www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PIC "mini projekt"
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 24, 2005 11:39 am    Naslov sporočila:  PIC "mini projekt" Odgovori s citatom

Kolega me je prosil, da mu naredim števec za štetje komadov kateremu bi lahko nastavil določeno vrednost. Ko bi bila vrednost dosežena bi ga opozorilo. Ker pri takih zadevah običajno vedno rišem tiskanino Sad sem se odločil, da bom poskusil narediti neko "univerzalno" zadevo, katero bi lahko koristil tam kjer je potreben do 4 mesten prikaz na displeju (števci, timerji, termomometri,....)Poleg tega ima vezje 3 čisto proste izhode. Kot vhodi pa se lahko koristijo vsi pini, ki poganjajo displej.
Trenutno sem naredil "displej" ter "CPU" ploščo, ki se natakneta ena na drugo. V prihodnosti bom naredil še "input" ter "output" ploščo.

V prilogi TIV, načrt ter testni program (ne gre za števec, ki sem ga opisal na začetku sporočila - tega še nisem končal) Gre za preprost števec gor/dol z resetom katerega recimo se lahko koristi kot števec števila ovojev pri navijanju tuljav. Napisal sem ga na hitro -tako, da sem sprobal hardware.

miniprojekt.zip
 Opis:
načrt,TIV,ASM,HEX

Download
 Ime datoteke:  miniprojekt.zip
 Velikost datoteke:  151.42 KB
 Downloadano:  186 krat

Nazadnje urejal/a Silvo Tor Avg 16, 2005 6:48 am; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 24, 2005 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabil napisat Embarassed Uporabljen je PIC16F628.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 25, 2005 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo števca Wink

Čisto kratek opis:
Števec se lahko uporabi za kakeršnokoli štetje. Omogoča prednastavitev določene vrednosti. Ko je le ta dosežena se na pinu RA2 pojavi visoko stanje.
Kot vhod koristim pine RB1,RB2,RB3, na katere so vezane tri tipke preko uporov 2k. (kot v načrtu) RB0 je skupni konec za tipke.

Tipki na RB1 in RB2 imata dvojni pomen.
V kombinaciji s pritisnjeno tipko na RB3 služi za nastavitev vrednosti.
Nastavitvev:
RB3 - prikaže prednastavljeno vrednost
RB3+RB1 določimo mesto displeja katerega želimo nastavljati. Vsak pritisk na RB1 se premakne na sledeče mesto (premika se od enice proti tisočici) Na izbranim mestu gori decimalna pika.
RB3+RB2 nastavljamo izbrano mesto (vsak pritisk poveča vrednost za 1 0->9->0)
Delovanje:
RB1- šteje navzgor
RB2 - reset (števca ter pina RA2)

V prilogi ASM in HEX

stevec.zip
 Opis:
ASM,hex za števec

Download
 Ime datoteke:  stevec.zip
 Velikost datoteke:  3.09 KB
 Downloadano:  78 krat

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 27, 2005 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker se je v tem sporočilu bilo vprašanje glede prekinitev ter rtc sem na hitro spisal en program za uro za tale hardware. Bolj me je namreč zanimal koliko je točen interni oscilator, ki ga uporabljam na hardweru. Zal je sledilo razočaranje. Interni oscilator kar precej odstopa. Poskusil sem z dvema PIC-ema. Na obeh je ura "bila" kar precej višje. Na enem 4140 kHz na drugem 4170khz. Sad Oscilator je sicer dokaj stabilen tudi glede na spremembo temperature. Žal pa za meritev natančnega časa ni primeren.

V prilogi ASM ter HEX za uro.

ura.zip
 Opis:
ASM,HEX

Download
 Ime datoteke:  ura.zip
 Velikost datoteke:  2.69 KB
 Downloadano:  49 krat

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2005 6:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker uporabljen pic nima analognih vhodov (ima le komparatorje) sem razmišljal kako najenostavneje merit analogne veličine. Ena iz med variant je uporaba AD pretvornika na I2C vodilu. Recimo philipsov PCF8591. Za "mini projekt" sem napisal I2C rutino. Žal doma nisem imel nobenega primerka PCF8591. Imel pa sem PCF8583 (izredno zanimiv čip - Clock/calendar with 240 x 8-bit RAM) Da sem poskusil I2C sem vzel le tega. Spisal sem še proceduro, tako, da je nastala točna ura. Tipke za nastavitev so kot pri števcu na RB1 za gor na RB2 za dol. Če se tipka drži dlje časa, se vključi hitrejše premikanje. I2C pina na picu sta RA2 - SCL RA3 -SDA. Nujno je potrebno na ta dva pina vezat pullup upora ca. 5-10k, kajti procedura je pisana tako, da visoko stanje definira vhod katerega potegne na 1 pullup. Na PCF8583 je uporabljen mini kristal 32.768 kHz.

V prilogi ASM ter HEX.

ura1.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  ura1.zip
 Velikost datoteke:  4.48 KB
 Downloadano:  50 krat

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 16, 2005 6:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izdelal sem še eno ploščico "C" ki se natakne na predhodji dve. Na njo sem dal s PCF8593 (ura) ter DS1820 (termometer) Za nastaviteve so uporabljene tri tipke - dve za nastavitev ure ter ena za izbiro ura/termomoeter. (razpored enak kot pri predhodnih primerih)

Mogoče še dve zanimivosti.
Za različna protokola I2C (PCF8593) ter 1-Wire (DS1820) sem uporabil skupni pin. Čipa se med sabo ne motita. Zadeva deluje brez problemov.
Ne vem a sem imel res izredno srečo pri kristalu 32.768 kHz, ali so le ti izredno točni. Dokler še nisem imel narejene tretje ploščice sem imel PCF8593 na testni plošči. Napajal sem ga stalno preko dveh 1.5V baterij, tako, da napajanje ni izpadlo, ko sem vezje izključil. Po kakih petih dneh še nisem zaznal zahajanja ure. (v območju 1min kolikor pač jo prikazuje ura)

V prilogi načrt, ASM, HEX..

miniprojekt2.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  miniprojekt2.zip
 Velikost datoteke:  58.88 KB
 Downloadano:  55 krat

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 22, 2005 3:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nadaljevanje projekta,

Izdelal sem še ploščo "D" na katero sem postavil AD/DA pretvornik PCF8591.
Plošča se lahko da namesto plošče "C" - ura -termometer lahko pa se da na njo.

Najprej za tiste, ki ne poznate PCF8591 kratek opis. Čip sicer ni najbolj nov. Gre za philipsov AD/DA pretvornik, ki dela na I2C vodilu. Če začnem s tistim slabšim Sad. Čip je kar precej drag. V HTE-ju stane preko 1000sit. Pretvornik pa je "le" 8 biten.
Res pa je 8 bitna resolucija čisto dovolj za zadeve, kjer se ne potrebuje vrhunska natančnost. (do napetosti 25.5V bo resolucija 0.1V kar je čisto dovolj za instrument, ki bo služil za kak prikazovalnik napetosti, toka, temperature ...)Čip ima tudi en 8bit-en DA kanal.
Za samo ploščo sem tudi pripravil program (v prilogi je HEX - asm-ja nisem prilagal, ker ga moram še "prečistit" kajti nadgrajeval sem predhodni program in vsebuje še rutine, ki sicer niso v rabi.)

Še kratek opis programa.
Naredil sem 4 kanalni instrument. Uporabil sem tudi DA izhod.
Za izbiro ter nastavitev služijo tri tipke kot pri predhodnih aplikacijah.
Če jih poimenujem T1,T2,T3 je njihov namen:
S T1 preklapljamo kanal katerega meritev se prikazuje na displeju.
Vsak pritisk preklaplja na nasledni kanal AN0->AN1.....AN0. Ob pritisku tipke bo displej pokazal na kateri kanal se je izvršil preklop. Pritisk na tipko T2 bo prikazal kateri kanal se trenutno prikazuje. T3 omogoča nastavitev DA izhoda. Ob pritisku na tipko bo na prvem displeju (tisočica) začel utripati "S" z tipkama T1 in T2 lahko nastavljamo vrednost v mejah 0-510 (korak 2) Ko ponovno pritisnemo T3 se bo ta vrednost poslala na DA izhod ter se memorizirala.
Na testni plošči sem za test pripravil preprosto vezje z OP - digitalni regulator napetosti od 0-30V katerega izhod sem meril s prvim kanalom. Drugo polovico OP sem uporabil za meritev temperature z LM35. (iz obojega bi se enostavno dalo sestavil usmernik z digitalno nastavitvijo izhodne napetosti, prikazom napetosti ter toka pa še recimo temperature izhodnega transistorja Wink.

V prilogi načrt, TIV, HEX

adda.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  adda.zip
 Velikost datoteke:  49.24 KB
 Downloadano:  36 krat

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 02, 2006 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prilagam vse tiskanine risane v layoutu - tudi za standardne displeje. (ravno sem namreč dobil pod zasebno obvestilo, da manjka "D" plošča.)

minipic.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  minipic.zip
 Velikost datoteke:  49.93 KB
 Downloadano:  43 krat

branko47
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10
Aktiv.: 0.69
Kraj: Pozarevac

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 28, 2006 9:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo prosim če lahko daš spisek elementov za števec iz
prvega posta.
lp,
branko47
Nazaj na vrh
futuristic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2003 16:07
Aktiv.: 0.66
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 29, 2007 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če samo malo potegnem temo iz naftalina.
Silvo se mogoče še spomniš katere tranzistorje si uporabil na vezju s 4 7led displaji?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 29, 2007 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Transitorji niso kritični. Lahko uporabiš skoraj vsak NPN transistor. Sam običajno uporabljam BC847. Bo pa vrjento problem z tistimi displeji, ki sem jih uporabil. (glede razporeda ter tiskanine) Sam sem ijh nekoč kupil večjo količino na razprodaji v Čipu. Sedaj so že pošli.
futuristic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 29, 2007 10:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok hvala.
Bom danes kupil kakršne bodo pač imeli, pa bom znova zrisal tiskanino. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 29, 2007 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

futuristic je napisal/a:
Ok hvala.
Bom danes kupil kakršne bodo pač imeli, pa bom znova zrisal tiskanino. Smile

Pazi, imeti morajo skupno katodo, sicer bo potrebna sprememba programa.

futuristic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 29, 2007 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za opozorilo, bom kupil takšne.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 29, 2007 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem jih dobil v HTE in se popolnoma prilegajo vezju. Kako je pa z prikazom moram pa še ugotoviti. Nisem pa nikjer dobil AD/DA pretvornika. Le v Mariboru jih imajo v HTE-ju. Ker jim pa spletna trgovina ne dela pa sva se s trgovcem zmenila, da pošlje po pošti.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni