|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
watts Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.37 Kraj: Knežak
|
Objavljeno: Sob Nov 27, 2010 12:16 am Naslov sporočila: Sproženje 5J žarnice |
|
|
Torej stvar je sledeča, doma se mi nahaja 5 joule žarnica, na kateri nimam pojma kako jo sprožit, mislim jo pa uporabljat kot flash (in sicer ko naredim HOT SHOE hočem da ima napetost med kontakti manj kot 5v! za nikon! )
A mi lahko kdo prosim pomaga začeti, kaj je to zaena žarnica, kako in kam naj jo priklopim, specifikacije, da lahko potem kasneje preidemo na vezje sinhronizacije z fotkičem?
prisrčna hvala. glejte slike
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.41 MB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
1.44 MB |
1 krat |

|
|
1.45 MB |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Nov 27, 2010 12:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Bliskovka je. Imaš poleg tudi visokonapetostni transformator za njeno proženje.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

|
Objavljeno: Sob Nov 27, 2010 12:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Torej tukaj je že "polovica" vsega kar potrebujem - domnevam da je v tisti črni škatlici transformator, potem pa me zanima, kam pritaknem tiste dve z žarnice, na koliko morem dat napajanje, verjetno bo potreben tudi kak kondenzator...?
nekaj stvari za katere vem da jih imajo fleshi:
-> kondenzator
-> vezje za polnenje kondenzatorja
-> step-up-voltage
-> sprožilec kondenzatorja prek malih napetosti
-> žarnica
Sedaj pa se priporočam, da me še kdo torej dopolne, kaj manjka na moji listi, in torej kako naj poskusim žarnico zvezat da mi bo blisknila na "gumb" - torej ne takoj prek sprožilca fotoaparata
Po moje bi mogel nekako napolniti visokonapetostni kondenzator in nabiti tiste dve žički v cevki, avtomatsko odklopiti polnilec kondenzatorja, potem pa ob trenutku ko pritisnem na gumb spustiti dovolj elektrike skozi transformator, da se zadeva vklopi, torej, da se kondenzator sprazne, in potem ponoviti cikel...
Torej bi za ta "made in doma" fleš potreboval kar nekaj časa in materiala - vendar sem tako izgubljen da res nevem kje naj začnem.
Prosim (in se vnaprej zahvaljujem) za vse nasvete, odgovore, primere - na splošno POMOČ.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Olaf Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 20:09 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.56 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Nov 27, 2010 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na Googlu je ogromno shem za bliskavico. Nekatere strani imajo tudi opis delovanja.
Enosmerno napetost baterije pretvoriš v pulzirajočo in jo prek transformatorja dvigneš v neslutene višave. No, v bliskavici je to ponavadi okoli 300V. Energija se shranjuje v velikem kondenzatorju, ki je vezan tudi na tisti dve žici na ksenonki. V njej je plin ksenon, ki pa (v tem trenutku) ni prevoden in energija v kondenzatorju raste. Ko pripelješ nek impulz na trigger-transformator, pa se tista žica navita okoli cevi nabije na nekaj 1000V in plin v "žarnici" ionizira ter postane prevoden. Vsa energija velikega kondenzatorja se v trenutku sprosti kot svetlobni blisk. Kako močan bo blisk je torej odvisno od velikosti kondenzatorja in seveda od moči žarnice. To je pomembno, saj po eni strani ne želiš prehitro skuriti ksenonke in po drugi ne želiš dobiti švohoten blisk.
Kako dimenzionirati kondenzator in še veliko več pa si lahko prebereš tukaj.
_________________ To mi deli! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

|
Objavljeno: Tor Dec 07, 2010 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Borber me prav zanima če si ti prebral tisto knjigo. No, brati že gre, ampak shem pa se ne da razumeti. enostavno ne da se, pa če imaš še tolikšno povečavo/pomanjšavo.
@Olaf hvala za namige - torej potrebujem en 320V kondenzator in še nekaj drugih stvari, ki pa mi verjetno jih doma ne manjka - manjka le čas in ljubezen (ki mora iti skozi spajkalo) in potem bo morda prožilo narejeno
Tako da le še čas mi manjka
hvala za odgovore, jaz "šibam" v nabavo materialov! (Jutri, danes pogledam kaj mi manjka)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

|
Objavljeno: Pet Dec 10, 2010 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
torej jaz lahko tisto stikalo "push to recharge" dam ven in kar prevežem, pa zakaj rabim tisto neonkico? :s
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Dec 11, 2010 2:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Neonka sveti, ko je vezje napolnjeno in je pripravljeno na blisk. Če prevežeš tipko, potem boš konstantno polnil.
To kar sem ti prilepil je najenostavnejše vezje, če pa vseeno misliš bliskavico uporabljati na svojem fotoaparatu ti pa vseeno svetujem, da še malo poiščeš in najdeš kaj bolj primernega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni