www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pajc-lužilo
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.72
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 12:07 pm    Naslov sporočila:  Pajc-lužilo Odgovori s citatom

Ker vem, da vas kar nekaj tukaj obnavlja stare radije in podobne zadeve, verjetno veste kaj je po domače pajc, oziroma knjižno, lužilo za les.

Me pa zanime, če je to to ali ne?

Poleg tega, me zanima, če kdo ve kako zadevo pripravit doma, namreč cena se mi ne zdi ravno ugodna.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.99
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 12:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prej so uporabljali šelak in nevem več kaj še.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.02
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko pogledaš, recimo, tukaj, kaj vse se je uporabljalo (in se še, pri restavriranju. Tam, pod "Pigmenti in barvila", imaš tudi lužila. Šelak pa pri "Smole in veziva"). Zadeva z linka, ki si ga podal, pa bi spadala bolj v končno zaščito.
Za luženje se da kupiti tudi prah, ki ga potem raztopiš.... pa najprej poskusi na kakem manj vidnem delu, ali odtenek ustreza.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne gre za neko staro zadevo, ampak nekaj novo izdelanega, pa bi rad namesto barvanja poizkusil pajcanje, da dosežem recimo malce retro videza.

Samson Kamnik mi je žal malce odročen, pa še za vsako stvar je očitno potrebno poslati povpraševanje in ni niti nikjer nobenega opisa, ali ga pa jaz ne najdem.

Mavrico sem klical in pravijo, da imajo, samo na njihovi spletni strani pa ne najdem nič drugega takega razen tisto zgoraj, da bi sploh vedel za kaj gre.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.32
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, je kakšna skrivnost kaj ta izdelek je? Kajti, če je to kos pohištva, se lahko uporabi tehnika "shabby chic".,
Nazaj na vrh
cici
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Aktiv.: 3.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 12:56 pm    Naslov sporočila:  Re: Pajc-lužilo Odgovori s citatom

"Pajc" je to:http://www.hobyles.com/sl/prodaja/artikel/36/luzilo_za_les
Nazaj na vrh
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.90
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 1:09 pm    Naslov sporočila:  Re: Pajc-lužilo Odgovori s citatom

cici je napisal/a:
"Pajc" je to:http://www.hobyles.com/sl/prodaja/artikel/36/luzilo_za_les

Lahko kupiš tudi samo "prah" v različnih barvah, nazadnje sem videl v Bauhausu in Hobby center Lesnina. Različne pigmente dobiš tudi v Samsonu, sem jih prejšnji teden kupil, stane 3E kozarček.

6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.02
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
ni niti nikjer nobenega opisa... ...da bi sploh vedel za kaj gre.
Anxious Ups. Linka nisem podal v nameri "Kupi tam" temveč "Kaj se da dobiti". No, če iščeš opise, najdeš nekaj osnov tudi tukaj.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bizgec65 je napisal/a:
Hm, je kakšna skrivnost kaj ta izdelek je? Kajti, če je to kos pohištva, se lahko uporabi tehnika "shabby chic".,

Gre pač za eno leseno škatljico s pokrovom. Posebna je le v tem, da je bil razlog za izdelavo le te preizkus spajanja lesa brez uporabe vijakov in lepljenja rob na rob. Namesto barvanja pa sem se odločil, da preizkusim in se naučim nekaj drugega.

Če iščem pod pojmom shabby chic najdem zgolj nek stil opremljanja. Lahko bolje opišeš za kaj gre.

@6dan8
Nič zato, saj vsaka informacija prav pride.

@sebastiant
S čim pa se potem ta prah zmeša? Je potem čez potrebno lakiranje, ali se lahko izdelek po pajcanju z mešanico prahu in xx le še po potrebi zelo na fino obrusi?

Nazadnje urejal/a PZUFIC Pet Apr 12, 2013 9:25 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 2:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
@sebastiant
S čim pa se potem ta prah zmeša? Je potem čez potrebno lakiranje, ali se lahko izdelek po pajcanju z mešani prahu in xx le še po potebi zelo na fino obrusi?

Lahko ga zmešaš z vodo, acetonom ali nitro razredčilom.
Voda postavi "kocine" lesa pokonci, aceton se za mene prehitro suši, nitro je nekako najboljši, a za mene še vedno prehiter.
Na povezavi, ki jo je dal @6dan8 je vse lepo razloženo. Na tvojem mestu, da si ne zagreniš življenja, bi uporabil kakšen Sadolin, ampak ne na vodni osnovi. Druga stvar je, če se želiš učiti.
Kakšen les si uporabil?

Da dodam: Ali si lepil spoje? Ostanek lepila na zunanji strani ni zaželen. Nastali bodo madeži, tam se pajc ne bo vpil v les!

Nazadnje urejal/a sebastiant Sob Apr 06, 2013 2:26 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.32
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj v tem stilu, le da je pručka dodelana še z ostalimi stvarmi, ampak robovi in barvanje neke barve da tak efekt:
KLIK

O tem, kako se pa to naredi je pa veliko opisano, lahko ti pa malo pozneje razloži moja draga. (Sedaj ima drugo delo - peče pecivo!!) Dancing Dancing Dancing
Nazaj na vrh
a.vidmar
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Aktiv.: 5.32
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TUKAJ je link do pdf dokumenta:

VIŠJEŠOLSKI STROKOVNI PROGRAM
LESARSTVO
OBNAVLJANJE, OHRANJANJE IN
POLITIRANJE LESENIH
PREDMETOV

ALENKA TONIJ

V nejm je opisano kako se naredi cula ( če se ne motim je najboljše polnilo iz konjske žime) in razne vrste politur. Sicer pa govori o restavriranju.
Upam da bo prišlo prav.

Drugače pa "šelak" izgleda kot v priponki.

politura.jpg
 Opis:
"šelak"
 Velikost datoteke:  43.8 KB
 Pogledana:  1 krat

politura.jpg

Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej hvala za vse informacije, bom ne glede nato naštudiral. Glede na napisano, pa se sedaj bolj nagibam k uporabi tistega olja na povezavi v mojem prvem prispevku, namreč njegove lastnosti se mi zdijo kar všečne.

Sadolin sem če se ne motim že uporabljal pa mi nekako ni všeč.

Material je vezana plošča, saj le to dobim kot ostanek.

Spoje sem lepil ja, samo je zaradi narave spoja lepilo prišlo ven le na bolj kot ne nevidnih mestih. Gre namreč za drsni lastovičji spoj. Spoj se lahko brez težav naredi z rezkalnikom, vendar brez mize ne gre.

Upam, da še letos spravim do konca skupaj šablono za rogljičenje potem pa v kombinaciji z drsnim lastovičjim repom za pod ter cokel tudi masivna omara in enostavnejše pohištvo nebi smelo biti problem.

besoft
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22
Aktiv.: 3.65
Kraj: Žižki - Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jz sem lužila kupoval v bauhausu..maš tega koliko srce želi..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 4:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Najprej hvala za vse informacije, bom ne glede nato naštudiral. Glede na napisano, pa se sedaj bolj nagibam k uporabi tistega olja na povezavi v mojem prvem prispevku, namreč njegove lastnosti se mi zdijo kar všečne.

Je pa brezbarven in skoraj bi si upal trditi, da bi bilo potrebno vezano ploščo predhodno pripraiti na ta končni premaz. Jaz uporabljam vosek /ne tega/ za svilnati lesk predhodno "pajcanih" površin. Pa krtačo za čevlje v roko.............

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 479 dni