|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Toni Član

Pridružen-a: Sre 02 Maj 2007 13:21 Prispevkov: 120 Aktiv.: 0.54 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Jul 28, 2007 6:11 pm Naslov sporočila: Varjenje in varilni aparat |
|
|
Živjo, rad bi se naučil variti železo, ker vedno rabim kakšno ohišje ali kaj podobnega. In ker ne vem nič o tem bi prosil če mi kdo pove kaj o tem in mogoče svetuje kakšen varilni aparat?
Hvala in lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15 Prispevkov: 549 Aktiv.: 2.35 Kraj: MS
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Sob Jul 28, 2007 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno s čim boš varil. Oziroma s kakšnim postopkom. Je pa najboljše, da poiščeš nekoga, ki to obvlada, pa da ti par stvari razloži. Meni so tudi govorili delaj tako pa tako.... Potem sva pa nekega dne s ˇtastomˇ šla v delavnico, jaz sem vzel svoj vizir in sem ga opazoval kako to poče. Seveda pa brez vaje ne bo nič. Se da pa zelo hitro naučiti. Sedaj grem v delavnico in naredim var z elektrodo, primerljiv z varom s co2-jem. _________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Toni Član

Pridružen-a: Sre 02 Maj 2007 13:21 Prispevkov: 120 Aktiv.: 0.54 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Jul 28, 2007 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislil sem kupiti kaj Takega in me zanima če ima kdo kakšno sliko kako namestiti elektrode?
Bi šel h kakšnemu mojstru ampak ni nobenega blizu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej_ Član

Pridružen-a: Čet 26 Jul 2007 16:55 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.06 Kraj: Bukovšča
|
Objavljeno: Sob Jul 28, 2007 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takle Varstroj si lastim tudi jaz pa ni ureden 1/2........
Za varjenje tanke pločevine (ohišja) je najboljši avtogen (acetilen + kisik).
LP Matej_ _________________ Kdor zgodaj vstaja cel dan zeha |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Jul 28, 2007 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Velike klešče - kovinske se namestijo na del, ki ga variš. Ker sta to ponavadi dva priklopiš na večjega. Druge klešče, ki so izolirane se uporabi za vpetje elektrode. Ponavadi ima nekaj zarez za različne položaje vpetja elektrode.
Elektroda je na eni strani gola in ta del se vpne v klešče.
Če je prevleka na drugem koncu poškodovana je začetek varjenja zelo otežen. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ales007 Član

Pridružen-a: Čet 28 Jun 2007 7:18 Prispevkov: 118 Aktiv.: 0.54 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Jul 28, 2007 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem se sam naučil variti. No, za moje potrebe. Če boš veliko varil boš enkrat osvojil to znanje. Moreš pač paziti, da si nastaviš pravo "amperažo", glede na debelino varjenca. Drugače boš moral luknje polniti. Najbolj pa sem jezen, če se mi elektroda zraven "pikne".
Sam imam probleme z elektrodami. Večina jih je napitih z oljem, ker je spuščala "kangla". Včasih mi elektrode gorijo. Pa še stare so. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Sob Jul 28, 2007 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ales007 je napisal/a: |
Sam imam probleme z elektrodami. Večina jih je napitih z oljem, ker je spuščala "kangla". Včasih mi elektrode gorijo. Pa še stare so. |
Nevem če je to početje ravno varno . _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cici Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42 Prispevkov: 766 Aktiv.: 3.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Ned Jul 29, 2007 7:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj nevarnega se lahko zgodi? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Ned Jul 29, 2007 8:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Nevem, jaz bi na tem mestu kupil nove. Zgodilo se mi je, da so se stare elektrode luščile. _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Ned Jul 29, 2007 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa TIG varjenje? Podobno je kot spajkanje,samo da se ne smeš varjenca dotakniti, medtem ko variš. Je pa res, da je malo dražje vse skupaj(dodajni material,elektrode,puše,plin-argon). No kot so ti že drugi svetovali,kupi aparat na elektrode,oni malo cenejši,saj je za tvoje potrebe dober. Res pa je da moraš dobiti občutek z elektrodami. Meni se je, ko sem prvič varil, elektroda vedno prijemala,potem je pa steklo. Samo še vedno sem za CO2. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Ned Jul 29, 2007 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Toni je napisal/a: |
Mislil sem kupiti kaj Takega in me zanima če ima kdo kakšno sliko kako namestiti elektrode?
Bi šel h kakšnemu mojstru ampak ni nobenega blizu. |
Namestitev elektrode je še najmanjši problem... . Elektroda ima dva konca in paše noter samo na en način.
Problem aparata na sliki je Časovna konstanta T = 10minut.
To pomeni, da je skupen čas (Varjenje + "Nevarjenje") enak 10 minut.
Po preteklem času vrže ven bimetalni termostat zaradi prevročega transformatorja.
Zadevo sem rešil tako, da sem na varilni pistoli namestil tipko, s katero vklapljam kontaktor za vklop trafota. Tako je čas "nevarjenja" enak 0 in se da vsaj za silo variti z njim, preden se pregreje zaradi varjenja.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ales007 Član

Pridružen-a: Čet 28 Jun 2007 7:18 Prispevkov: 118 Aktiv.: 0.54 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Jul 29, 2007 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cici ogenj je lahko nevaren. Pa tudi luščijo se nekatere, kot pravi trobida.
Saj zdaj gledam kakšne so, samo včasih se spozabim, pa kakšno staro piknem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jul 29, 2007 5:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aparat za elektrodno varjenje naj zmore variti z eno dimenzijo večjimi elektrodami, kot potrebuješ (lahko dalj časa variš, preden bimental izklopi).
Če je aparat na klasični transformator, priporočam verzijo z vgrajenim ventilatorjem.
Sam sem se raje, kot za stopenjsko, odločil za varilni aparat z brezstopenjsko nastavitvijo toka in mi ni žal.
Več o postopkih varjenja: http://www.sts.si/arhiv/tehno/varjenje/varjenje.htm
Elektrodno varjenje http://www.sts.si/arhiv/tehno/varjenje/var13.htm
Pri elektrodnem varjenju za začetek priporočam uporabo elektrod rutilen13 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Jul 29, 2007 5:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nove elektrode imajo za hobi rabo precej nizke cene. Zato vztrajati pri uporabi starih in poškodovanih nima smisla.
Sam imam doma varilnik stra cca 30let, ki ga je dal po naročilu sestavit še moj star ata. Tehta cca 60Kg in je brez elektronike.
Moč se regulira z odmikanjem dela jedra transformatorja. Nima pa nobenih oznak za moč oziroma tok, zato vse poteka bolj po občutku. Priklop ima za 230 ali 380V
Sam sem zvaril en voziček, da ga lahko normalno premikam. Z gretjem nimam problemov Po nekaj vajah in uničenih elektrodah varim že kar spodobno. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni