|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
turboslav Član

Pridružen-a: Čet 08 Nov 2007 16:09 Prispevkov: 18 Aktiv.: 0.08 Kraj: slo
|
Objavljeno: Čet Nov 08, 2007 11:12 pm Naslov sporočila: akustično stikalo |
|
|
Pozdravljeni!
Ker je tu kar nekaj profi elektronikov, bi se obrnu na vas z mojim problemom.
Delam akustično stikalo, katerga bom povezal na navaden telefon s tonskim izbiranjem. Jaz bom recimo iz mobitela poklical na stacionarni tel, programiran bo tako da bo recimo zvonilo 10s, nato se bo vzpostavla linija, potem bom pa recimo pritisnil tipko 1, in ker je na tipki 1 frekvenca xyz se bo prižgala luč v sobi. Če bom recimo pritisnil tipko 8 se bo zaradi druge frekvence tipke ter programiranega čipa prižgala luč v kopalnici...itd. Upam da razumete.
No, moj problem je pa ta:
-prosil bi nekoga, da bi mi pomagal določit, oz. izračunat par elementov ( 2upora ter2 kondenzatorja) , glede na frekvence ki jih bom izmeril ( recimo da so frekvence tipk od 500- 1500 Hz- moram dobit en telefon in zmerit frekvence).
Naredil sem prinscreen iz datasheet-a za LM2917 katero vezje bom uporabil. Namesto tistega magnetnega senzorja bom dal mikrofon. Pri tistem vezju s tistimi elementi dobimo na izhodu 67Hz/V, jaz bi pa rabil ( če je najvišja frekvenca tipk 1500 HZ) na izhodu pri 1500Hz 4 - 5V.
Upam da veste kaj potrebujem
Še linki slik, ter pdf ploščice ki jo imam:
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Čet Nov 08, 2007 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali ni bil v zvezi s prepoznavanjem frekvenc omenjan LM567 ?
@turboslav: Če boš klical v temi z mobilnim telefonom, moraš paziti na osvetljevanje tipkovnice. Pokličeš, premišljuješ katerega porabnika boš vklopil, osvetlitev se medtem ugasne, pritisneš eno tipko (da se vklopi osvetlitev), ton te tipke pa zbrklja celo hišo.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
turboslav Član

|
Objavljeno: Čet Nov 08, 2007 11:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na začetku bom meu mikrofon, potem ga bom priklopil na OPA LM324 potem pa na f/U pretvornik ( LM2917), nato pa na PIC, iz tega pa na en močnostni tranzistor.
PS: glede osvetlitve pa to, je [slovenščina je zame švedska vas] [slovenščina je zame švedska vas], glede luči [slovenščina je zame španska vas] sam primer dav. Mogoče bom kaj drugega uporabil:) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Pet Nov 09, 2007 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
DTMF je to, kar pomeni ime - dual tone multifrequency, torej dve frekvenci, zmiksani, za eno tipko. Ta tvoja ideja je dobra, ampak plan izvedbe je neuporaben. Obstajajo namenski DTMF dekoderji, ki jim pripeljes vhodni analogni signal, na izhodu pa dajo kodo takrat pritisnjene tipke. To je to, kar isces ( :google . _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
turboslav Član

|
Objavljeno: Pet Nov 09, 2007 12:04 am Naslov sporočila: |
|
|
To je stvar, ki jo moram naredit. En mini projekt  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
turboslav Član

|
Objavljeno: Pet Nov 09, 2007 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Ojoj, šele zdej sem ugotovil zakaj se uporablja opcija "pošlji DTMF" med klicem. Ijou, me je kr sram Torej frekvence DTMF mam, zdej pa sam kako bi izračunal elemente.
TNX |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Pet Nov 09, 2007 12:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Turboslav ... naredi si uslugo in v Google vtipkaj "DTMF decoder chip" (brez "").Prvih nekaj zadetkov predstanlja stvar, ki jo isces  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Sob Nov 10, 2007 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
turboslav je napisal/a: |
PS: glede osvetlitve pa to, je [slovenščina je zame španska vas] [slovenščina je zame španska vas], glede luči [slovenščina je zame španska vas] sam primer dav. Mogoče bom kaj drugega uporabil:) |
Pa naredi še nam uslugo in napiši po SLOVENSKO, kaj si hotel napisati zgoraj.
Ni te treba biti sram, če si se zmotil glede DTFM, se pa malce zamisli nad svojo slovnico
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
turboslav Član

|
Objavljeno: Ned Nov 11, 2007 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede osvetlitve bi mogoče res bila kakšna težava, vendar menda ne boš klical, potem pa ne boš vedel kaj boš vklopil. Luči sem dal samo primer. Lahko bi imel za odklepanje garažnih vrat recimo, ali za zalivanje.
Bo to vredu?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
turboslav Član

|
Objavljeno: Pon Nov 12, 2007 2:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi lahko potem kdo pomaga pri izračunu?
Hvala  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni