|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Sep 20, 2003 7:21 pm Naslov sporočila: Težave s TDA 1023 |
|
|
Lep pozdrav!
Imam en problemček!Naredil sem termostat s TDA1023 in zadeva na prvi pogled lepo dela, vendar ni čisto tako.Na izhodu, kjer naj bi priklopil grelec dobim samo 125V~, verjetno pa tudi frekvenca ni ravno prava, ker če gor priklopim žarnico le ta trepeta.
Naj povem še to, da imam triac in ne tiristor.
Pri tem vezju me tudi muči, kako naj izmerim napetost na vratih triaca.Na katerih točkah naj merim.
Lp
Boco
p.s. Vezje je identično vezju, ki je FM poslikano.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Sep 20, 2003 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kak triac si uporabil ? Da mogoče za vžig ne potrebuje prevelik tok. Moral bi biti tak z ig manjšim od 10mA
lp
Silvo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2003 4:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabil sem triac BT139, tako kot je na načrtu.
Ali misliš, da je to razlog za moje težave????
Lp
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2003 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
BT139 je več tipov - glej prilogo! Ker imaš narejeno vezje napajano vrjetno direk z omrežja (brez trafota) ti vrjetno ta "mrežni " usmernik ne ustravi dovolj toka, če je v vezju nap. triac z ig tam do 100mA.
lp
Silvo
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
15.71 KB |
Pogledana: |
38 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2003 7:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, na mojem triacu je oznaka BT 139 pod to oznako pa piše 600.Ja, napajanje pa je direktno 220V tako kot na tvojem, ki si ga poslikal.
lp
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2003 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najbolje, da za test zamenjaš triac s takim z manjšim ig-jem nap TIC225 je sicer za manjši tok (8A) a bo pri 10mA že vklujčil. Če bo problem enak je treba iskati napako drugje.
lp
Silvo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Sob Sep 27, 2003 9:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav.
Silvo, zanima me, kako bi na najbolj preprost način teh 127V zbil na 12 V, da bi vklapljal kontaktor, ker sem ga tako ali tako imel namen krmilit z tem vezjem.
Naprej sta vezana namreč dva grelca po 2kW skupaj 4kW.
Lp
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Sep 27, 2003 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Silvo, zanima me, kako bi na najbolj preprost način teh 127V zbil na 12 V, da bi vklapljal kontaktor, ker sem ga tako ali tako imel namen krmilit z tem vezjem. |
Tega vprašanja ne razumem najbolj Vezje s TDA1023 ni primerno za vklapljanje kontaktorja - le ta ti bo kar naprej vklapljal - poleg tega, da bo močno "motil" okolico sploh, če je v bližini kaj elektronike z mikrokontrolerji, bodo hitro šli kontakti. Elektronske releje primerne za grelce dobiš pri
ELPLAST Prelovšek Srebmičeva 6 Ljubljana. Sam jih v podjetju kar precej uporabljam sploh za vklapljanje kakih močnejših grelcev. Običajno imajo vhode od 3-30V ter so za različne tokove. Obstajajo tudi taki z "zero crossing" (vklopu pri prehodu skozi "0")
lp
Silvo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Sob Sep 27, 2003 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živijo !
Ja, Silvo, stvar je takšna.V tem mojem primeru ne gre za nobeno "hudo " elektroniko z mikrokontrolerji.Tale termostat bi se naj uporabljal samo za kuhanje piščancev, v enem 70L loncu (predpriprava za skubljenje perja).Voda se mi mora segreti na 69 stopinj, kar je najbolj primerno za puljenje perja, če je več, se meso začne kuhat, če je pa premalo, pa ne gre ven perje.
Upam, da sem pojasnil za kaj gre in, da niso pomembne motnje za okolico.No, za kolega, ki to delam (sem se pravkar pogovarjal z njim", pravi, da ima na voljo lih 24V kontaktor in me res zanima način, kako najenostavneje zbiti napetost.
LP
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Sep 27, 2003 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
ne razumem katero napetost želiš zbiti ? ...kje je 127V ? Celo vezje napajaš s 127V ter želiš kontaktor vključevati z triacom ? V vsakem primeru ti priporočam zgornji elektronski rele. Če boš s klasičnim kontaktorjem vključaval grelce boš v zelo kratkem času brez kontaktov. Primer: vpodjetju mi je pred časom crknil en tak elekronski rele (3kom) Šlo je za gretje ene extrude za toplo lepilo ca. 4kW 3faze. K16 kontaktor ni držal niti 14 dni
lp
Silvo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Sob Sep 27, 2003 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glej Silvo, da malce pojasnim.
Naredil sem popolnoma enak termostat, kot si pripel tvoje slike v FM.Napajam ga z 220V, vendar dobim na triacu izhodno napetost 127V.To mi seveda ne gre nikakor v glavo.Če na NTC upor dam izvor toplote le ta normalno vklaplja in izklaplja, samo, da je na izhodu na triacu 127V in če gor namesto grelca priklopim žarnico le ta trepeta (pomeni se tudi z frekvenco nekaj zgodi).Danes sem sicer nabavil triac TIC 226 in ga bom poskusil zamenjati.
Glede na to, da praviš, da bo kontaktor takoj fuč.....saj ti verjamem, a od tikaj naprej bi rad razvijal kolega, ki sem ga opozoril na tvoje besede, pa vendarpravi, da bo to on uredil.
Moj del je samo, da na izhodu triaca dobim ven 220V izmenične, če pa ne to, pa da obstoječo napetost (127V) zbijem na 24 V.
LP
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Sob Sep 27, 2003 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot ti je že Silvo svetoval, uporabi drug triac. Ta ti ta proženje v tretjem kvadrantu pokuri preveč toka (ali pa je skurjen ), zato ti deluje kot tiristor in dobiš na izhodu le pozitivne polperiode.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

|
Objavljeno: Ned Sep 28, 2003 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav.
.......ne vem več, kaj naj rečem.Sem tudi triac zamenjal z TIC 226 in ugotovil, da je stvar še slabša.Napetost mi je padla še za 20V in sem dobil na izhodu za grelec 103 V~.Da ne govorim o frekvenci, ki je žal ne morem izmeriti, a je utripanje žarnice tako, da bi skoraj lahko štel .
Zmanjšal sem tudi upor, ki gre na Gate triaca, namesto 100 Ohm na 67 Ohm, pa ni nobene razlike.Kje naj še sploh iščem napako??????
LP
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Sep 28, 2003 12:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čakaj, tisto utripanje je normalno... Ko je temperatura bistveno nižja od nastavljene mora žarnica stalno goret ko se temperatura približuje nastavljeni bo žarnica začela utripat ... frekvenca utripanja bo čedalje nižja bolj bo temperatura na grelu blizu nastavljeni. Frekvenca je odvisna od kondenzatorja (na pamet ne vem točno katerega - poglej datasheet) Regulator namreč deluje kot "zvezni" ne kot stopenjski (on/off) Bom šel sedaj v delavnico posikat - mislim, da imam enega narejenega delujočega ter prepisal vrednost elementov - poskusil bom najti tudi tiv sicer se mi zdi da sem ga že pripel na Filemanager ?
lp
Silvo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni