www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Internet instalacija ter priklop optike

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mrtn
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 8:14
Aktiv.: 1.22
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2014 9:01 pm    Naslov sporočila:  Internet instalacija ter priklop optike Odgovori s citatom

Zdravo, ker nisem povsem vešč kako se bo priključil optični kabel za internet v našo hišo, bi vprašal soforumaše kako imate vi to izvedeno oz. kaj predlagate.

Omarica za optiko je že namontirana na steno kotlovnice, od kotlovnice bi potem šla inštalacija naprej po hiši.
Zanima me ali se razvod po hiši dela tudi z optiko ali gre vedno lan kabel oz. w-lan do porabnikov?

Ker naj bi bil kmalu tudi priklop optike bi se rad nekako pripravil na sam priklop, da mi ne bodo kasneje "štemali" kaj po nepotrebnem po hiši.

hvala in lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stbe
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25
Aktiv.: 0.65
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2014 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko pelješ optiko po hiši do računalnika, vendar jaz ti predlagam, da v kurilnici postaviš prehod iz optike na LAN in od tam vlečeš lan kabel do posameznih naprav (računalnik, TV, telefon,...) Tako imam jaz narejeno in sem s tem zadovoljen.
Nazaj na vrh
Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.13
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2014 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predlagam, da predvsem napelješ cevi, saj lahko tako kasneje zamenjaš inštalacijo. Postavi pa razvodno omarico in prehod iz optike na UTP, torej modem in router/switch na lokacijo, kjer lahko najlažje razpeljše napeljavo po stanovanju.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.76
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2014 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz ti lahko povem za siol pri meni:
Optika gre direktno do siolovega modema, od tam naprej pa gredo UTP kabli. Torej, če boš uporabljal siolov wifi potem kotlovnica ne bo ravno dobra lokacija za ta modem. Če pa boš imel svoj router, potem ni problema.
Načeloma tudi po bajti vlečejo optični kabel, težko pa rečem koliko daleč.. V vsakem primeru, če boš kaj razbijal daj cevi, da kasneje lahko menjaš.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mrtn
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2014 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od omarice na fasadi v kotlovnico napeljem zaščitno cev (požirko). Pripravim še vtičnico kamor se bodo kasneje vključili z napajanjem? Ali jih pustim, da bodo sami malo šušmarili po hiši Mr. Green
Tisti priklop na modem seveda z optičnim kablom naredijo telekomovci. Ali potem še kaj posebno testirajo to linijo pa modem ali je način dela: telekom priključi, potem pa znajdi se sam kakor veš in znaš?

Nato jaz naprej po hiši tako ali tako napeljem požirke in v njih utp kable. Do tukaj mi je jasno. Če želim še dodati kakšno WI-FI točko, lahko npr. za TV-jem namestim switch in priklopim gor WI-FI točko? Ali je bolje, da uporabim posamezni kabel za posameznega porabnika TV-je, WI-FI-je, telefon,..
Nazaj na vrh
ac/dc
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Dec 2009 10:44
Aktiv.: 1.02
Kraj: Lj-okolica

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 07, 2014 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam T2 optiko.
Opt. kabel so pripeljali v garazo v omarico.
Ker imam kar dalec do sredine hise, kjer sem hotel modem, so mi na mojo prosnjo to naredili. (Kaksnih 25m)
Stestirali so signal v omarici in na modemu.
Od tu naprej je tvoja stvar, povezave z UTP.
Kot je ze nekdo omenil, pripravljene cevi so dobra resitev.
Tudi kaksna dodatna vticnica pri modemu ne bo odvec (switch, router/ap...)
Paziti je potrebno na blage loke ko polagas cevi, da ni tezav z vlecenjem kablov.
Mislim, da je dobro premisliti in vecinoma pripravis sam, jih pa tudi prej poklici in sprasuj, da ne bos kaksnega kozla ustrelil.
Za vsak posamezni Tv (hdtv) gre kabel direkt iz modema na tv-vmesnik.
Prav tako IP telefon.
Nazaj na vrh
mrtn
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 08, 2014 12:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore. Informacije sem dobil, zdaj se je treba samo še lotit dela Cool
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni