaš še en plus pri debugiranju. Za 40 EUR dvomim da boš naredil zadovoljivo razvojno ploščo za toliko različnih tipov procesorjev (družina Atmel AVR, se razume).

LP, Grega
Nazaj na vrh
NacMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2007 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najraje bi si naredil STK200 programator saj dvomim da bo moj program presegel kakpaciteto flash pomnilnika mikrokontrolerja ki ga ta programator ne podpira Smile

Vesel bi bil če bi mi nekdo razčistil določene stvari: Programiral bi preko programatorja stk200 v okolju recimo Bascom avr ali pa Win avr. Zanima me zakaj potrebujem PonyProg da hex kodo "zapečem" v At-ja?

Kater atmel avr mikrokontroler bi bil najbol primeren za reguliranje DC motorjev recimo nekje do 10A ali pa kakšnih brushless motorjev? Vem da večina avr-jev vsebujejo pwm generator pa me zanima pač kateri avr je najbolj primeren za dobro regulacijo DC motorjev (povratna zanka) oz. ali je kakšen ki je namenjen le temu?

Vem da sem sedaj ustvaril temo v temi in se za kakšno hudo jezo uporanikov opravičujem! LP!
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 14, 2007 7:25 am    Naslov sporočila:  Jaz sem ravno v fazi prehajanja na AVR Odgovori s citatom

Jaz sem ravno v fazi prehajanja iz 8051 na AVR

navdušen sem z kapacitetami RAMA- in ostalimi napravami,
zaletavam pa se zaradi nepoznavanja, ker sem enostavno kopiral moje izkušnje iz 8051 na avr, pa to ne deluje vedno.

Sem pa navdušen tudi z BASCOM AVR prevajalnikom, ki mi daje rešitve, ki bi jih v drugih programskih jezikih moraš 'štrikati' sam.

Nekaj primerov:

1. Na uart želim nekaj napisati:

Koda:
$baud = 19200 'definiram hitrost
Print "Hej! Ljudje!"
End

2. na LCD želim nekaj napisati:

Koda:
Config Lcdpin = Pin , Db7 = P1.7 , Db6 = P1.6 , Db5 = P1.5 , Db4 = P1.4 , E = P1.3 , Rs = P1.2 'definiram, kam je priključen LCD
Lcd "Hej! Ljudje!"
lowerline 'in v spodnjo vrstico:
lcd "x="; x 'vrednost spremenljivke x

In tako ima BascomAVR podporo za zelo različna vezja, ki jih običajno priključujemo na mikroprocesorje, I2C protokol, 1Wire protokol, in še in še.

Priporočam, da si iz interneta (google) pretočiš k sebi BascomAVR DEMO, ki ti omogoča programiranje vse do 8K prevedenega programa in to je kar nekaj. potem se odločiš ali ne odločiš za naprej po tej poti.

Pozdrav
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 15, 2007 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Priporočam, da si iz interneta (google) pretočiš k sebi BascomAVR DEMO, ki ti omogoča programiranje vse do 8K prevedenega programa in to je kar nekaj. potem se odločiš ali ne odločiš za naprej po tej poti.

Vilko,to pa ne vem če bo držalo za 8k, kolikor sem jaz zasledil je 4k prevedenega programa.

trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 15, 2007 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dkone je napisal/a:
Citiram:

Vilko,to pa ne vem če bo držalo za 8k, kolikor sem jaz zasledil je 4k prevedenega programa.

Točno tako; se spomnim da sem Attiny-ja2313 lahko v celoti sprogramiral z demo verzijo. Pa čeprav samo 4 k Cool .

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
NacMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2007 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ima mogoče kdo kakšen linka kakega tutoriala kjer le lepo razloženo od začetka recimo timerji, pwm, ad pretvorbe, VFR modulčki?
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2007 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Primere imaš že kar v Bascomu samem. Poglej pod example oz. pod help,tam imaš vse lepo razloženo.
dragoon
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51
Aktiv.: 2.05
Kraj: Trojane

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 16, 2007 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj je lepo razložen začetek z avrji http://www.qsl.net/pa3ckr/. Razložeo je delo z interrupti, lcd, timerji,...
Drugače pa ne priporočam preveč bascoma, raje se nauči C in pa inštaliraj si codevision, saj če se enkrat ž učiš, je bolje da se naučiš C, saj bo prehod na druge procesorje lažji, znanje cja lahko uporabiš tudi pri razvoju lažjih aplikacij za na pc, saj se večkrat abi kak preprost programček za kakšno sortiranje in podobno,..
Če uporablajš C, si lahko pomagaš z veliko primeri, saj je algoritem v cju prav tak za pc, arm, ali avr,...
To je le nekaj razlogo, zakaj je c bolši, pa tudi nič težji ni od bascoma, ko enkrat obvladaš jezik, za ukaze kot so lcd, print,.. pa prav tako obstajajo knjižnice in je delo prav tako enostavno kakor z bascomom.

Kot programator pa priporočam stk200 oz usbasp, ki je eden najbolj enostavnih programatorjev za usb port.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni