www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Preklop dveh bremen (250W žarnici)

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
glavič
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Aktiv.: 1.35
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 08, 2004 8:20 pm    Naslov sporočila: icon_idea Preklop dveh bremen (250W žarnici) Odgovori s citatom

Ima mogoče kdo predlog kako narediti naslednje:

1. da se žarnici preklapljajo po času npr. 30min?
prva žarnica gori / druga ne > po t=30min se stanje zamenja.
bi se dalo to nekako izvesti z LM555 čipom?

ALI

2. kako bi to raje rešil z mikrokontrolerjem? 2x MOC + 2x TIC?
ali bi se dalo rešiti problem z enim MOC-om in enim TIC-om?

OZ.

je še kakšna tretja varijanta?

še nekaj: koliko toplote oddaja 250W oz. 500W žarnica v 1m3 prostora brez pretoka zraka?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2004 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

250W je na 220V mal več ko 1A porabe. Jaz bi uporabil rele, ki bi ga vezal na uC, uporabil bi pa oba položasja releja se pravi NO in NC. Na COM bi pripeljal fazo, nato bi s pomočjo uC menjal stanje releja vsakih 30min. Ko bi uC dal na izhodu 1 bi rele preklopil na delovni kontakt, ko bi po 30min uC dal na izhod 0, bi se rele izklopu in bi bil aktivni mirovni kontakt releja. Preprosto in poceni...pa še galvansko ločitev imaš preko releja.

V BASCOMU bi pa napisal nekaj takega:

do
rele = not rele

for a = 1 to 1800
wait 1
next a

loop

To je samo ideja...

LP Gorazd

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Mercury
Član
Član

Pridružen-a: Sre 19 Nov 2003 19:40
Aktiv.: 0.13

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2004 6:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če rabiš samo preklapljanje, potem mislim da nima veze uC uporabljat. V kolikor pa je odzadaj še kaj drugega ( mogoče kakšne tipke za nastavljanje, LCD, temp..... ), pa je potrebno uporabit uC.

S 555 bi šlo, 30 min mislim da je dosegljivo. Drugače pa lahko dodaš še 4017 števec, ki ti preklopni čas delil še s 5. To je kar poceni. Kar se močnostnega dela tiče lahko mirne duše uporabiš releje, kot ti je kolega že svetoval.

Žarnice na nitko imajo prb. 10% izkoristka, torej 0,9 * 250W = 225W toplotnega toka. Kaj si mislil s "koliko toplote oddaja" pa ne vem, moraš malo bolj točno povedati. Bi rad vedel, za koliko se segreje 1m3 neprodušno zaprta škatla v kateri imaš 250W žarnico. Če je tako, potem moraš to poizkusiti. Če znaš malo fizike potem lahko uporabiš Štefanov zakon, samo potem bi moral meriti odbojnost ( a ), s čimer znajo biti problemi s meritvami. Ampak OK, je mogoče. še posebej če je škatla črna ( potem je odbojnost skoraj 0 ).

L.P.
Nazaj na vrh
13frko13
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 10 Feb 2005 18:35
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 16, 2005 11:50 am    Naslov sporočila:  Intervalno stikalo Odgovori s citatom

Pri conradu sem našel načrt za intervalni timer, ki ga tudi prilagam. Nato sem to vezje prenesel na ploščico in jo zjedkal. Uporabil sem elemente, kot je opisano, a zadeva ne deluje. Sem začetnik in tako bi prosil za vašo pomoč. Ali je možno da nisem uporabil praveda IC-ja? Tam piše NE 555 jaz pa sem dal not NE 555 N. Ali ta N kaj pomen oz. bi moral dobiti NE 555? Zanima me tudi, ce bi se dalo izvesti tak tajmer da bi naprimer 5h bil izklopljen in nato eno uro vkljopljen? Je ta shema uporabna za to? Je potrebno kaj spremeniti? Ali obstaja kaksna simpl shema za tako izvedbo?
Hvala za odgovore!
Vsak začetek je tezak
Lp
Mitja

intervalno stikalo.pdf
 Opis:
opis in shema

Download
 Ime datoteke:  intervalno stikalo.pdf
 Velikost datoteke:  122.82 KB
 Downloadano:  33 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 16, 2005 1:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kaj si naredil, da ne deluje.

Preglej:
1.če imaš vezje narisano pravilno
2. če so vsi trakovi vezja brezhibni (da ni kje kakšne prekinitve)
3. če imaš diode in elektrolitske kondenzatorje, ter NE555 obrnjene pravilno
4. če imaš potenciometre priklučene pravilno
5. je rele za pravo napetost?
6. še enkrat vse poglej

Drugače bi zadeva morala delovati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 16, 2005 3:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz ne vem,kako bi napisal.Ne znam pa točno napisati,kaj bi treba.Mogoče bi kdo razumel.Jaz shemo skopiram in flomaster.Na tiv pregledujem vsako elemente in to z flomastrom označim na kopiji in še vezje po vrsti.Tako da lahko ugotovi kje napaka.Pa še nasvet od Highlaga.
Lp Andrej
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni