www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Varjenje in varilni aparat
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Toni
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Maj 2007 13:21
Aktiv.: 0.54
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2007 6:11 pm    Naslov sporočila:  Varjenje in varilni aparat Odgovori s citatom

Živjo, rad bi se naučil variti železo, ker vedno rabim kakšno ohišje ali kaj podobnega. In ker ne vem nič o tem bi prosil če mi kdo pove kaj o tem in mogoče svetuje kakšen varilni aparat?

Hvala in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Misko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15
Aktiv.: 2.35
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2007 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšna vrsta varjenja pa te zanima elektrode...
Tukaj maš eno temo če ti kaj prav pride!
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=3862&highlight=varjenje
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2007 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno s čim boš varil. Oziroma s kakšnim postopkom. Je pa najboljše, da poiščeš nekoga, ki to obvlada, pa da ti par stvari razloži. Meni so tudi govorili delaj tako pa tako.... Potem sva pa nekega dne s ˇtastomˇ šla v delavnico, jaz sem vzel svoj vizir in sem ga opazoval kako to poče. Seveda pa brez vaje ne bo nič. Se da pa zelo hitro naučiti. Sedaj grem v delavnico in naredim var z elektrodo, primerljiv z varom s co2-jem.
Toni
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Maj 2007 13:21
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2007 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislil sem kupiti kaj Takega in me zanima če ima kdo kakšno sliko kako namestiti elektrode?

Bi šel h kakšnemu mojstru ampak ni nobenega blizu.
Nazaj na vrh
matej_
Član
Član

Pridružen-a: Čet 26 Jul 2007 16:55
Aktiv.: 0.06
Kraj: Bukovšča

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2007 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takle Varstroj si lastim tudi jaz pa ni ureden 1/2........
Za varjenje tanke pločevine (ohišja) je najboljši avtogen (acetilen + kisik).

LP Matej_

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2007 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Velike klešče - kovinske se namestijo na del, ki ga variš. Ker sta to ponavadi dva priklopiš na večjega. Druge klešče, ki so izolirane se uporabi za vpetje elektrode. Ponavadi ima nekaj zarez za različne položaje vpetja elektrode.

Elektroda je na eni strani gola in ta del se vpne v klešče.

Če je prevleka na drugem koncu poškodovana je začetek varjenja zelo otežen.

Ales007
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jun 2007 7:18
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2007 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem se sam naučil variti. No, za moje potrebe. Če boš veliko varil boš enkrat osvojil to znanje. Moreš pač paziti, da si nastaviš pravo "amperažo", glede na debelino varjenca. Drugače boš moral luknje polniti. Najbolj pa sem jezen, če se mi elektroda zraven "pikne".

Sam imam probleme z elektrodami. Večina jih je napitih z oljem, ker je spuščala "kangla". Včasih mi elektrode gorijo. Pa še stare so.
Nazaj na vrh
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2007 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ales007 je napisal/a:
Sam imam probleme z elektrodami. Večina jih je napitih z oljem, ker je spuščala "kangla". Včasih mi elektrode gorijo. Pa še stare so.

Nevem če je to početje ravno varno Rolling Eyes Think .

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
cici
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Aktiv.: 3.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 29, 2007 7:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj nevarnega se lahko zgodi?
Nazaj na vrh
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 29, 2007 8:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nevem, jaz bi na tem mestu kupil nove. Zgodilo se mi je, da so se stare elektrode luščile.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 29, 2007 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa TIG varjenje? Podobno je kot spajkanje,samo da se ne smeš varjenca dotakniti, medtem ko variš. Je pa res, da je malo dražje vse skupaj(dodajni material,elektrode,puše,plin-argon). No kot so ti že drugi svetovali,kupi aparat na elektrode,oni malo cenejši,saj je za tvoje potrebe dober. Res pa je da moraš dobiti občutek z elektrodami. Meni se je, ko sem prvič varil, elektroda vedno prijemala,potem je pa steklo. Samo še vedno sem za CO2.
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 29, 2007 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Toni je napisal/a:
Mislil sem kupiti kaj Takega in me zanima če ima kdo kakšno sliko kako namestiti elektrode?
Bi šel h kakšnemu mojstru ampak ni nobenega blizu.

Namestitev elektrode je še najmanjši problem... Rolling Eyes . Elektroda ima dva konca in paše noter samo na en način.

Problem aparata na sliki je Časovna konstanta T = 10minut.
To pomeni, da je skupen čas (Varjenje + "Nevarjenje") enak 10 minut.
Po preteklem času vrže ven bimetalni termostat zaradi prevročega transformatorja.

Zadevo sem rešil tako, da sem na varilni pistoli namestil tipko, s katero vklapljam kontaktor za vklop trafota. Tako je čas "nevarjenja" enak 0 in se da vsaj za silo variti z njim, preden se pregreje zaradi varjenja.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Ales007
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jun 2007 7:18
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 29, 2007 5:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cici ogenj je lahko nevaren. Pa tudi luščijo se nekatere, kot pravi trobida.

Saj zdaj gledam kakšne so, samo včasih se spozabim, pa kakšno staro piknem.
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 29, 2007 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aparat za elektrodno varjenje naj zmore variti z eno dimenzijo večjimi elektrodami, kot potrebuješ (lahko dalj časa variš, preden bimental izklopi).
Če je aparat na klasični transformator, priporočam verzijo z vgrajenim ventilatorjem.

Sam sem se raje, kot za stopenjsko, odločil za varilni aparat z brezstopenjsko nastavitvijo toka in mi ni žal.

Več o postopkih varjenja: http://www.sts.si/arhiv/tehno/varjenje/varjenje.htm

Elektrodno varjenje http://www.sts.si/arhiv/tehno/varjenje/var13.htm
Pri elektrodnem varjenju za začetek priporočam uporabo elektrod rutilen13
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 29, 2007 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nove elektrode imajo za hobi rabo precej nizke cene. Zato vztrajati pri uporabi starih in poškodovanih nima smisla.

Sam imam doma varilnik stra cca 30let, ki ga je dal po naročilu sestavit še moj star ata. Tehta cca 60Kg in je brez elektronike. Twisted Evil

Moč se regulira z odmikanjem dela jedra transformatorja. Nima pa nobenih oznak za moč oziroma tok, zato vse poteka bolj po občutku. Priklop ima za 230 ali 380V

Sam sem zvaril en voziček, da ga lahko normalno premikam. Z gretjem nimam problemov Wink Po nekaj vajah in uničenih elektrodah varim že kar spodobno.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni