www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vprašanji v zvezi s FID stikali
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
freshman
Član
Član



Pridružen-a: Tor 16 Mar 2010 0:16
Prispevkov: 149
Aktiv.: 1.03
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tnt je napisal/a:
mi kdo od mojstrov zna povedati glede na izkušnje ali je torej 3X25A dovolj za takšno hišo, kjer so naprave, kot sem jih naštel? zanima me tudi ali v glavni omarci v podnožje pašejo tudi večje varovalke 40A?


Ali te žuli denar ?? Question
Pri meni :stanovanjska hiša z dvema družinama . Moji starši spodaj v nadstropju in moja mansarda.
V hiši ni plina tako da je spodaj 2xindukcija 2xsteklokeramika pri meni pa 4xsteklokeramika
2x pomivalni stroj
2x pralni stroj
2x pečica
2x hladilnik
2x mikrovalovka
1x zamrzovalna skrinja
1x el. talno gretje v moji kopalnici
en kup gospodinjskih strojčkov
toplotna črpalka za sanitarno vodo
V glavnem ves luksuz ki si ga zamisliš priklopiti na el. omrežje plus še delavnica z svojimi pripomočki in napravami.
Vse to na pazi na 3 X 20A odjemno mesto Shocked
Pred približno šestimi leti sem dal menjati glavni priklop iz 3x25 na sedanjih 3x20A in zmanjšal strošek na letni ravni za nekaj več kot je mesečni račun za celo hišo.
Imamo samo en priklop (števec).Dajatve z močnejšim odjemnim mestom letijo v nebo tako da ...........
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mrtn
Član
Član



Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14
Prispevkov: 175
Aktiv.: 1.48
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko smo že ravno pri varovalkah ter el. priklopih v omrežje.
Ali je možno, da bi se mesečna poraba zmanjšala, če bi naredil meritve tokov po posameznih fazah ter jih nekako enakomerno porazdelil med glavne varovalke "pancerke"?
Tako ne bi bilo na fazah 10-1-5 amperov toka, ampak nekako bolj enakomerno porazdeljeno po fazah npr. 3-3-3 ampere.
Sprašujem zato, ker mi je ob večji obremenitvi ene faze ven vrglo "pancerko tokovne moči 20A" zato sem sklepal, da imamo pri hiši preobremenjeno eno fazo saj mi na ostalih fazah tega ni naredilo.
Kaj vi menite? Se splača karkoli stestirat ter uravnovesit moči ali ne?

lp,
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved



Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Prispevkov: 6987
Aktiv.: 40.43
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda jih je pametno prerazporedit, prihranil pa s stališča položnic ne boš nič.
_________________
Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3876
Aktiv.: 20.53
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2013 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poraba bo enaka. Razbremenil pa boš eno fazo, če kot praviš, da je ena preobremenjena. To lahko vidiš tudi brez meritve glede na priklopljene porabnike in zaporedje faz na varovalkah. Malo si preračunaš.
_________________
lp, ElGrigon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tnt
Član
Član



Pridružen-a: Pon 05 Avg 2013 11:44
Prispevkov: 28
Aktiv.: 0.27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 04, 2013 7:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj pa se zgodi, če je npr. 40A varovalka v glavni omari, FID pa ima nazivni tok 25A? sprašujem zato, ker ko nam je pred leti strela v bajto not vdarla, nam je glavne varovalke zamenjal kar en električar in upam, da je dal varovalke prave velikosti (25A) not. zdaj pa glede na moje porabnike, če bi fazo ne enakomerno obremenil več kot 25A na fazo, bi bilo kaj narobe z FIDom?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved



Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Prispevkov: 6987
Aktiv.: 40.43
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 04, 2013 7:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

FID je namenjen za napisan maksimalni tok in konec.
_________________
Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
tnt
Član
Član



Pridružen-a: Pon 05 Avg 2013 11:44
Prispevkov: 28
Aktiv.: 0.27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 04, 2013 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj bi se pa zgodilo z FIDom, če bi tok presegel nazivni tok FIDa? saj vem, da je torej zdravo preveriti velikost varovalk v omarci v mojem primeru, ampak nimam ključa, zato me pač zanima.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
carli
Član
Član



Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Prispevkov: 754
Aktiv.: 6.07
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 04, 2013 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
FID je namenjen za napisan maksimalni tok in konec.

Točno tako.
Ne vem kaj trmoglavi s temi 40A, če ima glavne varovalke s črnega trga naj še FID menja! Ko bo jih nekdo našel bo pa problem. Brick wall
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
freshman
Član
Član



Pridružen-a: Tor 16 Mar 2010 0:16
Prispevkov: 149
Aktiv.: 1.03
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 04, 2013 10:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tnt Če uporabimo tvoj termin kaj pa se zgodi, če kličeš na elektro podjetje ki pokriva tvojo okolico in jih prosiš da pridejo preverit moč glavnih varovalk ali jih za to prosiš ko pridejo popisovat števec pred poračunskim obdobjem?
Takrat bo sigurno zastonj seveda če je v omarici vse OK.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3876
Aktiv.: 20.53
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 04, 2013 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če devai not varovalke 40A in je FID 25A, se lahko zgodi, da bo lepega dne v defektu oziroma med samim delovanjem ga lahko scvre. V najhujšem primeru boš moral zamenjati dovodni kabel in še kaj elementov v omarici ali še celo omarico.
30A npr. lahko ob slabem kontaku, ki nastane zaradi preobremenitve, povzroči veliko škode.

Opisani primer velja, da je preobremenitev na 25A FID res blizu 40A in je FID čisto klasičen.

_________________
lp, ElGrigon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pac
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 04 Okt 2013 17:45
Prispevkov: 8
Aktiv.: 0.08
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 04, 2013 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz imam gl. varovalke 3x25A in FID z nazivnim tokom 3x25A. uporabniki klima, indukcija štedilnik, 2.pečici,3.hladilnike, pralni, ter nešteto drugih uporabnikov. a je to ustrezno razmerje 25 A gl. varovalke / 25 A FID?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3876
Aktiv.: 20.53
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 04, 2013 6:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

seveda je OK.
_________________
lp, ElGrigon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pac
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pet 04 Okt 2013 17:45
Prispevkov: 8
Aktiv.: 0.08
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 05, 2013 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

torej ni sporno za delovnje FIDa, koliko sem prebral nekje v zgornjem komentarju, da varovalka zdrži večji tok za neki čas in šele nato pregori. torej nevem 25A varovalka morda zdrži do 30A, FID pa ima nazivni tok 25A, ali pa je to problem?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojans
Član
Član



Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Prispevkov: 1196
Aktiv.: 6.92
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 05, 2013 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pac je napisal/a:
torej ni sporno za delovnje FIDa, koliko sem prebral nekje v zgornjem komentarju, da varovalka zdrži večji tok za neki čas in šele nato pregori. torej nevem 25A varovalka morda zdrži do 30A, FID pa ima nazivni tok 25A, ali pa je to problem?


FID mora vzdržati vse kar vzdrži varovalka. Koliko pa taljiva varovalka vzdrži pa poglejte tukaj: f*p://f*p.scv.si/vss/franc_stravs/1.letnik_EKI/EKI_2.sklop_NN%20sistemi,%20za%9A%E8ita%20i%20varovanje.pdf

Na 7. strani je prav zanimiv diagram. Verjamem, da bo marsikdo Shocked , ko bo ugotovil, da je 30% preobremenitev "šala mala" za varovalko. Vsekakor pa bo odklopila. Kdaj? Po 60 minutah. Najprej.

Ps. Ko kopirate povezavo popravite in * zamenjajte s črko t. (kopiral sem direktno naslov, v sporočilu je t v predogledu pa *. nevem zakaj.)

Sicer pa povezava deluje. Pravkar se preizkusil.

_________________
Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Petek
Član
Član



Pridružen-a: Sre 27 Jul 2005 19:07
Prispevkov: 27
Aktiv.: 0.14

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 20, 2015 1:16 pm    Naslov sporočila:  Vezava FID-ov v seriji Odgovori s citatom

Da vprašam kar v tej temi.

Prijatelj bo delal brunarico v kateri bo shranjen material in avtomobil. V brunarici bo samo nekaj luči in vtičnic, torej to ne bo delavnica za opravljanje dejavnosti.
Oddaljenost od hiše bo cca 50m.

V brunarici bo vgrajen FID 30mA. V hiši je vgrajen FID 300mA. Zdaj pa bi prosil za vaše mnenje:

- Ali je bolje, da se vzame dovod (3xL+N) pred FID-om v hiši in za brunarico naredi ločeno ozemljitev - se pravi, da vlečem do brunarice 4x4mm2 in tam zvežem na FID, eventuelno pred FIDom izenačim N in PE od brunarice?

- Enako kot prva možnost, le da vlečem 5x4mm2 in za pravilno delovanje FID-a v brunarici uporabim isto ozemljitev kot je v hiši? V tem primeru stikanje zemlje in nule pred 30mA FID-om v brunarici seveda ne pride v poštev, saj FID v hiši ne bi več deloval.

- Preprosto se priključim za FID v hiši, se pravi lahko tudi na vtičnico 5p/32A in v seriji zvežem FID še v brunarici. Za pravilno delovanje FID-a uporabim isto ozemljitev kot je vhiši? Tudi v tem primeru stikanje zemlje in nule pred 30mA FID-om v brunarici ne pride v poštev, saj FID v hiši ne bi več deloval
Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 167 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group