|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Avg 06, 2014 10:59 am Naslov sporočila: Lepljenje hladilnika na ic. |
|
|
S čim in kako nalepit hladilno telo na smd ic?Tako da lahko odvaja toploto in da ne odlepi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.71 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Avg 06, 2014 11:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem uporabljal kar tole; http://www.arcticsilver.com/arctic_silver_thermal_adhesive.htm
Predvsem ko sem lepil hladilnike na RAM čipe. Se je pa dobro obneslo tudi ko sem lepil hladilnike na onboard regulatorje na matičnih ploščah (DPAK), ki so se pregrevali in povzročali težave.
Dobi se tole zadevo v kar nekaj spletnih trgovinah z računalniško opremo.
_________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 06, 2014 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Dobijo se pa tudi namenski (obojestranski) samolepilni trakovi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Avg 06, 2014 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Uporabil sem Henron termalno lepilo take modre barve.
Dobil sem ga kot vzorec od potnika in imam doživljenjsko zalogo
Kupiš lahko tudi preko spleta.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Avg 06, 2014 3:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi lahko kdo pomagal.Na naši spletni stran sem iskal pa nisem našel.Kako se napiše to lepilo.V Ic in Hte nimajo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Avg 06, 2014 4:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jutri grem v Krmelj. Če hočeš, ti prinesem zraven. Javi
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2015 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
shmandi je napisal/a: |
Dobijo se pa tudi namenski (obojestranski) samolepilni trakovi. |
Danes sem dobil enega reveža, ki mu je odletelo hladilno telo. Očitno je bilo uporabljeno termalno dvokomponeno lepilo, katero je bilo pretrdno in je stvar pri velikih tresljajih popustila.
Zanima me, če bi bil takšen lepilni trak dober nadomestek in če bi ga imel kdo kakšen košček za podarit. Se mi nekako ne splača kupovat pa tudi ne vem kje ga dobiti, da mi ga jutri pripeljejo. Hladilnik pa ima površine zgolj 2cm^2.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kastor Član

Pridružen-a: Ned 24 Apr 2005 20:10 Prispevkov: 153 Aktiv.: 0.65 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2015 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
kobranka je napisal/a: |
shmandi je napisal/a: |
Dobijo se pa tudi namenski (obojestranski) samolepilni trakovi. |
Danes sem dobil enega reveža, ki mu je odletelo hladilno telo. Očitno je bilo uporabljeno termalno dvokomponeno lepilo, katero je bilo pretrdno in je stvar pri velikih tresljajih popustila.
Zanima me, če bi bil takšen lepilni trak dober nadomestek in če bi ga imel kdo kakšen košček za podarit. Se mi nekako ne splača kupovat pa tudi ne vem kje ga dobiti, da mi ga jutri pripeljejo. Hladilnik pa ima površine zgolj 2cm^2. |
Pritisni hladilnik na čip in pomeri temperaturo hladilnika. Potem pa poskusi s kakim zelo tankim obojestranskim lepilnim trakom ali pa mogoče Neostikom in pomeri še enkrat temperaturo. Če je razlika nekaj stopinj in hladilnik ne odstopa, potem verjetno ne bo nič narobe.
Lep pozrav v Dolejno!
Marko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2015 3:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če malce pogledaš na eBayu je tega ogromno.
Išči: Thermal conductive tape, Thermal adhesive tape...
Če imajo pa kje pri nas pa ne vem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2015 4:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali kdo ve, koliko časa je pa ležalna doba teh stvari? Za enokomponentno lepilo iz kitajske vem, da manj kot v letu otrdi. Fino bi bilo, če bi lahko tako lepilo imel na zalogi. Namreč, ko rabim, rabim zdaj, ne pa čez dva meseca, ko pride iz Kitajske... Torej, ostane še dvostranski trak ali dvokomponentno lepilo...?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2015 4:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da bi bil trak precej bolj obstojen in lažji za uporabo, kot lepilo. Glede toplotne prevodnosti pa ne vem, je verjetno leplio boljše.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2015 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, saj z obzirom da je arctic silver dvokomponentno lepilo, bi mogoče držalo dve,tri leta, več pa res niti ni za pričakovati. Gre za to, da ni trdo po pol leta...
Trak je mogoče res lažji za uporabo, saj pritisneš in je to to, pri lepilu moraš pa čakati, a je po drugi strani po moje lepilo močnejše.
Tako da je najbolje imeti oboje doma
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2015 3:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
kastor je napisal/a: |
Pritisni hladilnik na čip in pomeri temperaturo hladilnika. Potem pa poskusi s kakim zelo tankim obojestranskim lepilnim trakom ali pa mogoče Neostikom in pomeri še enkrat temperaturo. Če je razlika nekaj stopinj in hladilnik ne odstopa, potem verjetno ne bo nič narobe.
Lep pozrav v Dolejno!
Marko |
Nevrjetno, ampak stvar presenetljivo dobro deluje. Tanek dvostranski lepilni trak od Tese rešuje problem zelo uspešno. Se mi pa zdi, da je procesorju že prej bilo precej vroče, zato sem se spomnil, da imam nekje še nek hladilnik z malenkost večjo površino in sem tega malega 2cm^2 zamenjal kar za 4cm^2, da bo imel tudi večjo stično površino.
Termalno lepilo je bilo pa res ena posebno zanič, ker sem jo lahko komot z alkoholom zdrgnil s procesorja.
Opis: |
Procesorju so dali premali hladilnik |
|
Velikost datoteke: |
543.2 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
Nazadnje urejal/a kobranka Sob Jan 31, 2015 8:05 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2015 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ammmm...
praktično VSAKO prevodno pasto z lahkoto spraviš dol z alkoholom...po tem ne moreš ravno soditi ali je dobra ali slaba...
Glede TESA traku - po nekem času preveri, če še drži...namreč, zadeva ni namenjena večjim temperaturam, da se ne bo odlepila.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2015 6:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem nabavil tole in mi je kar všeč.
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni