|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Tom-Cat Član

Pridružen-a: Tor 20 Dec 2005 9:01 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.13
|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 12:17 pm Naslov sporočila: update ex-YU strani za 8 in 16 bitnike |
|
|
Pozdravljeni.
Ce vas zanimajo 8 in 16 bitna racunala iz prejsnega tisocletja potem se vam splaca iti pogledati novi update ex-YU homepage-a. Popolnoma nov design (je bilo ze potrebno) in veliko dodanih iger, programov in prezentacij vas caka na :
http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/index.html
Lep pozdrav,
Tomaz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.12 Kraj: Divača (Kačiče)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tom-Cat Član

|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hehe Cez 2 dni bo star tocno 23 let
Lepo da se je "nasel" se en avtor. Ce imate se karkoli od te "krame" doma - se priporocam za prenos na PC-ja. Zadnje case je tezko najti "nove" stvari. Pocasi bo tudi vecina kaset (ki so po razlicnih podstresjih in kleteh - ponavadi) skoraj popolnoma unicenih in se bo le stezka dalo se kaj prebrati.
Lp,
Tomaz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.93 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 4:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, nostalgija. Imam kar prijetne spomine na tele mlinčke. Še sedaj se mi nekje "valja" ZX-81 s celo 16 KB razširitveno kartico Ga imam za spomin na tiste lepe čase, ko še ni bilo Windows-ov da bi delali probleme  _________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.73 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 4:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Ne morem verjet !
Moj program izpred več kot 20 let je tudi tam  |
Group: kopirni programi... Ali se je že takrat začelo piratstvo?
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tom-Cat Član

|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tocno tako. Takrat se je zacelo piratstvo pri nas.... Mislim da je prvi "Copy" bil eden izmed LSD "tabletk" od nasega Zige Turka
Na c64 pa seveda famozni TURBO 250 ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.44 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se spomnim kako smo snemali igrice za Spectruma, ki so jih vrteli na Radiu študent pred koncem programa, hodili na bolšji trg po kasete in dobivali živčne zloma, ko se je med nalaganjem najljubše igrice izpisalo "load error". Še celo moj fotr je par noči šahiral s Spectrumom, ki je rabil na najtežji stopnji več kot pol ure za potezo
Enega C64 z 5.25 disketarjem pa sem lani rešil s kosovnega odvoza in ga vtaknil v moj arhiv
Potem so minevala leta, prišel je Atari ST, prvi PCji, terminalski dostop do arnesa... ahhh, nostalgija... _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.12 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
hja.. Spomnim se, ko je prišel QL. Na Delo ( Moj Mikro) so z Anglije poslali v recenzijo šah. Žiga prileti k meni in pravi: Tole moraš prekopirat, četudi ne greš spat.
No ja, malo več kot 2 ure je trajalo, pa je bila kopja narejena !
Zaščita je bila izredno domiselna. Kartridž, kakor se je imenovala miniatirna kasetka, je zaradi identifikacije zamenjave imel na vsakem sektorju vpisana 2 by, ki jih je ob formatiranju računalnik dodelil random.
Šah je delal, samo če je bil posnet na kartridžu s točno določeno vrednostjo teh dveh by.
Ko sem to pogruntal je bilo ostalo trivialno... Koristil sem kar ROM rutine za formatiranje kartridžev. Prepis je bil pa itak kar s COPY ukazom
Angleži so dobili recenzijo: Šah med 7 in 8 ! Zašćita zanič !! V podkrepitev tega smo jim vrnili reci-piši 5 kartridžev !!! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.63 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 8:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
In kako si to pogruntal? Reverse engineering ali trial&error? V katerih jezikih se je to programiralo? Sploh si ne znam predstavljat... Zdaj odpreš editor na računalniku za pač en jezik in spišeš program... _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tom-Cat Član

|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hehe Dobra zgodba. Pred nekaj meseci sem dobil enega QL-a od prijatelja, sicer s pokvarjeno membrano (kar je nekaj cisto normalnega) ampak enkrat jo bom ze popravil. Zraven je tudi kar nekaj cartridge-ov. Sem pa iskal po netu in jim zgleda se ni uspelo prenesti Chess-a od Psion-a. Cudno Itak je zelo malo "komercialnega" sw-a za QL-a na voljo na netu (ne da ga bi bilo veliko kje drugje ).
hja.. Spomnim se, ko je prišel QL. Na Delo ( Moj Mikro) so z Anglije poslali v recenzijo šah. Žiga prileti k meni in pravi: Tole moraš prekopirat, četudi ne greš spat.
No ja, malo več kot 2 ure je trajalo, pa je bila kopja narejena !
Zaščita je bila izredno domiselna. Kartridž, kakor se je imenovala miniatirna kasetka, je zaradi identifikacije zamenjave imel na vsakem sektorju vpisana 2 by, ki jih je ob formatiranju računalnik dodelil random.
Šah je delal, samo če je bil posnet na kartridžu s točno določeno vrednostjo teh dveh by.
Ko sem to pogruntal je bilo ostalo trivialno... Koristil sem kar ROM rutine za formatiranje kartridžev. Prepis je bil pa itak kar s COPY ukazom
Angleži so dobili recenzijo: Šah med 7 in 8 ! Zašćita zanič !! V podkrepitev tega smo jim vrnili reci-piši 5 kartridžev !!! |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 846 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me, kako lahko datoteko *.tzx prekopiraš potem na kaseto, da jo naložiš napr. v Siclar Spectrum-a? Ali je to kakšen zvočni zapis, da ga prekopiraš preko zvočne kartice?
LP M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
smatjaz je napisal/a: |
Zanima me, kako lahko datoteko *.tzx prekopiraš potem na kaseto, da jo naložiš napr. v Siclar Spectrum-a? Ali je to kakšen zvočni zapis, da ga prekopiraš preko zvočne kartice?
LP M. |
Po mojem je to kakšen image file za emulator _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Pon Jan 08, 2007 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
@NeoTO .. pogruntal.. 68008 je procesor na QL.
To je bilo takrat tako kot zdaj ARM-i. Pa še mlad sem bil. Po 3, 4 ure na dan sem spal. Ostalo sem pokuril na tem. Sicer pa je 68HC000 še danes spoštovanja vredna zverina. Glede na to, da je program vedno samo na kratko zavrtel kartridž, pa tudi ni bilo treba kaj mnogo iskati.
Kar se jezika tiče je bil pa motorola assember za 68K.
Eden od hobijev je bila analiza ROM-a. Pa ne samo pri QL, že prej ! ZX81 je bil predelan po dolgem in počez. Za basic na ZX81 sem naredil celo TRACE UTIL. To je bil programček, ki je omogočil izvajanje basic programa step by step, pri tem pa gledanje vseh spremenljivk..
Nič posebnega, če bi se v obstoječem ROM-u dalo kaj popravljati. Ampak se ni !
Stvar je delovala tako, da sem na interaptu čekiral stack. In če se je tam pojavil naslov, ki je pomenil, da se izvaja procedura, ki pogleda naslednjo basic instrukcijo sem ta naslov zamenjal z naslovom v RAM-u, tam pa je bil seveda moj program...
Ufff.. res me je prevzelo... _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tom-Cat Član

|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
smatjaz je napisal/a: |
|
TZX je image fajl, kot je ze omenil NeoTO. Imas kar nekaj opcij da ga nazej "zaspilas" na kaseto - ali celo direkt v ZX Spectrum-a (kot to pocnemo nekateri ) . Na http://www.worldofspectrum.org/ imas v Utilities sekciji kar nekaj programov za to:
WinTZX - za Windowse, ti zaspila zadevo na Audio Out ali naredi .WAV datoteko
PlayTZX - ce imas DOS environment potem ti preko SoundBlasterja zaspila to na Audio OUT
Tape2WAV - za windowse - iz TZX-a naredi WAV datoteko.
Upam da ti bo to pomagalo.
Lp,
Tomaz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 10:33 am Naslov sporočila: |
|
|
@NeoTO .. pogruntal.. 68008 je procesor na QL.
To je bilo takrat tako kot zdaj ARM-i. Pa še mlad sem bil. Po 3, 4 ure na dan sem spal. Ostalo sem pokuril na tem. Sicer pa je 68HC000 še danes spoštovanja vredna zverina. Glede na to, da je program vedno samo na kratko zavrtel kartridž, pa tudi ni bilo treba kaj mnogo iskati.
Kar se jezika tiče je bil pa motorola assember za 68K.
Eden od hobijev je bila analiza ROM-a. Pa ne samo pri QL, že prej ! ZX81 je bil predelan po dolgem in počez. Za basic na ZX81 sem naredil celo TRACE UTIL. To je bil programček, ki je omogočil izvajanje basic programa step by step, pri tem pa gledanje vseh spremenljivk..
Nič posebnega, če bi se v obstoječem ROM-u dalo kaj popravljati. Ampak se ni !
Stvar je delovala tako, da sem na interaptu čekiral stack. In če se je tam pojavil naslov, ki je pomenil, da se izvaja procedura, ki pogleda naslednjo basic instrukcijo sem ta naslov zamenjal z naslovom v RAM-u, tam pa je bil seveda moj program...
Ufff.. res me je prevzelo... |
Vidim, da so to bili malo drugačni časi... Zdaj imamo pa PCje, mobitele, dlančnike, mikrokontrolerje,.... in vse to bi človek (jaz) rad znal programirat, pa ni časa, da bi se spuščal v vse malenkosti...  _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni