|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
strobos Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19 Prispevkov: 726 Aktiv.: 3.07 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Sob Nov 17, 2007 6:27 pm Naslov sporočila: Lebdenje predmeta v magnetnem polju |
|
|
Naslov: Lebdenje predmeta v magnetnem polju
Kategorija projekta:
Mikrokontrolerski projekti
težavnost: 2 (potrebno je sprogramirati mikrokontroler, naviti tuljavo za magnet)
tehnologija: 2 (potrebujemo programator)
potrebno predznanje: 2
predviden čas za izdelavo: Ker sem magnet že imel navit pred nekaj leti, je bilo delo bolj kot ne samo pisanje programa in sestava na testni ploščici, kar je vzelo eno popoldne.
predvidena orodja in oprema: testna ploščica, izdelava stojala za magnet in postavitev fotodiode in fototranzistorja.
kosovnica:
- Atmega8-16PI s kristalom 16MHz,
- FET IRL2910 (ali podoben) – priporočen hladilnik,
- trimer potenciometer 1MΩ – odvisno od fototranzistorja,
- fotodioda in fototranzistor
- navit magnet + napajanje (pri meni 20V)+zaščitna dioda
- regulator napetosti L7805
- upori (za reset 4,7kΩ, za FET 100Ω)
- kondenzatorji (za kristal 27pF, blokirni 100nF za napajanje in kakšen elektrolit)
shema: Na Atmega8 priključimo napajanje in napajanje za A/D pretvornik. S trimer potenciometrom in fototranzistorjem naredimo uporovni delilnik (potenciometer vežemo proti 5V, fototranzistor pa proti masi) . To napetost z uporovnega delilnika peljemo na vhod A/D pretvornika ADC0, ki je na nožici št. 23. Izhod za krmiljenje FET-a je na nožici št. 15.
tiskano vezje: Zaenkrat je stvar na testni ploščici.
izgled in mehanske zahteve: Naredimo stojalo, na katerem je magnet, pod njim pa na eni strani fotodioda, ki sveti na fototranzistor. Z višino postavitve fotoelementov določimo višino lebdenja predmeta. Glej posnetek.
opis projekta: Kot je vidno v programu, je za regulacijo uporabljen preprost PD regulator.
Atmega8 sem uporabil zato, ker sem ga imel pri roki in jih imam doma največ na razpolago. Za to regulacijo je povsem dovolj kakšen Attiny ali kaj podobnega. Stvar lahko deluje tudi z nižjim kristalom. Ko bo čas, bom stvari poenostavil. V načrtu so izboljšave predvsem, da bo stvar izvedena s prekinitvijo časovnika in ne vse v glavnem programu in pa, da se bo magnet ugasnil, če npr. 0,5 sekunde ne bo predmeta pod njim in nazaj vklopil ko bomo postavili predmet pod magnet.
Tudi IRL2910 sem uporabil, ker sem ga imel pri roki. Prožim ga direktno z mikrokontrolerjem, zato se greje zaradi izgub in ga je potrebno hladiti s hladilnim telesom. Stvar lahko izboljšate z vklopnim vezjem za FET. Magnet napajam z 20V, pri polnem vklopu teče okoli 2,5A (odvisno od temperature). Od konstrukcije in napajanja magneta je odvisno, kako težki predmeti lahko lebdijo pod njim.
V prilogi je program napisan v Bascom AVR in .hex koda.
koristne informacije: Pri meni se lahko dobi kakšen IRL2910.
avtor in viri: Boštjan Kiderič
Posebej gre zahvala članu dragoon za pomoč.
fotografije in drugo gradivo: http://www.youtube.com/watch?v=vqSyQE2NziM
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
31.69 KB |
Pogledana: |
173 krat |

|
Opis: |
Program v Bascom AVR in HEX |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Komplet.zip |
Velikost datoteke: |
1.33 KB |
Downloadano: |
126 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni