www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Črpalka za vodo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Vladek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 14:11
Aktiv.: 0.47
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 11:56 am    Naslov sporočila:  Črpalka za vodo Odgovori s citatom

Kupujem črpalko za vodo (do pribl. 200€), s katero bi s studenčnico zalival vrt, očistil avto, pa mogoče še kaj. Na kaj mora človek pravzaprav paziti pri nakupu vodne črpalke. Vem da ohišje motorja naj ne bi bilo plastično, obvezen manometer, tlačno stikalo (?)...

V eni od tujih gradbenih trgovin pri nas sem naletel na črpalko Neptun HWW 3600 - 196€. Je to to?

lp
Vlado
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Misko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15
Aktiv.: 2.35
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 1:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšna pa je globina studenca?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri pumpah je važno:
- višinska razlika
- pretok
- tlak
- ali mora biti polna z vodo da "zagrabi"
- 1- ali 3-fazni motor
- tip pumpe (centrifugalna,...)
- glasnost
- hlajenje
- termično zaščitno stikalo

S temi podatki greš v eno trgovino (bau max, mer kur, inter diskont,....) in težiš prodajalcu.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Črpalke so kar mala znanost. Kot so že rekli rabiš vedet višinsko razliko za prečrpavanje to je prvo. 10m višinske razlike je slišati veliko je pa v praksi precej malo. Če misliš na koncu imeti še kakšno šprico rabiš še ustrezen tlak - vsaj 2 bara na koncu cevi. Če je črpalka na suhem rabiš imet izvor vode ponavadi višji od nivoja črpalke, ker zelo malo črpalk potegne vodo, če so suhe. Potopne črpalke nimajo teh težav mora biti pa globina zadostna, da se lahko potopijo. Kako čista je voda, ki jo misliš prečrpavat? Če je voda preplitva lahko mimogrede pobereš še kakšno stvar z dna. Pomemben je tudi presek cevi. Če je majhen tudi črpalka z blaznimi sposopbnostmi ne bo dala vsega od sebe. Sploh če je cev dolga....
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 3:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če imaš vodo na globini 8m max, bi ti priporočal hidropak. Rostfraj varianto sem kupil v Jagru za cca 100eur. Ima manometer, presostat in 20 literski "kesl" oz. rezervoar.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2007 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam črpalko, ki sem ju kupil v bau... Je cca 700W. Priključena je cev , ki je zabita cca 7m globoko , uporabljam jo za zalivanje in polnjenje ribnika. Lahko tudi pranje avtomobila, ampak jaz tega ne počnem. Na tlačni strani je cev 1/2" in napolnim sod 200l v cca 1/2 ure. Dela že dve leti in sem zadovoljen. Mislim, da je bila cena 12k sit.

LP
Matjay
Nazaj na vrh
Vladek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 14:11
Aktiv.: 0.47
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2007 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore.

V mislih sem imel seveda hidropak, samo do zdaj nisem vedel, da se temu tako reče. Smile

Vodo bi črpal iz studenca, 7m globoko, mesto zalivanja pa je oddaljeno do 50m. Voda verjetno ni najčistejša, ker studenec ni bil v rabi vsaj deset let.

Pretočna črpalka tu ne pride v poštev, saj rabim na koncu cevi kar nekaj pritiska, če bi se odločil za avtomatsko zalivanje.

V bistvu me moti precejšen cenovni razpon podobnih črpalk oz. hidropakov, od dobrih 100€ pa do 400€, saj več denarja več muzike ni vedno res, pa tudi, zakaj kupiti merđota, če bo mogoče tudi fiček čisto OK.

Aja, pa napetost je enofazna.

lp
Nazaj na vrh
simeon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Maj 2007 21:55
Aktiv.: 0.54
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 08, 2007 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nas doma smo smo s tem nekaj poskušali.
Najprej smo imeli potopno črpalko. Zadeva je dobro delala z njo smo zalivali vrt prali avto. Problem ti je samo to da jo moraš(sicer ni nujno) pospravljati. Izkazalo se je tudi to da je pretok vode zelo odvisen od debeline cevi, s tem da se ti pritik ne zvečuje oz zmanjšuje, zakaj ne vem.
Ko se pa nam ni več dalo pospravljati potopne črpalke smo si pa umislili hidropak.
zadeva zelo dobro deluje mu lahko reguliraš pritisk v posodi. Sicer ne vem če ima kaj veze je naš hidropak od proizvajalca Grundfus in je sposoben pri 4m globokem vodnjaku zagotavljati cca 2,5 bara tako kot je nastavljeno. Koliko je pa močna pumpa me na ne sprašujte ker je hidropak montiran pod pokrovom vodnjaka in bi se mogel res potruditi da bi prišel do tega podratka.

zaključek: hidropak je zakon Very Happy

osmica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16
Aktiv.: 1.59
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 09, 2007 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S tem sem se nekaj ukvarjal povsod sem priporočil filter ali mesingast lovilec nesnage. Večina hidroforjev mora biti črpalka zalita v vodi zato potrebuješ nepovratni ventil, kateri zna nagajat pri veliki višini ( črpalka mora ustvarit višji podtlak, da odpre še ventil) kar pri 7m naj nebi bilo. Hidroforji delajo vsi kar dobro pri cenejših je problem ko poteče garancija če se še dobijo deli morajo pa imeti zaščite kot so omenjene zgoraj.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni