|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.54
|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 9:41 pm Naslov sporočila: Potenciometri in pribor zanje |
|
|
Iscem nekaj stvari:
1: Gumb za nastavljivi kondenzator, ki ima premer osi 4 mm, ta os pa je na eni strani sploscena (v profilu je videti, kot ce bi del kroga odrezal stran s tetivo).
2: Logaritemski in linearni potenciometer vrednosti 100K ali vec za montazo na panel, ki ima prikljucke narejene tako, da je mozno zico prispajkati nanje (torej z luknjo in ne s pini za montazo na TIV) + gumbe za tovrstne potenciometre.
Se morda komu sanja kje bi to dobil ? IC ima samo k&@#!)e potenciometre za TIV v tako visokih vrednostih, v Conradovem katalogu tudi nisem nasel nic takega, pocasi mi je zmanjkalo idej Zicni in multiturn potenciometri imajo primerne prikljucke, niso pa dovolj visoke vrednosti, pa se cena je relativno visoka.
Adapterje za potenciometre za TIV bom s fus plato uporabil samo v primeru da nekje staknem gumbe zanje (ocitno "6mm" gumb ne pase na "6mm" potenciometer, ceprav sem prosil za gumbe, ki ustrezajo tistim potenciometrom)  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.08 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
V Šenčurju pri Kranju je proizvajalec gumbov (plastičnih) za potenciometre.
Jaz sem jih pred leti kupil ca 1 kg in imam tako doma vedno pri roki lepo izbiro.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.97 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
1. Si videl te ?
2. Očesca z luknjicami za žico so imeli samo stari veliki potenciometri in jih imajo danes samo še veliki žični ...
Novejši in manjši iz slike pa imajo zaradi manjšega razmaka samo pine na katere lahko nalotaš žice ali pa jih daš direkt v vezje. Čez žico se ponavadi natakne še termo-skrčljiva bužirka.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Primož Član

Pridružen-a: Ned 05 Dec 2004 22:44 Prispevkov: 231 Aktiv.: 0.97 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 11:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
2. Očesca z luknjicami za žico so imeli samo stari veliki potenciometri in jih imajo danes samo še veliki žični ...
|
To ni povsem res. Jaz namreč uporabljam zgolj takšne, pa niso iz stare zaloge.
Je pa res, da se jih pri nas ne da kupiti. Premer ohišja je 16mm, osi pa 6,3mm. Imam doma 100k, 500k, 1M lin in log, tako da če še vedno potrebuješ, sporoči. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.97 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
@Primož, seveda ne trdim, da to velja za čisto vse ... 99% novih je pač brez očesc.
Eksotika in stare varijante (kakršna je na tvoji sliki) pa se še vedno najdejo po kakšnih kotih.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
mi747 je napisal/a: |
V Šenčurju pri Kranju je proizvajalec gumbov (plastičnih) za potenciometre.
Jaz sem jih pred leti kupil ca 1 kg in imam tako doma vedno pri roki lepo izbiro.
LP |
Ima ta proizvajalec mogoče kakšno spletno stran ali pa telefonsko številko? Koliko si odštel za 1 kg gumbkov?
Sklepam, da si kupil 1 kg RAZNIH gumbkov za potenciometre? _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.87 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 8:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Naslov naj bi bil:
KACIN SAMO ELEKTROMEHANIKA S.P.
ŠTEFETOVA ULICA 28
TELEFON: (04) 2511060 ali (041) 905935
Lp, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.68 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 8:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Na os z utorom od kondenzatorja načeloma lahko natakneš klasičen gumb z vijakom. Če vijak sede v utor (sploščeni del), bo stabilno držalo. Tudi običajni gumbi z krono in vijakom spredaj primejo. Če je problem, utor (delno) zapolniš z lotom. Ali pa vtakneš tja primerno debel kos žice.
Ušesca: Če potenciometer nima ušes, žico oviješ (dva ovoja je dosti) okoli kontakta na potenciometru in prilotaš.
"ocitno "6mm" gumb ne pase na "6mm" potenciometer": Pri tistih gumbih, ki imajo nekakšno krono, ki se stisne na os, ko zategneš vijak od spredaj, je potrebno gumb podreti (odviješ vijak in razpade) in z izvijačem/olfo rahlo razpreti med seboj segmente.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.08 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 11:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Na Filemanager sem pripel prospekt proizvajalca gumbov Kacin.
Datoteka se imenuje Gumbi Kacin.pdf
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.54
|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2007 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole bo zagotovo prislo se komu prav: trgovina, kjer imajo potenciometrov z ocesci na prikljuckih vseh mogocih vrednosti malo morje. Postnina je videti dokaj ugodna ... bomo videli kako se obnesejo  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 502 dni