www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

CF IDE adapter
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
b0j3
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Apr 2004 19:52
Aktiv.: 0.49

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 24, 2004 6:29 am    Naslov sporočila:  CF IDE adapter Odgovori s citatom

Pozdrav !

Ali kdo ve za kakšen načrt za Compact flash IDE adapter?
Kolikor sem uspel zaslediti CF kartica lahko deluje kot IDE disk, če jo pravilno povežeš z IDE kontrolerjem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 24, 2004 7:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včaraj sem v Conradu v Grazu videl sicer USB adapter, ki je podpiral vsemogoče kartice. Cena je bila 12Eur. Po moje je to cenejša varianta kot kaka samogradnja.
b0j3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 24, 2004 7:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

USB adapter imam.
To zadevico pa bi rad uporabil v starem PCju, ki se niti s CDja ne zna "preobuti", tako da bi mi CF-IDE adapter prišel najbolj prav.
Nazaj na vrh
bferlic
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 17:28
Aktiv.: 0.42
Kraj: Brezula, Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 24, 2004 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V teoriji bi naj vsaka CF kartica podpirala true IDE mode, torej bi moralo delati. Mislim, da bi delalo, sprobal pa še nisem, saj še nisem nikjer dobil CF konektorja. Povezati pa moraš vse kontakte, ki se uporabljajo za prenos: 16 data linij, CS0, CS1, reset, A2:A0, WR, RD, mogoče še IOREADY(ne vem če ga ima CF, verjetno), pa še mogoče kakšna finta z master-slave. Ostale naslovne linije na CF mislim da se ne uporabljajo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
b0j3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2004 6:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo sem še brskal po straneh in vidim, da je ravno to problem. Dobiti CF konektor.
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se bo mogoče kdo v bližnji prihodnosti potikal po Avstriji (Graz), bi ga rad zamoril za kak kos ali dva adapterja omenjenega tukaj. Prodaja se pod kataloško številko COMPACTFLASH-DRIVE IDE 974515 - 62 ali pa IDE - COMPACTFLASH ADAPTER 974530 - 62.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah, sem se zaklel, da je ne bom vec iskal odgovorov na vprasanja za druge da le ne bi komu stopil na (pretirano izrascen) zivec, a tole v bistvu ni niti ni to: Marko Koblar je v reviji Moj Mikro kaksnih 10 stevilk nazaj (takole na pamet, znabiti da jih je bilo nekaj vec ali manj) opisal tocno to, kar ti isces, namrec shemo priklopa CF namesto "IDE" diska.

"IDE" (ATA; AT Attachment) vodilo ni nic drugega kot podaljsek AT (ISA) vodila in signali so v bistvu povezani direktno, "kontroler" (kartica, ki jo vtaknes v slot na motherboardu, ne PCB na disku) pa za razliko od SCSI ali MSCP in drugih zaresnih kontrolerjev ni nekaj inteligentnega, ampak v bistvu samo adapter med dvema tipoma konektorjev (ISA slot in 40-pinski ATA konektor, zdaj pa pride vmes se PCI bridge).

Kartice CF uporabljajo ocitno (tako Marko; pobaral sem ga tudi po e-mailu, ker se mi je zdelo to kar nekoliko neverjetno) en "subset" ATA konektorja in jih je tako kot ATA disk mozno priklopiti direktno na zelo zelo dobro opisano AT/ATA vodilo. Poglej tisti njegov clanek (kolikor je meni znano imajo MM narocen v vsaki resni knjiznici, tako da ga ni problem najti).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 13, 2005 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tema ima sicer že malce osivelo brado, vendar sem jo izkoristil zato, ker se nanaša na reč ki jo rabim. Sicer je svojčas :google: našel tole stran, tako da sam adapter ni problematičen, problem pa je s konektorjem ki ga pri nas v maloprodaji žal ne dobim. Pri ceni 20EUR za izdelano zadevo nimam niti nekega resnega namena ubadati se z iskanjem.

Še glede citiranega Mikra. Omenjeni adapterji so v uporabi že nekaj let in če drži napisano (kakih 10 številk nazaj) mi ne zameri če rečem, da prodajajo lanski sneg. Omisli si ažurnejši vir informacij.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
b0j3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2005 6:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem na koncu obupal in kupil kar CFIDE adapter z mislijo, da bi me dostava konektorja v Slovenijo (če bi ga sploh našel) prišla kar nekaj denarja.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2005 8:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi postavil vprašanje kar sem, imel sem v mislih narediti en server doma, in bi namesto hdd uporabil kar CF kartico, recimo 512MB ali celo 1GB, poleg tega bi modificiral še hlajenje brez ventilatorjev in bi imel popolnoma tih server, brez delov ki se obrabljajo. Ali je konec koncev vseeno če uporabim hdd, ko pa crkne ga enostavno zamenjam.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
b0j3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2005 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reber, računaj na to, da se tudi CF diski obrabijo. Imajo omejeno število pisanja/brisanja.
Če bodo zadeve dokaj statične ni problem, drugače pa je bolje uporabiti FLASH ram (če se prav spomnim, se tako reče).
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2005 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
Še glede citiranega Mikra. Omenjeni adapterji so v uporabi že nekaj let in če drži napisano (kakih 10 številk nazaj) mi ne zameri če rečem, da prodajajo lanski sneg. Omisli si ažurnejši vir informacij.

Moj spomin je precej luknjast, znabiti, da je od takrat poteklo dlje casa - preveriti ne morem, ker sem koncno pospravil stare latnike v skatle Cool

Je pa tako, da so vsi naredi-si-sam clanki praviloma nekaj ze videnega; pomisli recimo na projekte v SE - vsakic ti servirajo pogrete stare ideje (iz dtasheeta, kjer je priklop necesa na nekaj drugega prvic in edinkrat azurno omenjen), predstavljene na nekoliko drugacen nacin in vsakic je po svoje zanimivo Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2005 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reber, omenjena varianta je po mojem mnenju odlična izbira za izdelavo kakega routerja in podobno, je pa manj priporočljiva v primeru kakih strežnikov kjer se zahteva nizek dostopni čas in veliko dela z diskom. V mojem primeru gre dejansko za potrebo po tem prvem. B0j3 ima glede flash diskov prav, čeprav mislim, da je zaenkrat to še cenovno precej neugodna varianta.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
mona
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 19:26
Aktiv.: 0.69
Kraj: okolica Ljubljane

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 20, 2006 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

CIF HDD hitachi Microdrive 3K4 ali 3k6
http://www.hitachigst.com/portal/site/hgst/menuitem.00192624f0fae00ae4c0c516bac4f0a0/
preverjeno deluje je pa velik do 6gbytov v velikosti 1".

stane pa cca. 6Gbytov model 160 USD 3GBytov model pa 80USD

Sem ga kupil za kolega pa moram priznati da je precej zadovoljen.
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 21, 2006 12:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V elektorju št. april 2002 je zelo enostaven načrt za CF-IDE adapter. Če koga zanima lahko pripnem načrt. Konektorje sem dobil preko IC-ja (Farnell #3078127), minimalna količina je 5 kos.

Lp, Jernej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni