www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Začetek z AVRji in C
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Stipe
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 07 Nov 2007 16:32
Aktiv.: 0.02
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2007 4:36 am    Naslov sporočila:  Začetek z AVRji in C Odgovori s citatom

Lep pozdrav.Ker si želim delati z mikrokontrolerji(avr) moram seveda začeti pri programiranju.Rad bi se naučil jezika C,ker bi uporabljal za programiranje program codevision v navezavi z STK200/300.
Zanima pa me,če se dobijo na netu kakšni tutoriali oz. od osnov naprej kot recimo za PIC programiranje. Za C oz. C++ pa nisem našel nič pametnega za popolnega začetnika.
V naprej hvala za pomoč Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2007 7:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je eden od tutorialov tukaj .

Drugače pa :google: ve veliko Wink . Klik

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2007 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če pa ti angleščina dela težave - v Svetu Elektronike sem objavil serijo člankov na to temo. Mislim, da jih je bilo 11. SE se dobi tudi na netu, le da ni čisto zastonj.
CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.41
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2007 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Članki iz sveta elektronike bi bili verjetno res prvo in pravo branje/spoznavanje. Za nadaljevanje ti lahko pošljem še kakšno knjigo v pdf obliki (pusti email).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Stipe
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2007 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za link Wink
Ko sem malo pregledal sem ugotovil, da je C velik zalogaj Confused
Stvar je sledeča: Za sabo imam 3 leta poklicne šole-elektronik(mi ni jasno kako sem končal šolo,ker se nisem naučil skoraj nič-prešprical Rolling Eyes ) in pa maturitetni tečaj.Naslednje šolsko leto se bom vpisal v Maribor na mehatroniko in bi si rad pridobil nekaj osnov. Že letos pa bi si naredil oz. poskušal mobilnega robota.Kolega mi je svetoval Bascom AVR in AT tiny 2313 vendar sem bral, da je Bascom zastarel in neuporaben za prihodnost.Zdaj pa me zanima katere programe uporabljajo na študiju mehatronike in za izdelavo robotkov,ker se mi zdi C pretežak.Se opravičujem,ker sem malo dolg in prosim za pomoč. Hvala
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.37
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2007 3:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na mehatroniki imajo tudi lego mindstorm komplete, ki med drugim vsebuje mikrokrmilnik in grafični vmesnik za programiranje. Programiraš pa tako, da sestavljaš blokce (nekakšen flowchart). Je bolj za igračkanje in učenje kot pa za kaj bolj resnega.
Nazaj na vrh
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2007 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Basic je bolj preprost od Cja, je pa tudi temu primerno manj uporaben. V višjih šolah se baje obravnava C. Če veš C jezik, pa mislim, da z Basicom ne bi smel imeti velikih težav Wink .

Ponavadi se mobilni robotki narejeni z atmeli in basicom, ker je basic lažje predstavit dijakom v nekaj urah (minutah Twisted Evil ), če želiš nekaj boljšega, pa ti priporočam C. Jaz sem lani naredil (v 1. letniku) mobilnega robota s PIC16F876 in to v Cju. Robotek, popolnoma lastne izdelave in je bil do konca šolskega leta že najhitrejši na naši šoli, takoj pa je zmagal na tekmovanju konstruktorjev.

Na prvi pogled C res izgleda nekaj izjemnega, je pa dokaj preprost!
Par osnov ti lahko razložim, če ne pa je odlična knjiga Programirajmo PIC mikrokontrolerje, ki je celo v slovenščini (na začetku je asembler, na koncu pa je še nekaj strani o Cju). Jaz sem se programirati naučil ob tej knjigi in nekaj primerih programov v cca. pol leta. Seveda brez karšnekoli tuje pomoči.

Lego mindstorm komplete? d'oh! To je za osnovnošolce Twisted Evil ! Je tako prerosto, da je težko Laughing .
Grafično programiranje sicer postaja moderno, ti pa povem, da je zanič (vsaj moje mnenje). Zaenkrat še namreč ne omogoča "vsega".

Nazadnje urejal/a gkrusi Tor Nov 13, 2007 4:35 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Stipe
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2007 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore.Odločil sem se,da se bom najprej naučil Basic,ker bo potem učenje C-ja lažje(vsaj predvidevam).Kater program za Basic pa mi priporočate za uporabo z stk200/300 in atmelovimi čipi(tiny2313 za začetek)?Tole mi še odgovorte pol pa neham težit Wink
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2007 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bascom.
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2007 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Učenje C-ja preko bascoma ?

:bonk: --> sokrat

Daj ne bodi "mila jera" pa se nekaj navadi, kot je treba ! Za vse skupaj itak rabiš en popoldan !

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2007 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprasal je, kateri Basic je za delo z malimi AVRji najbolj primeren ... BascomAVR uporablja v Sloveniji kar nekaj ljudi, zato bi zagotovo najlazje dobil pomoc.
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2007 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fantje ne ga srat. Če bi se rad naučil nekaj osnov C-ja, je isto sranje, kot če se greš učit Bascom ali podobne (Basic) jezike. Če znaš C, znaš z malo prilagajanja vse.

Poglej si tule
Dobrih 100 strani. Če tega ne zmoreš, potem ne vem kaj boš Wink

Naučit se par osnovnih stvari kot so if, for, while, switch in podobne, ki jih je vse skupaj nič, je mala malca. Sprogramirat kaj, da nekaj dela, pa zahteva nekaj truda v zbirniku, C-ju, Basicu, Bascomu, itd...
Nazaj na vrh
CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.41
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2007 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Za sabo imam 3 leta poklicne šole-elektronik(mi ni jasno kako sem končal šolo,ker se nisem naučil skoraj nič-prešprical Rolling Eyes ) in pa maturitetni tečaj.

Tele me je spravilo v smeh. Tako sem jaz govoril po diplomi po prvih tednih dela v svoji stroki. Hvala bogu je sedaj veliko bolje. Vsekakor pohvalno, da si človek nalije čistega vina. Potem pa zavihaš rokave in v boj.
Nazaj na vrh
silica
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01
Aktiv.: 1.52
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2007 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bravo Umnik, tole bi bilo pa malo bolj za povdarit da obstaja.
Pa z niakrsnimi Basici zacenjat.

LP

Nazadnje urejal/a silica Tor Nov 13, 2007 11:31 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Stipe
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 13, 2007 7:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik hvala za pdf,prav tako pa vsem ostalim hvala za pomoč.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni