www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vprašanji v zvezi s FID stikali
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Lizard64
Član
Član



Pridružen-a: Pet 12 Feb 2010 9:31
Prispevkov: 524
Aktiv.: 3.60
Kraj: Severna Primorska

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 20, 2013 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lipa je napisal/a:
Lahko je samo TEST funcija v okvari (tipka in vgrajeni upor), fid pa kljub temu deluje čisto vredu.


Ne ni vredu ker, če v kopalnici vklopim luč mi vrže vse vn. Oba FID-a. 300mA in 30mA. Mogoče nule nisem prav peljal. Moram še enkrat pogledat.

LP.

_________________
Prejudice is ignorance...

http://fratnik.webs.com/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1473
Aktiv.: 7.53
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 20, 2013 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrigon je napisal/a:
Nazivni tok pri 3f FID-u je mišljen amperaža po fazi, se pravi, če je 25A FID je lahko obremenitev na eno fazo 25A.

Glede priklopa pa je v tvojem primeru vseeno ali jih vežeš zaporedno oz. vzporedno.
Pri vezavi FID-ov zaporedno enakih diferenčnih tokov mora biti vsak naslednji FID selektivni, se pravi na njem je en kvadratek in v njem je črka "S". Na ta način bo izvedena selektivnost, v drugem primeru (zaporedna vezava FID-ov enakih karakteristik) se lahko zgodi, da bo izklopil napajanje FID, ki je prvi v liniji ne pa npr. zadnji.


Selektivni fid je fid z zakasnitvijo. Ponavadi je takšen fid postavljen na prvem mestu (recimo 100mA ali 300mA), nato mu seldi/jo še ostali, ki niso selektivni in so ranga 30mA.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 2027
Aktiv.: 10.36
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 20, 2013 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoM je napisal/a:
Pomeni, da obstaja FID, ki ima enako 30mA diferenčni tok le, da je selektiven, pomeni, da odklopi prej kot FID pred njim? Se pravi rečem trgovcu naj mi da FID, ki je selektiven?
Selektivni FID odklopi kasneje, kot običajni.

MarkoM je napisal/a:
Ali ima kakšno posebno ime, da me ne bo debelo in noro gledal?
V precej trgovinah te bodo čudno gledali. Selektivni so ponavadi po naročilu in 2-4x dražji od navadnih.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1473
Aktiv.: 7.53
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 20, 2013 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo branja KLIK
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zlabo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:38
Prispevkov: 283
Aktiv.: 1.66
Kraj: Domžale-Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 23, 2013 12:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sam sem vedno delal po temu principu 300mA za ostalo in 30mA za kopalnico. Tu na vikendu na morju pa sem dal za probo FID 30mA za celo nadstropje. In ravno sedaj gledam kako deluje hkrati bojler,pralni stroj,pecica,tv in se kaj se najde... Od "zagona" vikenda (1leto),fid niti enkrat ni izklopil brez potrebe.... Po mojem mnenju ce je instalacija ok,je 30ka popolnoma dovolj za stanovanjsko rabo.

En lep morski pozdrav Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matej22
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31
Prispevkov: 88
Aktiv.: 0.72
Kraj: blade

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 01, 2013 8:28 am    Naslov sporočila:  Re: Vprašanji v zvezi s FID stikali Odgovori s citatom

elektronik5 je napisal/a:
Pozdravljeni,

ali morda kdo ve odgovora na ti vprašanji:

1. Kaj pomeni nazivni tok FID stikala (ne sprašujem po diferenčnem toku). FID stikala so v izvedbah 25, 40, 63A. Ali to pomeni dovoljeno obremenitev po eni fazi ali za vse tri faze skupaj?

Torej kakšen nazivni tok FID stikala rabim, če imam glavne varovalke 3x20A? 25, 40 ali 63A?

Namreč na obstoječi inštalaciji doma je nameščeno FID stikalo 25A, glavne varovalke pa so 3x20A, tako je že od vekomaj in izgleda, da deluje.

Zaščitna stikala na diferenčni tok so 2 ali 4 polna. Nazivni tokovi od 25 do 100A direktni priklop. Podatke o nazivnem toku pomeni fazni tok.



2. Kako se pravilno vežeta 2 FID stikali v omarici (eno za kopalnico in zunanje prostore z diferenčnim tokom 30mA, drugo pa za ostale prostore, z diferenčnim tokom 300mA).

Ali se vežeta vzporedno ali zaporedno (kopalniški za glavnim)? Vem, da morajo biti ničle na ločenih zbiralkah.

Za zaščito celotnega objekta se priporoča NFI stikalo z diferenčnim tokom 0,1A , 4 polno , ustrezen nazivni tok -25-40A.. To stikalo je lahko selektivno, pomeni časovno zakasnjen izklop. S to zakasnitvijo zaščita pred dotikom in požarom ni ogrožena, omogoča pa da stikalo ne izklopi v pogojih hitrih pojavov ki so možni v omrežju in lahko povzročijo izklopo stikala čeprav to ni potrebno.
Za zaščito posebnih prostorov kot je npr.kopalnica se predlaga stikalo z diferenčnim tokom 0,03A. Za ta namen se običajno predlaga uporaba RCBO stikal - pretokovna in diferenčna zaščita v enem ohišju.



hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
karelkarci
Član
Član



Pridružen-a: Ned 23 Dec 2012 13:15
Prispevkov: 35
Aktiv.: 0.32
Kraj: Martjanci

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 01, 2013 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazivni tok FID stikala ali RDC odklopnika pomeni tok za koliko je lahko trajno obremenjen po eni fazi oz. enem stikalnem kontaktu. Za 3X20 A je priporočljivo FIT stikalo za nazivni tok 25 A. Obe Fit stikali 30 mA in 300 mA se vežeta vzporedno na priključki, nikakor pa ne tudi na izhodu. Na izhodu morajo biti odvodi ločeni od obeh stikal še posebej nična vodnika ne smeta biti galvansko povezana.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tnt
Član
Član



Pridružen-a: Pon 05 Avg 2013 11:44
Prispevkov: 28
Aktiv.: 0.27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2013 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene pa zanima sledeče. Ker sem pred kratkim priklopil na novo steklokermačino indukcijsko kuhališče, ki ima porabe 7100W na maksimalno(ampak vse 4.plošče redko uporabljaš), sem nato še oko vrgel na FID, ki ima In=25A. Verjetno je to nazivni tok. Zanima me ali bi moral FID zamenjati za večjega?
Bajta je dvodružinska, to pomeni 2 hladilnika, 1 zmrzovalnik, 2.pralna stroja, 1.klima inverterska, 2. pečici, 1. indukcijsko kuhališče, 3.LCD TV in 1. računalnik ter ostala vsakdanja krama (likalnik,...) . Seveda vse ne dela istočasno, ampak vseeno.
Če prav razumem, pomeni nazivni tok 25 A, da se lahko po eni fazi porabi 25 A. Torej 25Ax3x220V=cca17000W na celo bajto. Samo problem je tudi, ker nevem, kako je mojster povezal varovalke na FID? ker jih je v omari malo morje (od 10A do 16 A). Upam, da enakomerno.
Najbolj me zanima, kaj se zgodi, če se prekorači nazivni tok glede na določeno fazo z FIDom? ali FID uniči in ne bo več izklapljal takrat, ko bo potrebno ali kaj? še bo opravljal svojo glavno funkcijo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3876
Aktiv.: 20.53
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2013 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazivni tok FID-a se izbere glede na glavne varovalke. Kaj ti pomaga 40A FID, če imaš glavne varovalke 20A.

Če pa imaš preveliko porabo in ti bo FID 25A na meji, pomeni, da ti bo 25A varovalka prej izklopila kot pa bo FID preobremenjen. Če boš povečal gl. varovalke na 35A pa boš moral spet preskonstruirati razdelilne omarice; preseke dovodov, FID,...

_________________
lp, ElGrigon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tnt
Član
Član



Pridružen-a: Pon 05 Avg 2013 11:44
Prispevkov: 28
Aktiv.: 0.27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zanima me še nekaj. kaj pomeni, da ima indukcijsko kuhališče porabo 7000W oz. eno kuhališče povrečno 1800W ? ali to pomeni, da na uro teče tok 1800w/220V=8,2A ali v vsakem trenutku oz. vsako sekundo teče takšen tok? verjetno v vsakem trenutku teče takšen tok ali se motim?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved



Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Prispevkov: 6987
Aktiv.: 40.43
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda v vsakem trenutku teče tak tok, če seveda plošča deluje na najvišji stopnji, ali pač kakorkoli je napisano.

PS: V izračunih upoštevaj napetost 230V, ki naj bi načeloma bila omrežna napetost, seveda pa je odvisna od obremenitve in lokacije.

_________________
Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
tnt
Član
Član



Pridružen-a: Pon 05 Avg 2013 11:44
Prispevkov: 28
Aktiv.: 0.27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2013 10:29 pm    Naslov sporočila: icon_winner  Odgovori s citatom

pa če indukcija dela na 380V (priključek je 2. fazi in nula, zemlja) se tok verjetno računa npr. 1800W/380V=4,8A ali se motim? pol je že boljše. koliko pa porabijo porabniki kot so hladilnik, zmrzovalnik, pečica, ve kdo za te podatke v Wattih?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tnt
Član
Član



Pridružen-a: Pon 05 Avg 2013 11:44
Prispevkov: 28
Aktiv.: 0.27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 8:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi kdo od mojstrov zna povedati glede na izkušnje ali je torej 3X25A dovolj za takšno hišo, kjer so naprave, kot sem jih naštel? zanima me tudi ali v glavni omarci v podnožje pašejo tudi večje varovalke 40A?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tnt
Član
Član



Pridružen-a: Pon 05 Avg 2013 11:44
Prispevkov: 28
Aktiv.: 0.27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 8:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi kdo od mojstrov zna povedati glede na izkušnje in svojo prakso ali je torej 3X25A dovolj za takšno hišo, kjer so naprave, kot sem jih naštel? zanima me tudi ali v glavni omarci v podnožje pašejo tudi večje varovalke 40A?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
carli
Član
Član



Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Prispevkov: 754
Aktiv.: 6.07
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 9:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podnožje "pancark" je ustrezno za večje varovalke. Ima pa tu glavno besedo distributer el. energije. Pa račun bo tudi znatno višji.
3 X 25A bi moralo zadoščat če so porabniki ustrezno porazdeljeni po fazah, in ob preudarni uporabi. Če pregoreva glavna varovalka se v omarici prerazporedi večje porabnike.
Indukcijski štedilnik ni priključen 3 fazno, ker je za 230V. Lahko se ga pa priključi na 2 fazi in nulo.
Polna moč na indukciji se zelo malo uporablja, mogoče samo za hitro segrevanje vode.
Kontakti v FIDu prenesejo kar precejšnje preobremenitve in šoke. Do sedaj so fidi odpovedali iz drugih razlogov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 2 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 167 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group