www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zascita za telefon
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
eboc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Maj 2005 8:42
Aktiv.: 1.10

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 12:56 pm    Naslov sporočila:  Zascita za telefon Odgovori s citatom

Veckrat strela "sesuje" stacionarni telefon in bi zato rabil kaksno zascito.
Kaj svetujete ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 12:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

- odklapljanje telefona. Po možnosti pred nevihto.
- odvodniki (plinski, varistorski)

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Opticno povezavo ...
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 1:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakršnakoli zaščita brez prave ozemljitve je popolnoma neučinkovita. Za udarce iz mreže pride prav ločilni transformator. Za linijske zaščite pa kombinacije plinskih odvodnikov in varistorjev, vendar je dobra ozemljitev obvezni spremljevalec take rešitve.
eboc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A so zascite, ki se jih dobi v trgovinah ok.
Katero priporočate ?
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaščite so to, kar so. Kogoj je doktoriral na njih, vendar, zemlja, zemlja, zemlja... v nasprotnem je denar vržen proč. Pa ne tista, ki je na tretjem kontaktu schuko vtičnice.....
http://www.ajkogoj.si/
http://www.iskrazascite.si/

Kako so narejene vidiš tukaj:
http://www.iskrazascite.si/mma_bin.php?id=2006082015160194

trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 2:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

eboc je napisal/a:
A so zascite, ki se jih dobi v trgovinah ok.
Katero priporočate ?

Bolje kot nič, vendar jim ne verjamem najbolje. Če smatram da bo nevihta huda, vsekakor raje odklopim. Sicer imam eno Belkin-ovo zaščito.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaščite iz trgovine so vredne toliko, kot plačaš. No money, no fu*ck.

Jur
Nazaj na vrh
eboc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m je napisal/a:
zemlja, zemlja... v nasprotnem je denar vržen proč. Pa ne tista, ki je na tretjem kontaktu schuko vtičnice.....

Najprej hvala za odgovor.
Glede zemlje oz. ozemljitve.
A to je mišljeno, da ima hisa dobro ozemljitev/strelovod ?

Kaj lahko storim glede telefonskega priključka ?
Nazaj na vrh
eboc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:

Kaj lahko podas kakšen konkreten primer, da šibam nabaviti, ker se mi ne da prevec ukvarjati s tole zadevo.
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

eboc je napisal/a:

Najprej hvala za odgovor.
Glede zemlje oz. ozemljitve.
A to je mišljeno, da ima hisa dobro ozemljitev/strelovod ?

Kaj lahko storim glede telefonskega priključka ?

Da! Pa ne tisti strelovod, ki ga vidiš zunaj, ampak njegov podaljšek pod zemljo.
Kaj lahko storiš?
Jaz sem videl že milijon zaščit a enostavno iztaknem vse iz linijske vtičnice. Če me ni doma je to rizik (zavarovan strojelom). PC-je pa so priključeni na omrežje preko 110Ah baterijskega polja in UPS-a . Teh nikoli ne izklapljam.

eboc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 9:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m je napisal/a:

Pa ne tisti strelovod, ki ga vidiš zunaj, ampak njegov podaljšek pod zemljo.

Torej to je predpogoj! Potem mora iz taksne ozemljitve zica do vseh 3. sponk suko vticnice.
Kako pa lahko izvem/preveri ce je ozemljitev/strelovod ok ? Se da to zmeriti ?
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 9:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

eboc je napisal/a:
jur je napisal/a:

Kaj lahko podas kakšen konkreten primer, da šibam nabaviti, ker se mi ne da prevec ukvarjati s tole zadevo.

Sedajle nisem doma. Ko sem zjutraj odšel, sem iz vtičnice potegnil kabel na razdelilcu, ki napaja računalnike in podobno opremo. Iz vtičnice sem potegnil kabel, ki napaja multimedijo (televizor). Izpulil sem še antenske kable iz TV. Če bi imel navaden telefon, bi ga tudi izpulil iz vtičnice. To je največ, kar se da narediti. Kljub izpuljenim (!) kablom mi je pred leti strela skurila napajalnik in VGA kartico. Ko udari blizu, je vsaka žica antena. Strela ne udarja z 220 volti, ampak z milijoni voltov. Če lahko udari iz višine 10 kilometrov, bo preskočila tudi tistih nekaj centimetrov od vhoda v zaščito to izhoda iz zaščite. Potem pa dim...

Problem strele je v tem, da je kaotičen pojav in da lahko priteče po katerikoli žici. Načeloma lahko pride prenapetost tudi po ozemljitveni žici in odteče preko elektronske opreme (odteče tudi dim iz opreme) v električno omrežje. Z drugimi besedami, tudi dobra ozemljitev, včasih ne pomaga.

Energije strele so take, da jih en varistorček v poceni napravi ne zdrži. Če odpreš poceni prenapetostno napravo, je v njej en (ali dva) varistor najmanjše možne moči. Ljudje na splošno razlagajo: ja, moja protistrelna naprava odlično deluje. Do sedaj še ni nič crknilo. V resnici do okvar ni prišlo, ker še ni bilo pravega šoka. Dober šok je v naši ulici pokuril večino televizorjev, nekaj štedilnikov in pralnih strojev in podobno. Pa nekaj moje povsem odključene opreme.

Odkar imam tole: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=4033&highlight=prenapetostna+za%B9%E8ita mi še ni nič crknilo. Možno pa je, da ni bilo okvar, ker ni bilo bližnjih elektrošokov.

Jur
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če mene vprašate ja najboljša zaščita zavarovalnica.

Enkrat lansko leto je "šajeta" bila na obisku tudi v naši vasi. Na krasu prave ozemljitve sploh ni, ker kamen zelo slabo prevaja. Rezultati so bili groooozni.
Mene je ne vem po kakšni logiki izpustila. Pokurilo je le dva telefona in en star računalnik.

Sosedje te sreče niso bili deležni. Enemu je dobesedno razneslo boiler, pometalo zidno instalacijo ven in preskočilo še na avto. Rezultat je bil pokurjen televizor vsi telefoni, faks, vse varčne žarnice, videofon, računalnik, TV pleyer, polnilci za GSM-je in kasneje v jeseni je spoznal, da mu tudi centralna kurjava ne deluje več. Ob razdejanju (dim iz televizorja, vsepovsod omet in poplava iz bojlerja) je človek doživel živčni zlom. Moral je k zdravniku.

Drugi je ostal brez telefonskega in enegetskega priključka. Ampak dobesedno brez! Od stebra do hiše ni bilo nobenega kabla več. Kljub vztrajnemu iskanju ostankov jih ne jaz ne sosed, pa tudi delavci elektra nismo našli. Šele naslednji den se je lepo videlo kje so. Celotna fasada hiše se je lesketala v soncu. Lesk je bil lep mavrično kovinski odboj svetlobe. Od elektronike v hiši je ostal cel le prenosnik. GSM telefoni so bili žal ravno takrat na polnjenju.

Pri tako velikih sproščanjih električnih energij ne pomagajo nobene zaščite. Pomaga, le če je naprava nepovezana z vodniki, ki bi to energijo lahko pripeljali do nje. Stikalo na podaljšku je za strelo le "dober štos". Naprave je treba odklopiti konkretno.

Sam sem svoje čase imel narejeno eno zanimivo stvar. Mogoče privlečem načrte na plan in objavim..
Kratek opis je pa sledeč: iz anten, ki prestrezajo električna pražnjenja ( energetski vodi, ptt omrežje in lastna antena na podstrešju) peljem impulze na ojačevalnik in limiter, nato pa na odštevalni števec. NE555 poskrbi, da je števec vsako minuto setira na vrednost, ki jo imam nastavljeno s stikali. Če pride do overflov pogoja se ta kot sigal prenese na ogromen kontaktor, ki odklopi vse kar se da odklopiti. Kontaktor je res ogromen, a ne zato, da bi zagotovil kako enormno potrošnjo, temveč zato, da je razdalja med kontakti dovolj velika.

Ideja je res dobra in deluje. Koliko je taka zaščita varna pa naj pove sledeče dejstvo: Naprave nimam več, ker mi jo je uničila strela.

Đovani
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 11:15
Aktiv.: 0.05
Kraj: lj

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 10, 2007 12:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ti je samo tisti timer skurlo?
Če je ostalo samo tam in ni šlo naprej potem je napravica svoje delo opravila odlično!
Tisto s kontaktorjem je zanimivo samo boljše bi bilo če bi kontaktor ko se odklopi od dovoda bi se povezale use naprave na izhodu na ozemlitev! upam da ste razumeli kako to mislim!

lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni