www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Centralno ogrevanje in sobni termostat
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dejan19
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Nov 2009 16:40
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 05, 2009 4:51 pm    Naslov sporočila:  Centralno ogrevanje in sobni termostat Odgovori s citatom

Zdravo
Mene zanima,če mi ko ve povedati kako nej povežem Naležni termostat (IMIT BRC) in sobni termostat (Honeywell T6360A 1012) + črpalko.
Kako vežem iz črpalke v naležni termostat iz njega v sobnega iz sobnega pa na 230V?
Če bi mi kdo to malo bolj razložil bi bil zelo hvaležem
Hvala
Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bbrane
Član
Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Aktiv.: 2.69
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 05, 2009 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo !

Ne vem kaj bi rad krmilil s temi dvemi termostati - kaj ti regulira temperaturo peči ? Ali je na olje ali trda goriva ?

Normalna vezava naležnega termostata oz. funkcija naležnega termostata je ta, da omogoči delovanje črpalke kadar je kotlovska voda dovolj topla ( recimo nad 35-45 st )-odvisno od nastavitve termostata. Ta termostat montiraj na cev - izhod iz peči -zgornja

ali po domače forlauf. Fazo pripelji na črpalko preko mirovnega kontakta tega termostata - to pomeni da se črpalka ustavi ko temperatura v peči pade pod nastavljeno temperaturo( npr 35st).

Vloga sobnega termostata pa je ta, da vključi delovanje črpalke ko je sobna temperatura manjša od željene nastavljene temperature na sobnem temostatu. Torej veži zaporedno z mirovnim kontaktom naležnega termostata še delovni kontakt sobnega termostata.

Torej se bo črpalka lahko vrtela kadar bo sobna temperatura nižja od željene nastavljene in hkrati temperatura vode v kotlu večja od npr. 35 st.

Nulo pa priključi direktno na črpalko in sobni termostat(če je elektronski ali pa tudi elektromehanski in rabiš kakšno signalizacijo - motnje . stanje vklopljenosti ,...

Ne vem če sem bil dovolj enostaven z mojo ralago - gledena vprašanje imam občutek , da zelo slabo poznaš delovanje teh zadev.

Lep pozdrav!

dejan19
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Nov 2009 16:40
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 06, 2009 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo
Peč je na trda goriva. Ja krmilil bi pa vklop pumpe pri 40-45 stopin in pod to temperaturo pa da se izklopi. Ko zdaj je pumpa naštimana da recimo ko pride na števcu na 40 stopin jo sami vklopmo v 230V ko pa pade pod jo pa izklopmo.
Ja za sobnega ša mislim recimo pade temparatura v tisti sobi pod 20 stopin pa vklopi pumpo da malo požene pa tako naprej.
Zej me pol zanima vezava vsega,če je to tako kot [slovenščina je zame španska vas] zgori napisu. Si po tistih shemah bi znau zvezat samo nevem kam gre katera žica pa kako to vse. Lahko tudi skeniram vezavo pa,če bi mi kdo mal približn skiciru kam kaka žica gre. Če pa že kdo zej ve je pa še bolje.
Hvala
lp
Nazaj na vrh
Roby
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29
Aktiv.: 1.03

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 06, 2009 11:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predlagam,da to prepustiš nekomu, ki se spozna na zadevo. Saj je v tvojem kraju precej sposobnih elektrikarjev, vsaj po sporočilih sodeč... Pa še v rdečo imate kraj pobarvan. Very Happy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.78
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 06, 2009 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem si vzel 5 minut, ter zrisal kar predvidevam da rabiš Mr. Green
Seveda je dodan varnostni termostat ki prisilno vključi črpalko ko peč doseže tam nekje 90°C.
Dodatek a: če imaš na termostatu 3 priključke poveži dovod tam, kjer piše common, izhod na črpalko pa na heat oz. delovni kontakt.

vezava.png
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  vezava.png
 Velikost datoteke:  5.28 KB
 Downloadano:  312 krat

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rimci
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Apr 2003 19:01
Aktiv.: 1.95
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 07, 2009 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pozdravljeni

Bom kar tu vprašal za mnenje. Imamo centralno na olje in jo uporabljamo samo za gretje stanovanja brez gretja sanitarne vode. V pritličju trenutno nihče ne stanuje. Vezava je sledeča: na sami peči je varnostni termostat, nalezni termostat vklaplja črpalko, sobni termostat pa vklaplja direkno gorilnik na peči. Zanima me vaše mnenje glede sledeče vezave, kaj je bolj racionalno oz. varčno da "držiš" peč na neki stalni temperaturi (podnevi in ponoči) in nato samo z sobnim termostatom vklapljaš obtočno črpalko (samo potem bi moral imeti avtomatsko krmiljen mešalni ventil). Skratka kakšna je najbolj varčna regulacija, da ne kuriš v "prazno"

lp
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 07, 2009 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je kotel le na olje, potem je praktično vseeno. V koliko je v rabi kombiniran kotel trdo gorivo - olje potem je strošek bistveno večji, če ga držiš ogretega. (zadevo sem testiral pred leti doma)
rimci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 07, 2009 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem prav razumel? Bolj vaarčno je da se voda v kotlu vsakokrat segrava od začetka (od 0°C)
Kaj pa kakšno avtomatiko imate narejeno? Pa še nekaj kar me moti pri našem sobnem termostatu. Npr. željena temperatura je 22°C. Spodnja meja pri kateri vklopi je 21,5°C in izklopi pri 22,5°C. Včasih imam občutek da je občutljivost termostata premajhna (občutek hladnosti v prostorih). Upam da razumete, kaj mislim.

lp
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.27
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 07, 2009 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor je večji prihranek, če ugašaš peč. Je pa odvisno od režima ogrevanja: če v stanovanju hočeš konstatno temperaturo 22°C, potem je prihranek majhen, ker se peč itak ne ohladi veliko (ne vem o kakšnih 0°C govoriš?), druga zgodba pa je, če si čez dan v službi in rabiš višjo temperaturo samo popoldan in zvečer. V tem primeru je seveda velika razlika, če peč držiš na kostantni temperaturi ali jo ugašaš.
Nazaj na vrh
rimci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 07, 2009 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O kakšnih 0°C govorim (no res ne dobesedno na 0°C, sem se narobe izrazil). Podnevi imamo nastavljeno sobno temperaturo na 22°C. Med enim in drugi vklopom sobnega termostata preteče toliko časa da se voda v peči popolnoma ohladi (mogoče je sobni termostat premalo občutljiv?)
Nazaj na vrh
TIBET
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Sep 2007 23:39
Aktiv.: 0.75
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 07, 2009 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Kot prvo, če govorimo o ELKO, kar nekateri menite, da naj se preč ugasne, ko ne rabi, je mogoče res v redu, kar se tiče porabe olja, pa tudi ne, kaj pa kotel, koliko bo zdržal, mislim let, kondenzacija?
Sam imam termostat, ki ga krmilim samo časovno, termostatski radijatorski ventili pa opravijo svoje. Vem, kdaj smo doma zato je vklop tudi časovno programiran, peč pa je vedno na 60°C, črpalko pa vklopim časovno. Imam tričlenso peč, v njej pa je vode samo 14 litrov, če pa pogledam sam sistem, kjer je nekje v radijatorju tudi do 30 in več litrov vode, kam, oziroma koliko energenta se porabi, da segrejem en radijator, kaj šele tisti prostor ki ogreva ta radijator. Zato, sem si sistem predelal sam.
Mojstri so mi naredili pred leti sistem, in sem kuril v zmerni zimi za 180m2 od 2000 pa do 2300 litrov olja. Nato sem razmišljal, ravno v tej smeri, koliko vode je v peči, koliko je v sistemu. Kupil sem knjigo Priručnik za grijanje, malce predelal vsebino, predelal , oziroma večji del sistema razdrl, zdaj pa v zmerni zimi porabim 1400 litrov olja, ogrevam pa enako prostornino. (majhni otroci, kurimo že v sredini septembra, odvisno od temperatur)
Lahko bi pisal in razlagal še več, pa se mi ne da. Vsak bo trdil po svoje in vsak se bo motil, tako kot se morda jaz. Vsak sistem je drugačen in vsaka stavba zahteva svojo potrebo po udobni temperaturi, mislim pa na izgube skozi stene, okna, toplotni mostovi in podobno. Ta tema nima konca, tako kot kaj je bolje PIC ali AVR.
Seveda, vsak išče nasvet, kaj je bolje, kaj bolj ekonomično, vendar pravega odgovora ni. Prodajalci ti prodajo vse, in je najbolje, nato pa, d'oh! .

Ne vem, kaj bi še dodal. Sam si izdelujem krmilje, za peč na drva, elko in zalogovnik, vendar kotlovnica ne bo šla v pogon, dokler krmilje ne bo gotovo. Zaenkrat se mi kurilno olje še izplača, glede na to, da nimam svojega gozda in prostora pri hiši, kjer bi mi lahko hlodi stali kak mesec.
Želim vam zanimivo debato, mogoče se še kaj naučim.

rimci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 07, 2009 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj Tibet prosim opiši kako si predelal sistem, me res zanima, da vidim kaj lahko še sam naredim. Sicer pri nas imamo se vedno staro peč (več kot 30let). Vem da je prevelika (prej smo z njo kurili tudi na drva), ampak vsega ne uspeš naenkrat zamenjati. Radiatorji so klasični brez termostatskih ventilov. Zamenjali okna, fasado izolirali in streho. Tako da sedaj pride na vrsto sam sistem. Kako ga njbolj racionalizirat, potegnit največ iz njega. Pri nas je vedno neko doma tako da grejemo čez dan stalno. Se pravi da si ti pristaš držanja peči pod stalno temperaturo?
Kaj pa pravite ostali? Kakšen narediti optimalni sistem?

lp
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.27
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 07, 2009 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če mene vprašaš, najprej menjaj termostat, da si zagotoviš malo bolj konstantno temperaturo v hiši.
Če ogrevaš ves dan potem je smiselno peč držati na konstantni temperaturi, s termostatom pa krmiliš črpalko ali mešalni ventil.
Nazaj na vrh
TIBET
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Sep 2007 23:39
Aktiv.: 0.75
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot prvo, če te kaj bolj zanima vprašaj na www.podsvojostreho.net
Sam pa pravim tako:"Vsaka hiša svoj sistem". Predelava ni enostavna, saj moraš upoštevati več stvari, kot so padec tlaka, hidravlično uravnovešanje, potratnost stavbe, izolacija, prostornina ogrevanja in podobno.
Svoj sistem sem razdiral dvakrat, prvič sem zmanjševal količino vode v ceveh in radijatorjih s tem, da sem premer cevi, ki so "mojstri" dimenzijonirali na 35, sem zamenjal na 28mm premera v kotlovnici. Vem, da ne boš razumel, kaj piše, ker ne poznaš razpeljave sistema pri meni. Dvižni vod poganjam z eno črpalko, ki je časovno krmiljena, peč pa je v pripravljenosti na 60°C ko ne deluje črpalka. Ogrevam dve etaži. Prej je vsaka etaža imela svoj glavni vod iz kotlovnice, zdaj pa je en, v spodnji etaži, nato pa skozi ploščo v zgornjo etažo. S tem sem zmanjšal količino vode v samem sistemu. Kotlovnica in tretina glavnega voda je tako na 28mm premera cevi, prej pa na premeru 35mm. Nato pa so bile težave s šumi, saj se je slišalo, kot bi "brila burja". Kupil sem knjigo, ki sem jo zgoraj omenil, imel sem pomoč v firmi, kjer imamo parne kotle in mi je vodja energetike veliko pomagal. Za enkrat težav ni, sistem dela OK. Sem samouk, zato konkretnih odgovorov ne mored dajati. Povprašaj na zgornji povezavi.
Če se misliš sam spuščat v predelavo, je enako, kot bi rinil z glavo skozi zid. No, meni je uspelo. Ne smeš pa obupat nad tistim, kar si zastaviš, pa čeprav se srečuješ s tem prvič. Vse življenje se učiš, pa še vedno neumen umreš. Tudi brihte niso bile vedno brihte ampak navadni tepci in so se naučile, da so ......Ahh, dosti filozofiranja. Povprašaj na www.pod........net.

drejko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 30 Dec 2005 18:18
Aktiv.: 1.07
Kraj: koroška-okolica SG

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 08, 2009 9:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zdravo
Moj sobni termostat ima na hrbni strani stikalo s štirimi položaji.S tem stikalom lahko nastavljam razliko temperature med vklopom in izlopom termostata.Preveri če ima tvoj tudi in nastavi na manj.termostat je GRASSLIN.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni