|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
podkev Neznanec

Pridružen-a: Sob 07 Jul 2007 11:38 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ivančna Gorica
|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 9:44 pm Naslov sporočila: SONČNA ELEKTRARNA |
|
|
Pozdrav vsem,
Zanimam se za postavitev sončne elektrarne in pri zbiranju informacij sem naletel tudi na ta forum. Tema unčikovitost sončne elektrarne mi je dala nekaj idej, še več pa vprašanj, na katere si ne znam odgovoriti. Ugotovil sem, da bi potreboval strokovne sodelavce, še posebaj s področja fotovoltaike.
Če je kdo tukaj gor, ki ima strokovno znanje ali kakšne izkušnje iz tega področja in bi bil pripravljen pomagat pri mojih težavah, bi bil zelo vesel teh informacij.
Vse informacije so dobrodošle, še posebaj pa pri izbiri panel- katere so najboljše,
o načinu postavitve - zanimam se za sledilni sistem in samem postopku izvedbe.
Bom sproti še dodajal, kar bo potrebno, seveda, če se bo debata razživela. _________________ Kdor sledi velikemu v sebi, postane velik,
kdor sledi malemu v sebi, postane majhen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.45 Kraj: Krško
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3476 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Jul 10, 2007 9:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Menim, da je vseeno bolj, da se nadaljuje tema Učinkovitost sončne elektrarne.
Sicer pa se s tem ukvarjamo v našem laboratoriju (pravzaprav trenutno nisem član) in moji (bivši) sodelavci imajo precej znanja s tega področja. Med drugim tudi načrtujemo sončne elektrarne, imamo pa tudi svojo sledilno elektrarno priključeno na omrežje. Sicer je manjše moči, vendar gre za raziskovalno naravo.
Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko
PVportal
Če imaš še kakšno vprašanje bom skušal odgovoriti. Žal pa ne morem podati naših konkretnih detajlov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podkev Neznanec

Pridružen-a: Sob 07 Jul 2007 11:38 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ivančna Gorica
|
Objavljeno: Tor Jul 10, 2007 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Demo,
hvala za link ,zdi se mi kar dobra zadevica.
Boštjang,
PV portal poznam in sem dobil tam veliko podatkov, sedaj se dogovarjam za sestanek.
Zanimajo me panele mono ali poli kristalne ,kaj misliš o amorfih?
Ali kdo ve ali potrbna gradbena parcela za prosto stoječo (na sledilnih stebrih) PV elektrarno. Pa kdo postavlja te objekte,vem samo za Kon tiki solar d.o.o., še kdo drug? _________________ Kdor sledi velikemu v sebi, postane velik,
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Tor Jul 10, 2007 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede motorjev za sledenje soncu ti lahko jaz kaj pomagam. Delam v razvoju takih motorjev.
Sledenje ti sicer vnese mehaniko in z njo povezane specifike, vendar tehnologija ni več tako zahtevna, zato so take naprave že dokaj zanesljive. Kar je pa bistveno, pa ti podaljša čas izpostavljenosti soncu, kar pripomore k večji zbrani energiji. Za ekvivalent bi rabil potem manj celic - ali pa dobiš več energije.
Meritev energije dveh enakih panelov (en fiksen in en motoriziran), ki sem jo izvedel v firmi, mi je dala rezultat, da je motoriziran dal preko 60% več energije (se pravi cca. 160% glede na fiksen). Seveda za en lep sončen dan. Povprečje čez celo pa pade na cca. 130%, ker upoštevaš še deževne dni,...itd.
Kakšno moč imaš namen delati? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43 Prispevkov: 280 Aktiv.: 1.22
|
Objavljeno: Čet Jul 12, 2007 11:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Pogon sledenja je vsekakor šibka točka teh sistemov. Sama izvedba sicer ni problem. Problem je energetska potratnost in trajnost. Dvajset ali trideset let je dolga doba. Pogon mora torej bit enostaven in robusten. Robustnost pa ne gre ravno skupaj z energetsko varčnostjo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alfa Neznanec

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2007 16:13 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Sob Jul 14, 2007 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sledilni sistem ima svoje dobre in slabe strani. Dobra je za cca. 30% več elektrike. Slabe pa so: sistem ni poceni, možno ga je izvesti samo na dovolj velikih ravnih strehah ali na tleh, močno se poveča možnost poškodb v primeru močnega vetra ali viharja. Po moje izvedba sledenja ekonomsko nima smisla. Boljše je danar, ki bi šel za sledenje dati za dodatne module in rezultat bo enak. Namesto 3 modulov kupimo 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podkev Neznanec

|
Objavljeno: Sob Jul 14, 2007 4:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo, najprej, da odgovorim
Spy,
hvala za tvoje izkušnje,menim, da se kljub vsej mehaniki in porabi energije še vedno izplača iti na sledenje.
Kakšni so tej motorji, kakšna je poraba energijena na kW (ali na kaj se gleda), kakšna je življenska doba, cena in kateri so najboljši, slovenskemu znanju dajem predost, če je ta na enakem nivoju kot tuja konkurenca. Katere firme priporočaš? Glede velikosti elektrarne se nišem še čisto odločil odvisno od cene, ampak vsaj tam okoli 16 kW. Se da dobiti panele tudi v poljubni velikosti. Formatu npr.3x2m ena panela?
Sergej,
potem ti zagovarjaš fiksne sisteme? Kaj so bistvene prednosti le teh? Zakaj bi se odpovedal 20-30% večjem izkoristku, samo zaradi pogona ali še česa drugega?
Kako je kaj s pridobivanjem papirjev za elektrarno, ali mora biti nujno zazidljiva parcela, koliko časa traja, da pridem do kvalificiranega prodajalca električne energije?
Toliko za zdaj. Hvala vsem. _________________ Kdor sledi velikemu v sebi, postane velik,
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alfa Neznanec

|
Objavljeno: Sob Jul 14, 2007 5:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kdo je napisal, da je poraba energije za sledenje problem. To vsekakor ne ustreza resnici saj je dovolj. če se sistem zavrti vsakih pol ure. Dosti večji problem je sam mehanizem saj mora ob neugodnem vetru premagovati velike momente, da o kakšnem viharju sploh ne govorimo. Razen tega lahko tak sistem postaviš praktično samo na dovolj veliki ravni strehi ali travniku. Sončno elektrarno takega tipa ima g. Anderle na Gorenjskem. Ima 3 mehanizme po 2 kw postavljene na travniku pred hišo. Do pred kratkim si lahko na Tehnološki platformi za fotovoltaiko spremljal proizvodnjo te elektrarne, zdaj pa je stran v prenavljanju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

|
Objavljeno: Sob Jul 14, 2007 6:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno obratno Podkev. Zagovarjam sledenje, koncentriranje in tudi hlajenje. Panel je drag in iz njega je po mojem prepričanju z dokaj enostavnimi prijemi treba izvleči maksimum. Le tako se z amortizacijo lahko približaš ali spustiš pod 10 let.
Mora pa bit konstrukcija poceni, robustna in energetsko varčna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alfa Neznanec

|
Objavljeno: Pon Jul 16, 2007 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj pa še napiši kako to izvesti v praksi. Misija nemogoče! Vsaj po mojem mnenju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Tor Jul 17, 2007 12:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Ves problem je, ker so paneli dragi in imajo slab izkoristek, so pa najbolj primerni za pridobivanje elektrike. Zato se teži k temu, da se njihovo energijo najbolj izkoristi. Priklopi MPPT polnilca je že kar nuja. Naslednja stvar pa so sledilni motorji. Navkljub različnim mnenjem gre trend solarnih elektrarn na sledenje. Tisti, ki ste bili konec junija na sejmu InterSolar, ste se lahko prepričali.
Poraba energije ni predmet diskusije. Če imaš solarni panel, je pomik dovolj na vsake 10-20 minut. Porabljena energija pri tem je zanemarljiva. Recimo slovenski SunTracer za panele do 200W - povprečna poraba je 0,24W, ob vrtenju 3W, vrti se vsega cca. 200s, če vse to sešteješ, na dan porabiš slabih 6Wh za delovanje motorja. Dobiš pa, tako preko palca, +250Wh več zaradi sledenja, če upoštevam 130% letni izkoristek in uporabim 200W panel.
Mehanika sicer vnaša nekaj negotovosti, pa vendar. Življenska doba je odvisna od izkušenj proizvajalca, kako zaščititi pred korozijo, obrabo,... Problem bi znal biti orkanski veter, ki pride enkrat na nekaj let. Primerna postavitev je tukaj potrebna. In nenazadnje so tu tudi nepredvidljive posamezne okvare, kar odpravi garancija, spada pa pod vzdrževanje. Če pa kdo misli, da bo postavil elektrarno in pustil 20 let da dela brez vzdrževanja, naj je raje ne postavlja.
Katere firme ti priporočam, ti ne bom pisal, ker nisem neodvisem vir (delam v taki firmi). Pri vsem mojem pisanju tu pa se skušam izogniti komercializaciji (reklamiranju) - imamo pravila in se jih držim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

|
Objavljeno: Tor Jul 17, 2007 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
alfa je napisal/a: |
Zdaj pa še napiši kako to izvesti v praksi. Misija nemogoče! Vsaj po mojem mnenju. |
Tu lepe forumske manire trčijo ob problem. Vsaj občasno se tudi sam poslovno ukvarjam s tem in v poslu so tudi poslovne skrivnosti. Upam, da boste razumeli.
Re: Spy
To, da sledenje postaja samoumevno, je lep korak naprej. Po mojem prepričanju v pravo smer. Vendar ne, če to da 30% boljši razultat ob 50% dražji in manj zanesljivi izvedbi, ki se bo servisirala po vsaki nevihti. Poraba energije se tu res lahko zanemari.
Če pa delaš konstrukcijo, ki bo zdržala vse pričakovane obremenitve in obenem imela vsaj ambicijo trajanja dvajset in več let, tudi poraba energije dobi svoje mesto v kalkulaciji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alfa Neznanec

|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2007 3:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izgleda da imamo v Sloveniji več firm ki se ukvarjajo s sončnimi elektrarnami kot pa imamo sončnih elektrarn. Pa še razne poslovne skrivnosti. Pa poskusimo stvar razložiti logično.
1) Montaža sledilnih sistemov je v praksi možna samo na dovolj veliki ravni strehi ali pa dovolj veliki prosti površini na tleh. Večina nas nima take sreče.
2) Glede nato da se da pridobljeno količino električne energije po panelu povečati za cca 1/3, mora biti nabavna cena sledilne naprave po panelu največ 1/5 vrednosti panela. Drugače je dosti bolj pametno kupiti za tretjino več panelov in jih montirati fiksno.
3) Danes je izredno vroče 36 C, zato dajejo moduli Shell 150W, kljub izredno močnemu sončnemu sevanju samo dobrih 100 W. Seveda saj so segreti na čez 60 C. Hlajenje bi izkoristek gotovo povečalo za vsaj 20W po modulu, a kako to izvesti pri tako velikih modulih. Mogoče bi morali kombinirati fotovoltaične module z gretjem vode in ga tako hladiti.
4) Varnost pri orkanskem vetru, ki je možen tudi pri nas je pri konstrukcijah, ki jih vidimo v raznih prospektih po moje vprašljiva. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
alfa Neznanec

|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2007 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem pa vse tiho je bilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni