|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.30 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 5:40 pm Naslov sporočila: Omrežne motnje in zaustavitev |
|
|
Pozdravljeni!
Imam eno težavo z nepričakovano in nezaželjeno zaustavitvijo sistema ob številnih omrežnim motnjah (sploh v slabem vremenu), ki trajajo ponavadi samo delček sekunde, je pa dovolj, da se računalnik prisilno ugasne.
To me sicer doslej ni tako jezilo, ampak zdaj pa mi je že v parih minutah 4x ugasnilo računalnik. Kakor ga prižgem, pride motnja (v slabem vremenu se dogaja, da se kabli "tresnejo skupaj") oz. zmanjka elektrike za par trenutkov in računalnik je spet ugasnjen.
Kako bi torej to težavo čim ceneje rešil. Nimam v mislih UPSa, ker jaz bi rabil, da mi elektriko obdrži za par sekund, največ eno minuto, da ga lahko hitro varno uganem, če izguba traja dlje. Če kaj pomaga, imam doma en majhen akumolator za motorje (12V, 6Ah), ki bi ga lahko uporabil. Iščem torej neko shemo ali pa kaj, kako bi ot rešil.
Hvala za odgovore. _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 5:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko UPS-u opešajo akumulatorji, jih običajno zavržejo. Vsaj manjše UPS-je.
Vprašaj na kakšni šoli, ustanovi, kjer imajo več te krame. Mogoče ga dobiš po "sindikalni" ceni. Ceneje ne boš prišel skozi.
Za tvoje potrebe bi mogoče še bil uporaben (za nekaj minut).
Lep pozdrav, Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.80
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 5:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Low cost ups-si so ravno namenjeni temu. Dosti več kot kakih 5 minut običano itak ne držijo. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.30 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas so pred časom vsake toliko priklapljali nove hiše na el. omrežje in so brez opozorila za kakšne pol ure vzeli elektriko. Ravno tako kot ti, sem hotel samo v miru zadeve pospraviti oz. varno ustaviti.
Pa sem si umislil mali UPS, takrat še v tolarjih, ampak ni bil dosti več kot 20 ojrov. In drži ravno za ta namen - cca.2 do 3 minute. Pa še tako majhen je, da me ne moti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.30 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm, hvala za predloge. UPSe sem nasplošno imel v mislih kot zelo drage. Bom najprej vprašal na šoli, če imajo kaj "za vstran ", če pa ne bo nič, pa bom poiskal kakega do 25€. Bom poročal. Rabim pa itak samo 2 vtičnici (računalnik in ekran). _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.42 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 7:58 pm Naslov sporočila: Re: Omrežne motnje in zaustavitev |
|
|
program_er je napisal/a: |
Pozdravljeni!
Imam eno težavo z nepričakovano in nezaželjeno zaustavitvijo sistema ob številnih omrežnim motnjah (sploh v slabem vremenu), ki trajajo ponavadi samo delček sekunde, je pa dovolj, da se računalnik prisilno ugasne.
To me sicer doslej ni tako jezilo, ampak zdaj pa mi je že v parih minutah 4x ugasnilo računalnik. Kakor ga prižgem, pride motnja (v slabem vremenu se dogaja, da se kabli "tresnejo skupaj") oz. zmanjka elektrike za par trenutkov in računalnik je spet ugasnjen.
Kako bi torej to težavo čim ceneje rešil. Nimam v mislih UPSa, ker jaz bi rabil, da mi elektriko obdrži za par sekund, največ eno minuto, da ga lahko hitro varno uganem, če izguba traja dlje. Če kaj pomaga, imam doma en majhen akumolator za motorje (12V, 6Ah), ki bi ga lahko uporabil. Iščem torej neko shemo ali pa kaj, kako bi ot rešil.
Hvala za odgovore. |
V življenju se mi ni zgodilo da bi bil izpad, etola vse je enkrat prvič. Danes oz. v zadnjih 2 urah dva 0,5 sekundna izpada, vplivata zgolj na utrip luči in seveda na računalnik , kot bi pritisnil reset tipko. Tako da ta UPS če bi zdržal zgolj 1 minuto bi bil za to popolnoma primeren. Mislim, da bi se kaj takšnega dalo poceni narediti. _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 8:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Med tistim za 1 minuto in drugim za pol ure je razlika predvsem v akumulatorju.
Če si sposoben narediti enominutni UPS za manj kot 40÷50EUR, kolikor stane običajen low-cost UPS, si na dobri poti do bogastva.
Pa seveda v tej ceni zajami tudi akumulator in lično ohišje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja saj sem povedal da imam akumulator 12V 6Ah, ampak imam občutek, da je to malo premalo... _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.05
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
UPS 500 VA za 5 min ima nov akumulator 12v 7,2Ah
Problem je hitrost preklopa iz mreže na akumulatorsko napajanje.
Tudi low cost UPS-i imajo to za domačo uporabo zadovoljivo narejeno, pa še povezavo imajo ponavadi na računalnik (USB ali serijski), da ti ga spustijo preden akumultor izdihne. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Med tistim za 1 minuto in drugim za pol ure je razlika predvsem v akumulatorju. |
No, ponavadi vecje akumulatorje tlacijo izkljucno v modele, ki pocnejo se kaj drugega kot da ven spuscajo trapezni "sinus". Inverter zna na akumulator ocitno prilepiti marsikateri kitajec, zato so cene tako nizke, postenega inverterja pa ocitno poceni nihce ne zna narediti, sicer cene ne bi bile toliko visje  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 10:32 pm Naslov sporočila: Re: Omrežne motnje in zaustavitev |
|
|
GregorN je napisal/a: |
V življenju se mi ni zgodilo da bi bil izpad, etola vse je enkrat prvič. Danes oz. v zadnjih 2 urah dva 0,5 sekundna izpada, vplivata zgolj na utrip luči in seveda na računalnik , kot bi pritisnil reset tipko. Tako da ta UPS če bi zdržal zgolj 1 minuto bi bil za to popolnoma primeren. Mislim, da bi se kaj takšnega dalo poceni narediti. |
Hehe očitno pri vas pada moker sneg. Temu 0,5s pojavu se reče APV (avtomatski ponovni vklop). Če ga nebi poznali, bi bil brez elektrike neprimerno dlje kot pol sekunde. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.42 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2009 10:44 pm Naslov sporočila: Re: Omrežne motnje in zaustavitev |
|
|
lojzek je napisal/a: |
GregorN je napisal/a: |
V življenju se mi ni zgodilo da bi bil izpad, etola vse je enkrat prvič. Danes oz. v zadnjih 2 urah dva 0,5 sekundna izpada, vplivata zgolj na utrip luči in seveda na računalnik , kot bi pritisnil reset tipko. Tako da ta UPS če bi zdržal zgolj 1 minuto bi bil za to popolnoma primeren. Mislim, da bi se kaj takšnega dalo poceni narediti. |
Hehe očitno pri vas pada moker sneg. Temu 0,5s pojavu se reče APV (avtomatski ponovni vklop). Če ga nebi poznali, bi bil brez elektrike neprimerno dlje kot pol sekunde. |
No je moje znanje še bolj bogato, glede snega: hm več jih nisem našel, moker totalno, "žlufarce" toliko, da sem prišel do kolen moker (sneg pada že celi dan, in še kar). _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Sre Jan 28, 2009 5:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
A se UPS v angleščini tudi reče UPS? Ker sem hotel iskati po eBayu, pa vpišem UPS pa je samo neke čudne stvari našlo, čisto nekaj druga... _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Sre Jan 28, 2009 6:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uninterrupted Power Supply oz. slovensko "brezprekinitveno napajanje/napajalnik"
Nehaj delat neumnosti in kupi UPS v kaksni nasi online ali offline trgovini, ker bo sicer postnina za tisti svinec prisla 2x toliko, kot je cena pri nas. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.05
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2009 8:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Naredi tako kot ti je napisal Sokrat.
Najde ti pa baje največjo službo za dostavo paketov (UPS) _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni