www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Prenapetostne zaščite
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 28, 2006 6:05 pm    Naslov sporočila: icon_question Prenapetostne zaščite Odgovori s citatom

Ja začelo se je. Nevihte strele.... Ravno prej sem imel dirko po hiši, da sem izključil nekatere občutlivejše porabnike - TV,računalnik...sedaj je že mimo...
Vem, da za "dober šus" ni zaščite. Sporočilo nisem odprl z namenom debatiranja o kupljenih tovrstnih zaščitah, ampak odpiram razpravo o samogradnji zaščite, ki bi "odnesla" vsaj tisto eventuelno minimalno prenapetost, ki bi jo pobira zračni vod ob nevihti.

Ideje?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.99
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 28, 2006 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Karkoli že daš vmes je bolje kot nič.

Običajno so zadeve sestavljene iz dušilke, ki se upira hitrim spremembam toka, varovalko ali dveh, ter elementa, ki poskrbi, da se napetost, ki je previsoka odreže.

Ponavadi te zadeve delujejo tako, da varovalni element skuri naredi kratek stik med fazo in nulo, kar povzroči kurjenje varovalke, ter s tem prepreči, da bi visoka napetost prišla do uporabnika.

Elementi za zaščito so plinski odvodniki, supresor diode ter varistorji, na vezjih pa celo zener diode. Vsak izmed elementov ima svoje prednosti in slabosti. Boljše enote imajo vgrajeno kombinacijo teh elemetov.

Meni je strela odnesla kabelski modem. Strelo sem celo videl v daljavi. Ko sem brskal po internetu. ŠE preden je zagrmelo so na modemu ugasnile lučke.... Rolling Eyes

Sam preventivno raje iztaknem iz vtičnic vse "kritične" naprave. Čeprav pri nas ne treska ravno pogosto.

Še to: že pred časom sem našel en dokument, ki govori o zaščitah... Od Iskra Zaščite. Samo da ga najdem....

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.59
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 28, 2006 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene bolj zanimajo izkušnje tistih, ki so te zaščite (ali kupljene ali doma narejene) že preizkušili v pravi nevihti in preživele/se skurile...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
robika
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55
Aktiv.: 1.18
Kraj: ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 28, 2006 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem si nekoc naredil preprosto zascito v nadometni dozi. Med F, N in GND sem dal tri varistorje (F-N, F-GND, N-GND), nato pa sem vzel se tri gole bakrene zice (trde) 2,5mm^2 in jih dal eno do druge (srednja GND), za izolacijo pa sem vstavil casopisni papir. Nekajkrat sem lahko zamenjal le papir in malo pobrusil spice, ki so nastale pri oblocnem plamenu, enkrat pa sem moral te zice zamenjat, ker jih je zvarilo med seboj. Pogoj, da taka zascita lepo deluje je le dobra avtomatska varovalka. Takrat, ko so tolkle strele nisem nikoli izklapljal ne osciloskopa, telefonske centrale, pa tudi drugih aparatov ne in ni nikoli nic scvrlo.

lp
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 29, 2006 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tem forumu (elektronika) sem že pod "Prenapetostna zaščita" nekaj napisal. Priložen je izdelek, ki absorbira precej več energije kot poceni odvodniki, ki se dobijo v trgovinah.
Tovarniške razdelilnike sem videl popolnoma scvrte, zato sem naredil svojega
Jur

varistor.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  varistor.pdf
 Velikost datoteke:  421.84 KB
 Downloadano:  131 krat

varistor.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  varistor.zip
 Velikost datoteke:  756.24 KB
 Downloadano:  43 krat

Nazadnje urejal/a jur Pon Maj 29, 2006 12:28 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.60
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 29, 2006 10:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri prenapetostnih zaščitah je pomembno predvsem to, da zaščita ni samo ena, ampak je kombinacija več zaščit. Vse zaščite na enem kupu so sicer boljše kot ena sama, ampak še boljše pa je, da je med vsako zaščito, oziroma vsako stopnjo nekaj kabla. Ta kabel deluje kot dušilka. Če kabla ni, lahko ustvarimo ta kabel navidezno. Včasih je dovolj že ena preprosta dušilka na feritni palici fi10mm, recimo žica 1,5 do 2mm nekje 20 ali 30 ovojev. Za majhne porabnike je lahko žica tanjša, ovojev pa več.
Zaščita je lahko varistorska, lahko so plinski odvodniki, lahko pa tudi sami naredimo iskrišče Wink tako kot je naredil robika. Tako iskrišče je lahko prva stopnja. Mogoče je bolje, da tako iskrišče kupimo narejeno. Tako bo zaščita točno dimenzionirana za napetost in tok. Pri takem iskrišču je pomembno, da ne bomo s tem zakurili hišo, zato je treba take stvari ustrezno zapreti v negorljivo ohišje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 29, 2006 10:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sicer pa ... tole bo nekaj v zvezi s projektiranjem

S cenami PROTEC modulov je pa tako:
B tip je cca 8500sit kos
C dip je cca 7000sit kos
D tip pa nisem dobil cene, je pa verjetno cena podobna ali malce nižja od C

Za 3F sistem rabimo po 3 kose. Moduli so enojna širina varovalnega modula, oblika enaka. Taka zaščita je primerna za hiše, kjer je zemlja in ničla zunaj združena in je zato na istem potencialu. Če je zemlja in ničla ločena, potem rabimo zaščite z več priključki, ki imajo še plinske odvodnike.
PROTEC moduli so varistorski. Za 3 stopenjsko zaščito 3F sistema za v hišo potrebujemo torej 9 modulov kar znese nekaj manj kot 70 tisočakov. Sicer je to precej denarja, ampak za toliko denarja ali nekajkrat več, nam lahko crkne naprav v primeru konkretne napetostne konice iz omrežja.

Ker pa je tema odprta bolj v smeri samogradnje, botem se osredotočimo bolj v to smer. Zgoraj omenjene zaščite so varistorske. Zaščita ima 2 priključka, eden je zemlja oziroma ničla, drugi pa faza. običajno, ali bolj pravilno je, da se zaščita veže med fazo in ničlo. Te zaščite so primerne za napeljave, kjer sta zemlja in ničla na istem potencialu.
Varistor je torej vezan med fazo in ničlo. V serijo z varistorjem je vezana termična varovalka. Pri modelih z daljinsko signalizacijo je poleg še termično stikalo, ki signalizira okvaro varistorja. Okvara se običajno kaže tako, da varistor stalno delno prebija, kar pomeni da se pregreva. Zaradi preprečitve pregrevanja in posledično požara, je vezana termična varovalka v serijo, da prekine tok skozi okvarjeni varistor. Okvarjena zaščita ne deluje več in se obnaša tako, kot da jo sploh ni.
Razmišljal sem, da bi naredil enostavno zaščito, naredil bi vezje, v katerem bi bilo več varistorjev, lahko tudi vezanih vzporedno. Lahko bi naredil tudi tako, da bi bil najprej en varistor, potem dušilka, pa drugi varistor, pa spet dušilka, potem pa še tretji varistor. Varistorji bi bili seveda vezani proti ničli, se razume, dušilke pa v seriji med varistorji. Ves tok bi moral teči skozi dušilke, pri prenapetosti pa bodo varistorji odvedli prenapetost v ničlo. Tako bi naredil za vse tri faze. Lahko bi vgradil tako zaščito v več omaric. Lahko bi tudi vezal tako zaščito pred porabnik, lahko bi tako prenapetostno zaščito naredil v eno škatlico, v podaljšek, v samo napravo ... Sicer pa, take zaščite lahko kupimo za cca 2 jurja Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s56vha
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Mar 2006 14:33
Aktiv.: 0.78
Kraj: Kamnik, Preserje pri Radomljah

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 30, 2006 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nas so nevihte kar pogoste Evil or Very Mad ampak se še ni zgodilo da bi mi kaj skurilo preko omrežne napeljave. Bolj na udaru je telefonska linija, ki sem jo včasih uporabljal za dial-up.
Zanima me, če kdo ve, kako narediti zaščito za LAN Question Imam namreč po zraku potegnjen kabel od soseda, pa se bojim, da mi bo kaj skurilo.

Lp Aleš - S56VHA
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.52

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 30, 2006 10:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s56vha je napisal/a:
Zanima me, če kdo ve, kako narediti zaščito za LAN Question Imam namreč po zraku potegnjen kabel od soseda, pa se bojim, da mi bo kaj skurilo.

Wireless ali optika - znanec je dokoncno obupal (skurjene nekaj opreme) in premostil en segment z brezzicnima dostopnima tockama. Glede na ceno je brezzicen dostop (ce te ne moti nekoliko pocasnejse delovanje - real-time igre Laughing ) bolj ugoden.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 30, 2006 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Wireless lan je ena rešitev, drugi je optični kabel. Omogoča hitrost brez omejitve in brez motenj. Cena optike je precej padla. Primeren je twin kabel, ker ne potrebuje optičnih spojk in varjenja. Optične konektorje lahko montira samo optični kablar, ampak se da brez problema naročiti določeno dolžino kabla z narejenimi konektorji.

Tisti zračni UTP kabel pa bo zagotovo nekaj scvrl. Prej ali slej. Obstoja cel kup ljudi, ki jim zaenkrat še ni nič scvrlo. Tudi ti še pridejo na vrsto. Če do sedaj ni bilo okvare, to ne pomeni, da bo tako tudi v bodoče.

Jur
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 30, 2006 3:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mreža LAN absolutno po wireless ali optiki. Sem hotel do soseda napeljat internet, pa sem si premislil. Sem rekel, da če hoče naj si nabavi anteno in dostopno točko, ker po kablu ne reskiram, čeprav imamo z elektriko vse v redu. Problem pri podatkovnih vodih je inducirana napetost zaradi močnega magnetnega polja v primeru udara strele v bližini.
Nazaj na vrh
branko47
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10
Aktiv.: 0.69
Kraj: Pozarevac

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 03, 2006 8:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je malo izven teme, no rada bi slisal mnenje strokovnjakov a ne HI-FI zanesenjakov.
Njima bi, da so Eskimi, lahko prodali tudi zamrzovalno omaro.
Slika v priponki, cena, malenkost, samo 400 $. Več pa na linku:
http://www.10audio.com/diy_power_conditioner.htm
lp in vikend želim,
branko47

PS_Aud_UO_1.jpg
 Opis:
popravljac struje
 Velikost datoteke:  14.84 KB
 Pogledana:  11697 krat

PS_Aud_UO_1.jpg

Nazaj na vrh
bismarck
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Maj 2004 12:11
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 14, 2006 12:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag, kaj si storil z modemom? Si ga popravil al je popolnoma skurjen?

Tudi jaz imam kabelski internet (LJ-kabel), in mi je malce nerodno pri vsaki nevihti odklapljat kabel, ker je bolj težko dostopen - se pravi, vsakič bi moral prestavljat pohištvo...

Kablarji so mi sicer zmontirali en adapter/delilnik, gre za Tratec TRIS-210:

http://www.tratec.net/products/productlines.asp?id=9

Fully Isolated System Outlet

Tratec ga (jasno) hvali, vendar ne vem če mu gre zaupat. Zanima me pa za kakšno napravo sploh gre. Na ohišju je sicer nalimana shema, kaj detajlnejšega (pdf) pa se žal ne da dobiti, se je treba registrirat.

Omrežno zaščito pa imam doma narejeno - varistorje in navadne 5A varovalke, če bi slučajno varistor skurilo.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 14, 2006 8:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proti streli ni zaščite. Če je naprava ostala cela, to bolj pomeni, da strela ni udarila v bližini, kot pa da je pomagala zaščita. Včasih skuri tudi odklopljeno napravo. Še vedno je najboljša zaščita odklop. Če je vtičnica na mestu, ki je za odklop težavno, je rešitev v podaljšek kablu, ki ima vtičnico in vtikač na udobnem mestu.

Jur
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.99
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 14, 2006 8:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Modem je že kakšnega 1/2leta v večnih loviščih.

Odneslo je varovalko, ki je bila prilotana na vezje, Ko sem jo zamenjal so se nekatere lučke prižgale, vendar delal ni. Tako, da so mi ga zamenjali. (Brezplačno)

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni