www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Sproženje 5J žarnice

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
watts
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59
Aktiv.: 2.37
Kraj: Knežak

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 27, 2010 12:16 am    Naslov sporočila:  Sproženje 5J žarnice Odgovori s citatom

Torej stvar je sledeča, doma se mi nahaja 5 joule žarnica, na kateri nimam pojma kako jo sprožit, mislim jo pa uporabljat kot flash (in sicer ko naredim HOT SHOE hočem da ima napetost med kontakti manj kot 5v! za nikon! Smile)

A mi lahko kdo prosim pomaga začeti, kaj je to zaena žarnica, kako in kam naj jo priklopim, specifikacije, da lahko potem kasneje preidemo na vezje sinhronizacije z fotkičem?

prisrčna hvala. glejte slike Smile

DSCF1099.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.41 MB
 Pogledana:  4 krat

DSCF1099.JPG

DSCF1100.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.44 MB
 Pogledana:  1 krat

DSCF1100.JPG

DSCF1101.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.45 MB
 Pogledana:  3 krat

DSCF1101.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 27, 2010 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bliskovka je. Imaš poleg tudi visokonapetostni transformator za njeno proženje.
watts
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 27, 2010 12:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej tukaj je že "polovica" vsega kar potrebujem - domnevam da je v tisti črni škatlici transformator, potem pa me zanima, kam pritaknem tiste dve z žarnice, na koliko morem dat napajanje, verjetno bo potreben tudi kak kondenzator...?

nekaj stvari za katere vem da jih imajo fleshi:
-> kondenzator
-> vezje za polnenje kondenzatorja
-> step-up-voltage
-> sprožilec kondenzatorja prek malih napetosti
-> žarnica

Sedaj pa se priporočam, da me še kdo torej dopolne, kaj manjka na moji listi, in torej kako naj poskusim žarnico zvezat da mi bo blisknila na "gumb" - torej ne takoj prek sprožilca fotoaparata Smile

Po moje bi mogel nekako napolniti visokonapetostni kondenzator in nabiti tiste dve žički v cevki, avtomatsko odklopiti polnilec kondenzatorja, potem pa ob trenutku ko pritisnem na gumb spustiti dovolj elektrike skozi transformator, da se zadeva vklopi, torej, da se kondenzator sprazne, in potem ponoviti cikel...

Torej bi za ta "made in doma" fleš potreboval kar nekaj časa in materiala - vendar sem tako izgubljen da res nevem kje naj začnem.

Prosim (in se vnaprej zahvaljujem) za vse nasvete, odgovore, primere - na splošno POMOČ.
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 27, 2010 9:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako izgledajo preproste fotografske bliskavice boš lahko videl v tej knjigi:

http://avaxhome.ws/ebooks/engeneering_technology/electronics/CareRepairFlashGuns.html
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Olaf
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 20:09
Aktiv.: 0.56
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 27, 2010 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na Googlu je ogromno shem za bliskavico. Nekatere strani imajo tudi opis delovanja.

Enosmerno napetost baterije pretvoriš v pulzirajočo in jo prek transformatorja dvigneš v neslutene višave. No, v bliskavici je to ponavadi okoli 300V. Energija se shranjuje v velikem kondenzatorju, ki je vezan tudi na tisti dve žici na ksenonki. V njej je plin ksenon, ki pa (v tem trenutku) ni prevoden in energija v kondenzatorju raste. Ko pripelješ nek impulz na trigger-transformator, pa se tista žica navita okoli cevi nabije na nekaj 1000V in plin v "žarnici" ionizira ter postane prevoden. Vsa energija velikega kondenzatorja se v trenutku sprosti kot svetlobni blisk. Kako močan bo blisk je torej odvisno od velikosti kondenzatorja in seveda od moči žarnice. To je pomembno, saj po eni strani ne želiš prehitro skuriti ksenonke in po drugi ne želiš dobiti švohoten blisk.

Kako dimenzionirati kondenzator in še veliko več pa si lahko prebereš tukaj.

watts
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Borber me prav zanima če si ti prebral tisto knjigo. No, brati že gre, ampak shem pa se ne da razumeti. enostavno ne da se, pa če imaš še tolikšno povečavo/pomanjšavo.
@Olaf hvala za namige - torej potrebujem en 320V kondenzator in še nekaj drugih stvari, ki pa mi verjetno jih doma ne manjka - manjka le čas in ljubezen (ki mora iti skozi spajkalo) in potem bo morda prožilo narejeno Smile
Tako da le še čas mi manjka Smile
hvala za odgovore, jaz "šibam" v nabavo materialov! (Jutri, danes pogledam kaj mi manjka)
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 08, 2010 7:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej tole:

http://www.talkingelectronics.com/projects/XenonFlasher/XenonFlasher.html

To je najbolj osnovna shema za bliskovko. Od tu pa raziskuj naprej.

P.S.: To je bila prva povezava, ki mi jo je google našel Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
watts
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 10, 2010 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

torej jaz lahko tisto stikalo "push to recharge" dam ven in kar prevežem, pa zakaj rabim tisto neonkico? :s
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 11, 2010 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Neonka sveti, ko je vezje napolnjeno in je pripravljeno na blisk. Če prevežeš tipko, potem boš konstantno polnil.

To kar sem ti prilepil je najenostavnejše vezje, če pa vseeno misliš bliskavico uporabljati na svojem fotoaparatu ti pa vseeno svetujem, da še malo poiščeš in najdeš kaj bolj primernega. Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni